Advies thema's
Droge ogen: hoe behandel je die het best?
Ogen zijn droog als er te weinig traanvocht is of als de tranen van slechte kwaliteit zijn en daardoor sneller verdampen. De meest voorkomende klachten hiervan zijn: vermoeide, brandende ogen, jeukende ogen en tranende ogen. Wat is de oorzaak en hoe behandel je nu die droge ogen?
Wat zijn droge ogen?
Onvoldoende traanvocht ligt aan de basis van droge ogen. Maar wat doet dat vocht nu precies?
Het wordt aangemaakt door het slijmvlies van het oog en de traanklier. Het traanvocht zelf bestaat uit 3 lagen: het buitenste vetlaagje, de waterlaag en de binnenste slijmachtige laag. Door te knipperen verdeelt het ooglid het traanvocht gelijkmatig over het oog, waardoor onze ogen beschermd zijn tegen vuil en uitdroging. Wanneer je te weinig traanvocht produceert of er een van de lagen in traanvocht afneemt, dan krijg je droge ogen. Dit kan behoorlijk hinderlijk zijn, en aanvoelen alsof er iets in het oog zit. Je kan het best vergelijken met het vervelende gevoel van een zandkorrel in je oog. We verduidelijken hier hoe je deze frequent voorkomende oogaandoening efficiënt kan verhelpen
Wat veroorzaakt droge ogen?
- Ouder worden. Door ouderdom vermindert de werking van de Meibom kliertjes. Deze talgkliertjes zorgen voor een vetlaagje in het traanvocht, waardoor het watergedeelte in het traanvocht niet te snel verdampt.
- Het dragen van lenzen.
- Onvoldoende vitamine A in het lichaam.
- Enkele externe factoren die uitdroging uitlokken: airconditioning, centrale verwarming, fietsen in de wind, chloor in zwembaden , zon, koude,…
- Onvoldoende knipperen. Bij het lezen of het kijken naar beeldschermen (computerscherm, tablet, smartphone) knipperen we minder met onze ogen. Denk eraan om op deze momenten wat vaker te knipperen.
- Een oogingreep zoals cataract.
- Een ontsteking aan de oogleden. Vaak is een verstoorde werking van de Meibom kliertjes de oorzaak.
- Bepaalde ziekten zoals reuma, diabetes, allergie, schildklierziekte,...
- Hormonale veranderingen zoals de menopauze.
- Chemotherapie
- Het syndroom van Sjögren. Dit is een chronische ontsteking van de traan- en speekselklieren, wat kan leiden tot droge ogen en droge mond.
- Medicatie: antidepressiva, orale anticonceptie, vochtafdrijvende middelen, bèta-blokkers,…
Symptomen van droge ogen
Vermoeide ogen, wazig zien en rode ogen zijn vaak de eerste symptomen van droge ogen. Heb je last van tranende ogen? Dit zijn reflextranen: als reactie op droge ogen. Bij jeukende ogen, branderige ogen of een prikkend gevoel heb je snel de neiging om de wrijven in je ogen. Doe dit niet, het zal de klachten alleen maar verergeren. Je druppelt beter kunsttranen in je oog om de klachten te verlichten. Bij droge ogen heb je een grotere kans op ooglidontstekingen of blefaritis. Dit gaat samen met klachten als pijn, roodheid, overgevoeligheid voor licht en plakkerige ogen.
Droge ogen voorkomen met 11 tips
- Knipper vaker met de ogen, hierdoor blijven je ogen vochtiger.
- Wrijf niet in je ogen, om irritatie te beperken.
- Draag een beschermende bril tijdens het fietsen (wind).
- Draag bij zonnig weer een zonnebril met UV- factor.
- Volg de vochtigheidsgraad in huis op met een hygrometer. Wanneer het te droog is, plaats je best een bevochtiger.
- Vermijd ruimtes met rook en airconditioning. In deze ruimtes worden je ogen extra geïrriteerd.
- Draag geen lenzen als je ogen geïrriteerd zijn. Draag wat vaker je bril.
- Is de oorzaak ziekte of een bepaald medicijn? Dan ga je best langs bij de huisarts om samen een oplossing te zoeken.
- Gun je ogen voldoende rust, slaap voldoende.
- Geef je ogen zuurstof, beperk jouw schermgebruik tot max. 4u per dag.
- Het masseren van de ogen kan de productie van het traanvocht stimuleren.
Hoe behandel je droge ogen?
- Hydraterende oogdruppels of kunsttranen. Druppels kan je meerdere keren per dag gebruiken. Druppel in de buitenste ooghoek voor een optimaal effect. Wanneer je druppelt in de binnenste ooghoek (dichtste punt bij de neus) worden de druppels meteen afgevoerd via de neus.
- Ooggel, oogzalf voor extreem droge ogen. Zalven en gels gebruik je best voor het slapengaan. Trek het onderste ooglid naar beneden en breng een sliert zalf in het gootje, aan de binnenkant van het onderste ooglid. Je kan hierdoor wel wat wazig zien.
- Oogspray voor droge ogen. Sprays zijn ideaal voor onderweg en mag je meerdere keren per dag gebruiken.
- Oogmasker, bij ontstoken oogleden.
- Voedingssupplement met vitamine A
Tip: Kunsttranen blijven doorgaans na opening slechts 4 tot 6 weken houdbaar, daarna kan men de steriliteit niet meer garanderen. Er zijn verschillende kunsttranen op de markt die 3 tot 6 maanden houdbaar zijn, maar dan moet je er steeds op letten dat je een soort kiest zonder bewaarmiddelen. Bewaarmiddelen werken immers op lange termijn ook uitdrogend.