company

De effecten van natriumbicarbonaat op je lichaam

Petra Geschreven door Petra - - Vitamines & Voeding

De kans is groot dat je natriumbicarbonaat in de keukenkast hebt staan. Handig bij het bakken, maar zuiveringszout telt nog zoveel meer toepassingen. Zo kan je het onder andere gebruiken bij maagklachten of zweetvoeten. Hou je van een stevige fiets- of loopsessie? Dan kan je er zelfs je sportprestaties mee boosten. In deze blog zetten we de effecten van natriumbicarbonaat op het lichaam uiteen.

natriumbicarbonaat

Wat is natriumbicarbonaat?

Natriumbicarbonaat, ook natriumwaterstofcarbonaat of dubbelkoolzure soda genoemd, is een basisch zout dat door de alvleesklier geproduceerd wordt. Dit betekent dat de stof een lage zuurgraad heeft van meer dan 7 pH. Na elke maaltijd komen er zure afvalstoffen in het bloed terecht. Natriumbicarbonaat neutraliseert deze zuren en lost vastgezette zuren op. Zijn er te veel zuren aanwezig? Dan zorgt natriumbicarbonaat ervoor dat ze worden afgevoerd. Zo blijft de zuurgraad in het lichaam op peil. In de volksmond staat de stof vooral bekend als baking soda of zuiveringszout.

Natriumbicarbonaat in het huishouden

Natriumbicarbonaat is een handig hulpmiddel in het huishouden. In de keuken komt het van pas als antiklontermiddel of zuurteregelaar bij voedingsmiddelen. Daarnaast is de stof terug te vinden in verschillende frisdranken. Wanneer zuiveringszout in contact komt met een zuur, ontstaat er koolzuurgas. Dit zorgt voor de prik in limonade. Of je gebruikt het als rijsmiddel bij het bakken, ter vervanging van gist.

Let wel op: er is een belangrijk verschil tussen baking soda en bakpoeder. Natriumbicarbonaat is namelijk een natuurlijke stof, die rijst van zodra het in aanraking komt met een zure vloeistof (melk, olie, citroensap …). Bakpoeder daarentegen is een mix van natriumbicarbonaat en een zuur zoals citroenzuur. Wanneer je dit mengt met je beslag, hoef je dus geen zuurhoudend ingrediënt meer toe te voegen om het deeg te laten rijzen.

Ook tijdens het schoonmaken bewijst natriumbicarbonaat haar nut, bijvoorbeeld als mild poets- of schuurmiddel. Verwissel het echter niet met natriumcarbonaat of huishoudsoda. Deze stof gebruik je uitsluitend om schoon te maken, maar houd je beter uit de buurt van lekkere bakcreaties.

Natriumbicarbonaat gebruiken voor het lichaam

Ook in de medicijnkast verdient natriumbicarbonaat een plaatsje. Hieronder verklaren we de gezondheidseffecten op het lichaam. Daarbij maken we een onderscheid tussen toepassingen die je effectief inslikt en toepassingen die je slechts al spoelend of smerend gebruikt.

Zuiveringszout toepassingen: oraal

Enerzijds kan je natriumbicarbonaat innemen om verschillende fysieke kwaaltjes aan te pakken. De stof helpt tegen brandend maagzuur, omdat het de zuur-baseverhouding van de maag stabiliseert. Hiervoor neem je je toevlucht tot natriumbicarbonaat in capsulevorm. Zuiveringszout valt namelijk erg zwaar op de maag en kan krampen veroorzaken. De maagzuurresistente omhulling van de capsules voorkomt deze reactie. Je kan echter wel te maken krijgen met zure oprispingen of winderigheid, aangezien natriumbicarbonaat gas vormt in de maag.

Ook bij sporters is natriumbicarbonaat in capsulevorm populair. Het verbetert het prestatievermogen bij korte, intense inspanningen zoals sprinten en stelt de verzuring van de spieren uit. Tijdens het sporten verbrandt het lichaam koolhydraten en komt er melkzuur vrij, een afvalstof die bestaat uit lactaat en waterstofionen. Die laatste zorgen ervoor dat de spiercellen minder goed samentrekken en verzuren, waardoor er een branderig gevoel optreedt. Natriumbicarbonaat houdt de zuurgraad in de spiercellen stabiel, zodat je je inspanning langer kan volhouden.

Good to know: bij een te grote dosis natriumbicarbonaat verkrijg je het omgekeerde effect en werk je maag- en darmklachten in de hand. Ook het oplossen van pure natriumbicarbonaat in water wordt afgeraden: dit doet de bloeddruk omhoog klimmen. Neem je andere medicijnen? Slik deze niet samen met natriumbicarbonaat, maar laat er minstens twee uur tussen. Doe je dat niet, dan kan zuiveringszout de effectiviteit van je geneesmiddel verminderen.

Heb je geregeld last van verzuurde spieren? In onze blog ‘No pain, no gain? Alles wat je moet weten over spierpijn na sporten’ delen we onze beste tips tegen spierpijn.

Zuiveringszout toepassingen: uitwendig

Anderzijds kan je natriumbicarbonaat aanwenden voor uitwendig gebruik. Zo wordt het soms verwerkt in mondspoelmiddelen. Dit neutraliseert de zuurgraad in de mond, verhelpt een slechte adem en verzacht pijnlijke aften. Daarnaast kan je natriumbicarbonaat gebruiken om je tanden witter te maken. Strooi een beetje over je tandpasta, zodat oppervlakkige verkleuring weggewerkt wordt. Doe dit maximaal tweewekelijks om te vermijden dat je het tandglazuur aantast.

Heb je last van zweetvoeten of voetschimmel? Dan kan je zuiveringszout toevoegen aan een voetbadje, want dit gaat onaangename geurtjes tegen en werkt antibacterieel. Of voeg een schepje toe aan je badwater en geniet van een zachte huid als resultaat. Deze methode kan je eveneens toepassen bij splinters: natriumbicarbonaat doet de huid ontspannen, waardoor de splinter zich makkelijker laat verwijderen.

Alternatief voor natriumbicarbonaat

Krijg je snel last van maag- en darmklachten bij het gebruiken van natriumbicarbonaat? Dan is natriumcitraat een goed alternatief: één van de drie natriumzouten van citroenzuur. Het brengt dezelfde effecten als natriumbicarbonaat teweeg en beïnvloedt de zuurgraad, maar de kans op bijwerkingen is kleiner. 

Meer weten over de juiste toepassingen van zuiveringszout? Contacteer ons gerust, onze experts maken je graag wegwijs doorheen de verschillende mogelijkheden. 

6d Sports Nutrition Sodium Bicarbonaat 120 Capsules
6d Sports Nutrition Sodium Bicarbonaat 120 Capsules
27,01
28,50 Adviesprijs

info
Saltrates Zout Zeewier Vermoeide Voet Zakje 10x20g
Saltrates Zout Zeewier Vermoeide Voet Zakje 10x20g
11,62
13,99 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht