đź‘‹ Grote drukte zorgt mogelijks voor vertraging
Uitstekend
+480.000 tevreden klanten 🫶
company

Hoe krijg je aambeien?

Jotti Geschreven door Jotti - - Welzijn & Gezondheid

Aambeien zijn een veel voorkomende kwaal. Ongeveer 30% van de bevolking krijgt ooit in hun leven te maken met aambeien, ook hemorroïden of speen genoemd. Toch is dit een onderwerp waar er niet of nauwelijks over gesproken wordt. Echter is dit niets om je over te schamen. De aandoening zelf is meestal onschuldig, maar kan heel vervelend zijn. Ze veroorzaakt ongemak, pijn, jeuk en soms bloedingen. Maar wat zijn aambeien juist en hoe kom je eraan? 

Oorzaak aambeien

Wat zijn aambeien?

Aan de binnenkant van de anus zit een netwerk van aders. Als er te veel druk op de anus komt, kunnen deze aders opzwellen en gaan uitstulpen, dit noemen we aambeien. Er zijn 2 soorten aambeien. Ze kunnen voorkomen aan de buitenkant van de anus, maar ook aan de binnenkant. Dit noemen we inwendige en uitwendige aambeien. 

Inwendige aambeien

Inwendige aambeien doen meestal geen pijn. Soms kunnen ze naar buiten zakken als er te veel druk wordt gezet, bijvoorbeeld bij een toiletbezoek. 

Uitwendige aambeien

Uitwendige aambeien veroorzaken heel wat meer last en ongemak dan inwendige aambeien. Ze voelen aan als een knobbeltje dat uitsteekt aan de anus. De huid is vaak rood en gevoelig en gaat gepaard met jeuk en pijn. Je kunt uitwendige aambeien voorzichtig terugduwen met je vinger, dat kan het ongemakkelijk gevoel verlichten. 

inwendige en uitwendige aambeien

Oorzaak aambeien

Aambeien ontstaan door een te grote druk op de anus, waardoor de bloedvaatjes springen. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn, we zetten ze even op een rijtje:

  • Stress
    Door stress kun je problemen krijgen met je spijsvertering, waardoor de druk op de anus verhoogd kan worden. Daardoor kunnen aambeien ontstaan.
  • Zwangerschap
    Aambeien komen veel voor bij vrouwen tijdens de zwangerschap. Ongeveer 85% van alle zwangere vrouwen krijgt last van aambeien. Dit komt omdat de darmen wat trager werken als je zwanger bent, daardoor kun je last krijgen van constipatie en pers je harder als je naar het toilet gaat. De steeds groter wordende baarmoeder kan daarnaast extra druk geven op de anus. Door je zwangerschapshormonen verslappen je bloedvatwanden, wat ook de kans vergroot op aambeien.
  • Bevalling
    Aambeien ontstaan door te hard te persen. Tijdens de bevalling wordt er een enorme druk uitgeoefend op de anus, hierdoor kunnen aambeien ontstaan. Als je al last had van aambeien tijdens de zwangerschap, kunnen deze erger worden na de bevalling.
  • Overgewicht
    Een te hoog lichaamsgewicht vergroot de druk op de anus, hierdoor gaan de bloedvaten in de endeldarm opzwellen en kunnen ze uitzakken. Overgewicht gaat meestal gepaard met een ongezond voedingspatroon, dit vergroot tevens de kans op verstopping.
  • Hoesten
    Langdurig en hard te hoesten verhoogt de druk op de anus, waardoor je aambeien kunt krijgen.
  • Vezelarme voeding
    Voedingsvezels helpen vocht aan te trekken, waardoor de ontlasting soepel blijft. Als je niet voldoende vezelrijke voeding eet, kan je last krijgen van harde stoelgang of constipatie. Hierdoor moet je harder persen op het toilet en vergroot je de kans op aambeien. Volkoren brood, volkoren pasta, havermout, muesli, peulvruchten, groenten, fruit, noten, aardappelen zijn voorbeelden van vezelrijke voeding. 

Symptomen van aambeien

De meest voorkomende symptomen bij aambeien zijn:

  • Jeuk
  • Pijn
  • Branderig gevoel
  • Anale afscheiding
  • Drukkend gevoel
  • Bloed of slijm bij de ontlasting 

Hoe kun je aambeien voorkomen?

  • Vermijd alcohol
    Overmatig alcoholgebruik verhoogt het risico op aambeien doordat de bloedvaten uitzetten.
  • Drink voldoende water
    Aambeien komen voort uit een te harde ontlasting. Door voldoende te drinken kun je dit vermijden.
  • Eet vezelrijke voeding
    Vezelrijke voeding eten bevordert de stoelgang.
  • Stel het toiletbezoek niet uit
    Hoe langer je wacht, hoe harder de stoelgang wordt en hoe harder je moet persen.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
    Lichaamsbeweging stimuleert de darmfunctie en bevordert de stoelgang. 

Heb je ondanks een goede voorzorg toch last van aambeien of hebben onze tips niet voldoende geholpen?
Klik dan zeker eens door naar onze blogpost “Wat te doen tegen aambeien?” om dit kwaaltje te behandelen.

Twijfel je als je een aambei hebt, neem dan contact op met je arts of vraag raad aan één van onze apothekers

Hemoproct Aambeiengel met applicator 45ml
Hemoproct Aambeiengel met applicator 45ml
11,69
17,45 Adviesprijs

info
Hemoproct Spray 35ml
Hemoproct Spray 35ml
9,40
11,95 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht