Advies thema's
Hoe maak je komaf met hoofdroos?
Je hoofd jeukt en je treft continu witte schilfers op je schouders aan. Duidelijke symptomen van hoofdroos! Geen reden om met de handen in het haar te zitten: hoofdroos is ongevaarlijk en leidt nooit tot haaruitval. Bovendien kan je de schilfers makkelijk bestrijden met antiroosshampoo. We brengen de aandoening haarfijn in kaart, zodat jij precies weet hoe je het probleem aanpakt.
Wat is hoofdroos?
Hoofdroos is een aandoening waarbij er kleine, losse schilfers verschijnen op de hoofdhuid en tussen de haren. Dit kan gepaard gaan met jeuk, roodheid en een vettige hoofdhuid. Meestal manifesteert hoofdroos zich in de puberteit. Het komt vaker voor bij mannen dan vrouwen en verdwijnt doorgaans spontaan rond het 50ste levensjaar. De aandoening is volledig ongevaarlijk en niet besmettelijk, maar wordt vaak als vervelend beschouwd. De witte schilfers kunnen namelijk naar beneden dwarrelen en achterblijven op kleding. Omwille van het grote kleurcontrast zijn ze vooral op donkere kledingstukken goed zichtbaar.
Wat is de oorzaak van hoofdroos?
Het is niet helemaal duidelijk waarom hoofdroos precies optreedt, maar er zijn wel verschillende factoren die een rol spelen. Hieronder bespreken we ze in detail.
-
Hoofdhuidcellen vernieuwen te snel
De voornaamste factor die bijdraagt aan hoofdroos? Normaal gezien vernieuwen de cellen op de hoofdhuid zich om de twee weken. De oude huidcellen sterven af, maar zijn zo klein dat je ze niet opmerkt met het blote oog. Bij sommigen verloopt het vernieuwingsproces, om onbekende redenen, twee keer zo snel. Oude schilfers komen los en beginnen te klonteren, waardoor ze beter zichtbaar zijn. Deze schilfers noemen wij hoofdroos. -
Hogere talgproductie
Wanneer de hoofdhuidcellen sneller vernieuwen, gaan ook de talgklieren harder werken. Als resultaat krijg je te maken met meer talg en vet op de hoofdhuid. Dit zorgt ervoor dat de schilfers nog meer aan elkaar kleven en je mogelijks jeuk ervaart ten gevolge van hoofdroos. In dat geval adviseren we om niet te krabben. Dit kan de hoofdhuid irriteren, waardoor de klachten toenemen. -
Aanwezigheid van gisten
Gisten zijn op ieders huid terug te vinden, maar soms zijn bepaalde gisten, zoals Pityrosporum of Malassezia, veelvuldig aanwezig. De hoofdhuid kan hierop reageren, met hoofdroos als gevolg. -
Overige factoren
Individuele aanleg kan ook aanleiding geven tot hoofdroos: sommige mensen zijn nu eenmaal gevoeliger dan anderen. Ook wie kampt met eczeem of gebukt gaat onder grote hoeveelheden stress, heeft meer kans om hoofdroos te ontwikkelen. Ten slotte kan de hoofdhuid uitdrogen door irriterende shampoos of droge lucht. Als reactie produceer je meer talg, waardoor dode huidcellen spontaan samenklonteren en er schilfers verschijnen.
Verschillende vormen van huidschilfers
We kunnen niet zomaar alle schilfers over dezelfde kam scheren, integendeel. Huidschilfers op het hoofd bestaan in verschillende vormen, die we graag op een rijtje zetten:
-
Vette huidschilfers
Dit type schilfers vinden we terug bij mensen met een vette hoofdhuid. Je hebt last van grotere, gele schilfers die blijven kleven op de hoofdhuid. -
Droge huidschilfers
Droge schilfers blijven niet plakken, maar komen los en vallen op de schouders. Zij zijn meestal te linken aan een droog klimaat. -
Seborroïsch eczeem
Hoofdroos kan hand in hand gaan met seborroïsch eczeem. In dat geval merk je een combinatie van droge en vette schilfers op. -
Psoriasis
Hoofdroos kan een kenmerk zijn van psoriasis. Bij deze huidaandoening verschijnen er rode vlekken op de hoofdhuid, met klevende schilfers.
Wil je niet enkel hoofdroos behandelen, maar ook seborroïsch eczeem verhelpen? In onze blogpost ‘Wat kan je doen tegen seborroïsch eczeem op de hoofdhuid?’ vind je een handvol praktische tips.
Wat kan je doen aan een schilferende hoofdhuid?
Wat helpt tegen roos? In de eerste plaats kan je antiroosshampoo gebruiken. De haren hier minstens tweewekelijks mee wassen, is doorgaans de beste manier om hoofdroos te behandelen. Meestal verdwijnen de schilfers vervolgens als sneeuw voor de zon. Ontdek hieronder de mogelijkheden om hoofdroos te bestrijden.
Antiroosshampoo op basis van zink of seleniumsulfide
Antiroosshampoo bestaat in verschillende vormen. Zo kan je een shampoo aanschaffen op basis van zink of seleniumsulfide. Deze producten remmen de aanmaak van talg en verminderen het aantal gistcellen op de huid, waardoor schilfers en jeuk verdwijnen. Masseer de shampoo goed in en laat hem een vijftal minuten inwerken voordat je de haren afspoelt. Zo krijg je het beste resultaat.
Is de hoofdroos verdwenen? Wissel antiroosshampoo af met een milde shampoo die geen zink of seleniumsulfide bevat. Zo vermijd je dat je de hoofdhuid irriteert op lange termijn.
Antiroosshampoo op basis van ketoconazol
Antiroosshampoos met ketoconazol pakken de grote hoeveelheid gisten op de hoofdhuid aan. Wanneer zij afnemen in aantal, vermindert de irritatie van de hoofdhuid. Ketoconazol wordt ook verwerkt in verschillende gels, die je op andere behaarde lichaamszones kan smeren bij infecties met schimmels of gisten: op de borst, op de rug, in de baard …
Behandeling met cortisone
Blijft verbetering uit, ondanks het regelmatig gebruik van antiroosshampoo? Is je hoofdhuid geregeld ontstoken? Dan stap je best naar de huisarts. Hij kan een product voorschrijven met cortisone, dat je lokaal aanbrengt om hoofdroos te behandelen.
Wil jij komaf maken met de vervelende schilfertjes op je hoofd? Wij gidsen je graag door ons scala aan antiroosshampoos. Neem vrijblijvend contact met ons op.