Advies thema's
Drie doeltreffende manieren om je cholesterol te verlagen
“Let op je cholesterol!”, een advies waarmee je misschien wel om de oren geslagen wordt. Niet onlogisch, want hoge cholesterolwaarden kunnen op termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wat is cholesterol precies? Wanneer is je cholesterol te hoog? En wat doe je wanneer er een teveel vastgesteld wordt? Wij geven je een glasheldere uitleg én drie effectieve manieren om cholesterol te verlagen.
Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Het vormt namelijk de bouwsteen voor onze cellen en hormonen. Daarom maak je zelf cholesterol aan in de lever. Daarnaast haal je het ook uit diverse voedingsmiddelen, zoals vlees en kaas. Via het bloed wordt de stof vervolgens doorheen het lichaam vervoerd, zodat het zich vasthecht aan de eiwitten. Wanneer er te veel cholesterol aanwezig is in de bloedbaan kan dit echter problematisch zijn, aangezien het de bloedvaten kan vernauwen.
Wat zijn de verschillende soorten cholesterol?
We maken een onderscheid tussen HDL- en LDL-cholesterol. Die eerste is de goede cholesterol. HDL-cholesterol transporteert het teveel aan cholesterol naar de lever, waar het nadien afgebroken wordt. Door het afvoeren van cholesterol beschermt HDL het lichaam tegen hart- en vaatziekten.
LDL daarentegen wordt wel eens slechte cholesterol genoemd. Bij een te grote dosis LDL-cholesterol blijven er deeltjes kleven aan de binnenkant van de bloedvaten, waardoor de aderen op termijn kunnen dichtslibben. Zo doen hoge LDL-cholesterolwaarden het risico op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte, toenemen. Toch is een kleine hoeveelheid LDL-cholesterol essentieel: dit zal namelijk beschadigde weefsels in het lichaam herstellen.
Wanneer is je cholesterol te hoog?
Om je cholesterol op een gezond peil te houden, zijn er enkele richtlijnen die je kan nastreven. De totale hoeveelheid cholesterol (de combinatie van HDL en LDL) mag de grens van 190 mg/dl niet overschrijden. De dosis slechte cholesterol beperk je idealiter tot maximaal 115 mg/dl. Wanneer jouw waarden hoger liggen, is je cholesterol te hoog en moet er ingegrepen worden.
Wat zijn de hoge cholesterol oorzaken?
Te hoge cholesterolwaarden kunnen enerzijds te wijten zijn aan een ongezonde levensstijl. Een onevenwichtig voedingspatroon, overgewicht, veel alcohol drinken, geregeld roken, nauwelijks bewegen … Stuk voor stuk gewoonten die de cholesterolwaarden omhoog stuwen. Daarnaast hebben sommige mensen een erfelijke aanleg om veel cholesterol aan te maken.
Wat zijn de symptomen van hoge cholesterol?
Te hoge cholesterol wordt vaak een sluipende ziekte genoemd. Er zijn namelijk geen signalen die erop wijzen dat je waarden te hoog zijn. Vaak komt het probleem aan het licht na een bloedonderzoek. Of je ontdekt dit pas na jaren, wanneer een hart- of vaatziekte zich effectief manifesteert.
Hoe cholesterol verlagen?
Je kan je cholesterol verlagen door een gezonde levensstijl na te streven, waarin cholesterolverlagende voeding centraal staat. Daarnaast kan je ook je toevlucht nemen tot cholesterolverlagende medicatie of supplementen. Hieronder lichten we de drie verschillende mogelijkheden toe.
Cholesterolverlagend dieet
Je kan je cholesterolwaarden doen dalen door cholesterolverlagende voeding te consumeren. Dit houdt in dat je zuinig bent met vlees, de voorkeur geeft aan magere zuivelproducten en verzadigde vetten inruilt voor hun onverzadigde variant. Daarnaast heb je baat bij voldoende vezels. Graanproducten en plantaardige oliën bevatten namelijk plantensterolen, die de cholesterolwaarden op een gezond niveau houden. Suikers, kant-en-klaarmaaltijden en alcohol probeer je dan weer te vermijden. Vul je cholesterolverlagend dieet aan met een rookstop indien nodig en minstens een halfuur matige lichaamsbeweging per dag (wandelen, fietsen …).
Ondervind je moeite om te stoppen met roken? Wij zetten je op weg in onze blogpost ‘Stoppen met roken, hoe begin je daar nu best aan?’.
Cholesterolverlagende medicatie
Volstaat een cholesterolverlagend dieet niet? Of behoor je omwille van een onderliggende aandoening (trage schildklier, diabetes …) tot de risicogroepen voor te hoge cholesterol? Dan zal je arts medicatie voor cholesterol voorschrijven in de vorm van statines. Dit zijn cholesterolverlagers die de aanmaak van cholesterol in de lever remmen. Het nadeel van deze statines? Ze kunnen enkele bijwerkingen, zoals krampen, spierpijn en een verstoorde leverfunctie, teweegbrengen.
Cholesterol verlagen met supplementen
Naast medicatie voor cholesterol bestaan er ook verschillende supplementen die de cholesterol verlagen. We sommen de mogelijke hulpmiddelen op:
-
Rodegistrijst
Voedingssupplementen op basis van rodegistrijst zijn effectief om zowel de bloeddruk als de cholesterol te verlagen. Je kan ze vergelijken met statines, maar ze gelden niet als geneesmiddel. Toch kunnen ze ook onaangename bijwerkingen veroorzaken. Neem ze dus nooit zonder advies in te winnen bij je huisarts. -
Knoflook
Knoflook zou de bloeddruk verlagen en een normaal cholesterolgehalte in stand houden. Dit is echter nog onvoldoende bewezen. -
Omega 3-vetzuren
Deze vetzuren hebben een gunstig effect op zowel het hart als de bloedvaten. Zij houden de cholesterolbalans in het bloed in evenwicht. -
Kurkuma
Aan kurkuma worden verschillende eigenschappen toegekend, die positief zijn voor de gezondheid. Zo zorgt het niet enkel voor soepele gewrichten, maar evengoed voor een optimaal cholesterolgehalte.
Wil je meer weten over kurkuma of omega 3-vetzuren? In de blogs 'Kurkuma: is het echt zo heilzaam?' en 'Wat zijn de voordelen van visolie?' doen we alle voor- en nadelen uit de doeken.
Werd er te hoge cholesterol bij jou vastgesteld? Nood aan deskundig advies om je cholesterol te verlagen? Aan expertise geen gebrek! Wij staan steeds klaar om onze kennis met jou te delen, neem gerust contact op.