company

Alles wat je wil weten over fopspeentjes.

Elien Geschreven door Elien - - Zwangerschap & Baby

Een fopspeen is bedoeld om te voldoen aan de grote zuigbehoefte van een baby. Veel ouders twijfelen als ze een fopspeen willen geven aan hun baby. Het kan heel rustgevend zijn voor je kindje, maar het wordt snel een gewoonte die je moeilijk kan afleren. Is het nu goed of slecht? Welke speen kies je het best? En hoe leer je het foppen het af? In onze blog kom je alles te weten over fopspeentjes. 

baby met speen in de mond

Waarom een fopspeen geven aan je baby?

Een pasgeborene heeft een erg grote zuigbehoefte, dat is een natuurlijk reflex om in de eerste plaats voldoende voeding binnen te krijgen. Daarnaast helpt het zuigen om zichzelf te troosten, te kalmeren en om in te slapen. Soms is het niet mogelijk om je baby aan de borst te leggen op de momenten dat hij graag wil zuigen. Ook na de flesvoeding heb je niet altijd de mogelijkheid om je baby nog even te laten sabbelen op de speen. Op die momenten is een tutje hét perfecte hulpje om jou even te ontlasten. 

Wees je er wel van bewust dat sommige baby's in de war geraken door op een fopspeen te zuigen omdat de zuigtechniek bij een fopspeen en aan de borst drinken anders is. Je baby kan ook minder om voeding vragen, waardoor je melkproducttie vermindert. 

Welke soorten fopspenen bestaan er?

Spenen bestaan in verschillende vormen en materialen. Als mama kan je een bepaalde voorkeur hebben voor een merk of motiefje, maar het is uiteindelijk je baby die beslist. 

Wat de vorm betreft, heb je keuze tussen een bol (kersvorm of natural) en een plat (orthodontisch of dental) tutje.
Een bol tutje is rond en lijkt op een tepel. Deze tutjes worden meestal snel geaccepteerd door je baby, bovendien hoef je bij deze tutjes niet na te denken welke kant tegen de tong en het gehemelte moet.
Een plat tutje is bovenaan rond en onderaan plat, hierdoor kan de baby het makkelijker in zijn mondje houden en valt het minder rap in de grond. Het ronde gedeelte moet tegen het gehemelte komen en het platte gedeelte tegen de tong.

Wat je baby ook kiest, de tandontwikkeling wordt niet bepaalt door de vorm, maar wel door de zuigbeweging.
 

Wat de samenstelling  van het zuiggedeelte  betreft, heb je keuze tussen een silicone en een rubber tutje
Een siliconen speen wekt bijna nooit allergieën op en is vrij sterk
Een rubberen speen is soepeler en comfortabeler, maar hierdoor verslijten ze wel sneller en bij sommige baby’s kunnen ze allergische reacties veroorzaken.

Hoe reinig je een fopspeen?

Voor een gezonde mondhygiëne is het belangrijk een fopspeen vaak te reinigen.

  1. Spoel de fopspeen voor en na ieder gebruik onder stromend water.
  2. Hou de speen zo vast dat het water erover stroomt en knijp enkele keren in de flexibele speen.
  3. Af en toe is een grondigere reiniging met heet water en zacht afwasmiddel nodig. Zorg er natuurlijk wel voor dat alle zeepresten weg zijn en je elk randje goed afdroogt alvorens de fopspeen terug aan je baby te geven.
  4. Steriliseer wekelijks de fopspenen. Dat kan in een pan, sterilisator of vaatwasmachine (minimum 55°C).

Uitkoken in een pan met water doe je in 5 stappen:

  1. Doe de speen in een pannetje met water.
  2. Breng het water aan de kook.
  3. Laat de speen maximaal 3 minuten in het kokend water.
  4. Haal de speen uit het pannetje met een schone lepel.
  5. Laat de speen drogen op een schone thee- of handdoek.

Is een fopspeen veilig?

Vervang het tutje elke maand om slijtage te voorkomen of gooi het meteen weg als je beschadiging opmerkt. Door slijtage kunnen stukjes fopspeen loskomen, waardoor er gevaar ontstaat voor inslikken of verstikking.

Kies de fopspeen die bij de leeftijd van je baby past. Je hebt speentjes voor newborns, baby’s van een half jaar, een jaar tot anderhalf jaar en zelfs voor peuters. Dit betekent dat je regelmatig de speen van je baby moet vervangen voor een nieuw exemplaar passend bij de leeftijd. Een te lange of te grote speen kan de huig van je baby raken waardoor hij moet kokhalzen. Ook wordt het zuiggedeelte steeds massiever, zodat het in verhouding blijft met de sterker wordende kaken van je kindje. Zodra je kindje begint te bijten op de fopspeen raden wij aan te stoppen met foppen en over te stappen op een bijtring of bijtspeeltje.

Met een speciale fopspeenketting of fopspeenkoord kan je het speentje vastmaken aan de kledij. Gebruik dit niet in bed om verstikking te vermijden! 

Is een fopspeen goed of slecht voor mijn baby?

De voordelen van een fopspeen:

  • Het is een hulpje om je baby te troosten en jezelf even te ontlasten. 
  • De mondspieren worden getraind, wat helpt bij een goede spraakontwikkeling en het slikken.  

De nadelen van een fopspeen:

  • Een kind kan alle klanken alleen goed leren uitspreken als hij tijdens het praten het tutje uit zijn mond haalt. Leert je kindje praten? Gebruik het tutje dan enkel om te slapen.
  • Door het gebruik van een tutje kan de stand van de melktanden veranderen. Dit heeft gelukkig geen effect op het latere gebit van je kind als hij stopt met foppen voor het uitkomen van de definitieve tanden.
  • Het optreden van middenoorontstekingen kan te wijten zijn aan het zuigen op een speen. Een kind dat vaak middenoorontstekingen heeft, zou daarom het beste zo weinig mogelijk of helemaal niet meer een speen gebruiken. 

Speen afleren

Tot welke leeftijd mag een kind een fopspeen gebruiken? Als na zes maanden de zuigbehoefte van je kind afneemt, is het zuigen op een tutje een gewoonte geworden. 

Rond de leeftijd van 1 jaar kan je beginnen met enkel een tutje te geven bij een stressvolle situatie, een huilbui en in bed.
Vanaf 2 jaar probeer je jouw kindje bij huilbuien best te troosten op een andere manier, zonder tutje. Om te slapen kan je het tutje wel nog aanbieden.
Tussen de 3- en 5 jaar ban je het tutje volledig uit de slaapkamer met een tof afscheidsritueeltje en als het lukt … vergeet dan vooral niet te zeggen dat je apetrots bent op je kind. 

Kies je favoriete fopspeen!

Bibs 1 Fopspeen Duo Iron Baby Blue
Bibs 1 Fopspeen Duo Iron Baby Blue
9,78
11,95 Adviesprijs

info
Difrax Fopspeen Natural Newborn Girl
Difrax Fopspeen Natural Newborn Girl
4,10
4,99 Adviesprijs

info
Philips Avent Fopspeen Soothie 0-3 Maanden 2st Roze/Paars
Philips Avent Fopspeen Soothie 0-3 Maanden 2st Roze/Paars
9,86
11,99 Adviesprijs

info
Bibi Fopspeen Dental Happiness Duo Trends 0-6m
Bibi Fopspeen Dental Happiness Duo Trends 0-6m
7,37
8,99 Adviesprijs

info
Philips Avent Fopspeen Ultra-Air Girl Deco 2 Stuks +0m
Philips Avent Fopspeen Ultra-Air Girl Deco 2 Stuks +0m
8,21
9,99 Adviesprijs

info
Difrax Fopspeen Natural 6m+
Difrax Fopspeen Natural 6m+
5,73
6,99 Adviesprijs

info
Difrax Fopspeen Dental +12m Nacht
Difrax Fopspeen Dental +12m Nacht
5,73
6,99 Adviesprijs

info
Difrax Fopspeen Natural 18+ M
Difrax Fopspeen Natural 18+ M
5,31
6,49 Adviesprijs

info
Philips Avent Fopspeen Diertjes Silicoon Dubbel 6-18m
Philips Avent Fopspeen Diertjes Silicoon Dubbel 6-18m
8,21
9,99 Adviesprijs

info
Bibi Fopspeen Dental Happiness Mama 6-16m
Bibi Fopspeen Dental Happiness Mama 6-16m
4,90
5,99 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht