company

Effectieve oplossingen om een slechte adem te verhelpen.

Elien Geschreven door Elien - - Verzorging & Hygiëne

Een slechte adem is een delicaat probleem. Een gezellige babbel draait al snel uit op een onaangename ervaring. Zo weinig mogelijk zeggen, het hoofd subtiel wegdraaien … Alle trucjes zijn goed om je onfrisse adem te verbergen. Liever een doeltreffende methode? Wij informeren je graag over de mogelijke oorzaken van een slechte adem en reiken enkele praktische oplossingen aan. 

Slecht ruikende adem
Halita Mondwater 500ml
Halita Mondwater 500ml
10,80
13,50 Adviesprijs

info
Miradent Tongschraper Deluxe Blauw
Miradent Tongschraper Deluxe Blauw
5,37
7,50 Adviesprijs

info
Miradent Tong-clin Gel
Miradent Tong-clin Gel
8,68
9,30 Adviesprijs

info
Halita 24uur Mondspray 15ml
Halita 24uur Mondspray 15ml
4,36
5,45 Adviesprijs

info
Halita Tandpasta Tube 75ml
Halita Tandpasta Tube 75ml
5,60
7,00 Adviesprijs

info
Gum® Halicontrol® Tabletten 10st
Gum® Halicontrol® Tabletten 10st
2,84
3,29 Adviesprijs

info

Waarom krijg je een slechte adem?

Een slechte adem – ook wel halitose genoemd - is het werk van bacteriën in de mond. Ze bevinden zich o.a. op de tong, in tandplak tussen de tanden, tegen de tandvleesrand … Daar vormen ze etensresten, dode cellen en slijmen om tot zwavelgassen. Die hebben een onaangename geur, met een stinkende adem als resultaat. Omdat we tijdens het slapen minder speeksel aanmaken, hebben veel mensen hier ’s ochtends last van. De geur verdwijnt spontaan van zodra je iets drinkt. Kamp je regelmatig met een slechte adem? Dan is het aangeraden om wat verder te kijken en de precieze oorzaak ervan te achterhalen. 

Oorzaken van een slechte adem

Van een overdaad aan koffie, tot een slechte mondhygiëne: heel wat factoren kunnen aan de basis liggen van een slechte adem. Wij geven je een inkijk in de meest voorkomende oorzaken. 

Bepaalde voedingsmiddelen 

Ligt er geregeld knoflook of ajuin op je bord? Geniet je elke namiddag van een zoet vieruurtje? Dan bestaat de kans dat je achteraf met een stinkende adem kampt. Zo komen er zwavelverbindingen vrij na het eten van knoflook of ajuin. Suikers creëren dan weer een ideale voedingsbodem voor bacteriën in je mond.

De oplossing ligt voor de hand: consumeer deze voedingsmiddelen met mate om een slechte adem te verhelpen. Maaltijden overslaan, is geen goed plan: iets eten, schuurt de bacteriën net weg uit de mond of keel. Mik dus op een regelmatig eetpatroon, waarbij gezonde voeding de boventoon voert. Wil je je slechte adem maskeren met kauwgom? Die pakt de geur aan op korte termijn, maar smoort de oorzaak niet in de kiem. 

Koffie

Veel mensen starten de ochtend met een dampend kopje koffie. Maar dat zwarte goud brengt ook nadelen met zich mee, zo werkt het een slechte adem in de hand. Koffie zet namelijk een rem op de speekselproductie, waardoor etensresten langer blijven hangen in de mond. Bovendien wordt ook de pH-waarde of zuurgraad in de mond verlaagd en kunnen allerlei bacteriën vrijkomen. Probeer dus je dagelijkse koffiedosis zo klein mogelijk te houden en drink genoeg water om een droge mond te voorkomen.

Sigaretten en alcohol

Wetenschappers zijn het unaniem eens: zowel roken, als overmatig alcoholgebruik zijn een aanslag op de gezondheid. Meer kans op hart- en vaataandoeningen, een verouderde huid, een slechtere conditie … Ook een stinkende adem past in dat lijstje. Net als koffie drogen sigaretten en alcoholische dranken de mond uit, waardoor etensresten niet langer weggespoeld worden. Als resultaat krijg je een slechte adem. Reden te meer om te stoppen met roken en je alcoholconsumptie te beperken.

Gebrekkige mondhygiëne

Wanneer je je mond en gebit slecht verzorgt, zet je de deur voor bacteriën wagenwijd open. Ze kunnen zich naar hartenlust vermeerderen en een slechte adem teweegbrengen. Heb je gaatjes of een slecht passende vulling? Ook daarin kunnen etensresten blijven plakken, met alle gevolgen van dien. Een goede mondhygiëne speelt dus een sleutelrol om een slechte adem te verhelpen.

Poets tweemaal per dag je tanden om tandplak te verwijderen, reinig de holtes met tandenstokers of flosdraad en bezoek jaarlijks de tandarts voor een uitvoerige controle. Je tong kan je schoonmaken met een tongschraper, die alle bacteriën elimineert. Ook mondspoelmiddelen maken komaf met bacteriën. Gebruik je een mondspoeling op basis van chloorhexidine? Overdrijf dan niet, want bij langdurig gebruik kunnen er bijwerkingen optreden, zoals verkleuring van de tanden of tong.

Dankzij onze blogpost 'Wat is de beste tandpasta voor jouw gebit?' til jij je mondhygiëne naar het properste niveau.

Ontstekingen in de mond of keel

Bijholteontsteking, tandvleesontsteking, mondslijmvliesontsteking, keelontsteking, ontstoken amandelen … Stuk voor stuk infecties die kunnen leiden tot een slechte adem. Bij klachten kan je dokter of tandarts een ontstekingsremmend of antibacterieel medicijn voorschrijven. Van zodra de ontsteking verdwenen is, waait de onfrisse geur over. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Ook hier maakt een goede mondhygiëne het verschil.

Maagklachten

Soms is de oorzaak van een slechte adem niet in de mond te zoeken, maar in de maag. Wanneer de sluitspier tussen de maag en de slokdarm niet 100 % werkt, kan er maagzuur naar de mond of keel stijgen, wat een stinkende adem oplevert. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen met een middenrifbreuk. Ook wie regelmatig rookt, kan een slappere sluitspier hebben. De behandeling hangt af van de ernst van de maagklachten.

Bepaalde ziektes

Ook andere ziektes en ontstekingen kunnen je een slechte adem bezorgen: bronchitis, sinusitis, diabetes, nier- of leverproblemen … Dit scenario komt echter minder vaak voor.

Geneesmiddelen

Bij sommige geneesmiddelen, bijvoorbeeld antibiotica, kan een droge mond één van de bijwerkingen zijn. Dat tekort aan speeksel geeft bacteriën vrij spel. Gelukkig kan je tijdig ingrijpen: met een mondspray kan je je droge mond grondig hydrateren en de speekselklieren stimuleren. 

Heb jij een slechte adem?

Een slechte adem kan letterlijk bij iedereen optreden. Wil je nagaan of jij een stinkende adem hebt? De makkelijkste manier om dit te testen, is door iemand uit je omgeving aan te spreken, die je een eerlijk antwoord zal geven. Als alternatief kan je zelf met je tong likken aan je hand. Laat het speeksel even opdrogen voordat je eraan ruikt. Bespeur je een onfrisse lucht? Dan kan je de adviezen uit dit artikel meteen toepassen.

Zit je nog met een prangende vraag over slechte adem? Wij zijn één en al oor voor jouw bezorgdheden! Neem gerust contact op met onze specialisten, zij halen al hun expertise uit de kast om je verder te helpen. 



Terug naar overzicht