Advies thema's
Hooikoorts
De winter maakt plaats voor de lente. Kijk jij uit naar die eerste warme zonnestralen? Of heb je in het voorjaar last van jeukende ogen, loopneus en niesbuien? Dan heb je waarschijnlijk allergische rhinitis, ook wel hooikoorts genoemd. Dat pollenseizoen kan nogal vervelend zijn, daarom helpen we je graag met tips om je klachten te verlichten.
Wat is hooikoorts?
In het pollenseizoen krijg je stuifmeel -meestal pollen genoemd- in je ogen, neus, mond, keel of luchtpijp binnen. Bij een pollenallergie is er een overreactie van je immuunsysteem op de stuifmeelkorrels van bepaalde bomen, bloemen, planten en grassen. Die pollen worden door de lichaamscellen als lichaamsvreemd beschouwd, waardoor het slijmvlies van het oog en de neus, keel en luchtwegen dikker wordt. De symptomen zullen het hevigst zijn wanneer de pollenconcentratie het hoogst is. Dit is vooral bij droog, warm en winderig weer.
De reden waarom sommige mensen hooikoorts krijgen en andere mensen niet is niet gekend. In sommige families komt hooikoorts vaker voor dan in andere families.
Symptomen hooikoorts
De klachten die voorkomen bij hooikoorts lijken erg goed op verkoudheidsklachten. Het enige verschil is dat je het hele jaar last kunt hebben van hooikoorts symptomen. Dat is afhankelijk van de pollen waar je allergisch voor bent en de bloeiperiode van die plant.
De meest voorkomende klachten:
- Een verstopte neus of een snotneus
- Niezen en jeuk aan de neus
- Jeukend verhemelte
- Jeukende, tranende ogen, rode ogen
- Een vol gevoel in het hoofd soms met hoofdpijn
- Oorpijn (door de zwelling van het neusslijmvlies)
Sommigen hebben last van keelpijn met kriebelhoest of vermoeidheid. Anderen hebben astmasymptomen zoals piepende ademhaling of benauwdheid.
Denk je dat je hooikoorts hebt?
Om te weten aan welke pollen je precies allergisch bent, ga je best eens langs bij je huisarts voor een hooikoorts test. De arts kan dat opsporen via een bloedonderzoek en een huidpriktest.
Behandeling hooikoorts
1) Vermijd zo veel mogelijk stuifmeel
- Bekijk de pollenconcentraties via een hooikoorts radar.
- Was je haar voor het slapengaan. Je wast dan de pollen uit je haren weg.
- Draag een zonnebril om je ogen beter te beschermen tegen het rondzwevend stuifmeel.
- Ga wandelen als het net heeft geregend, dan hangen er minder pollen in de lucht.
- Ga op reis naar de zee of hoog in de bergen. Daar zit er minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland.
- Laat iemand anders het gras afrijden.
2) Verlicht de symptomen
Start met je medicatie twee weken voordat het pollenseizoen begint en stop de inname pas als de pollen waar jij allergisch voor bent, niet meer in de lucht aanwezig zijn.
In de meeste gevallen ben je voldoende geholpen met tabletten op basis van antihistaminica. Als je toch nog last hebt van je ogen of neus, kan je de tabletten combineren met een neusspray en oogdruppels.
Als de neusklachten blijven aanhouden, kan je arts een ontstekingsremmende neusspray op basis van corticosteroïd voorschrijven. Die wordt vaak aangeraden bij aanhoudende verstopte neus.
Bij ernstige klachten, waarbij antihistaminica en corticosteroïden niet voldoende zijn, kan de arts immunotherapie overwegen. Dit is een behandeling waarbij je immuunsysteem blootgesteld wordt aan de juiste hoeveelheid stof die de allergische reactie uitlokt. Met de bedoeling dat je lichaam eraan gewend raakt, waardoor je minder tot geen last meer hebt van hooikoorts.
Hooikoorts radar
Voorkomen dat de pollen op de slijmvliezen terecht komen is bijna onmogelijk. Er zijn wel enkele tips waar je rekening kan mee houden.Van zodra je weet aan welke pollen je precies allergisch bent, kan je via een pollenkalender de bloeiperiodes van die planten bekijken. Zie je dat er veel pollen in de lucht hangen? Vermijd buitenactiviteiten, hou de ramen en deuren dicht en droog je was binnen.
Wil je weten als er vandaag veel pollen in de lucht hangen?
Medicatie bij hooikoorts
BIj de behandeling van hooikoorts kunnen verschillende soorten medicijnen, voedingssupplementen en medische hulpmiddelen je heel wat verlichting bieden.
-
Orale geneesmiddelen
Antihistaminica of anti-allergie medicatie helpen om symtomen zoals jeukende ogen, niezen en loopneus te verminderen. Deze medicijnen hebben enkele uren nodig om de symptomen te verlichten en kunnen slaperigheid veroorzaken. -
Neusspray
Een neusspray op basis van antihistaminica bieden je snel lokale verlichting bij een loopneus en ontstoken neusslijmvlies. Tip: Snuit voor het sprayen altijd eerst je neus. Bij een verstopte neus zal een ontstekingsremmende neusspray met corticosteroïden het beste effect hebben. Ze onderdrukken de overgevoeligheidsreactie en voorkomen zwelling van neusslijmvlies. Nasale corticoiden kunnen wel neusirriatie, droge neus en neusbloedingen hebben als bijwerkingen. -
Oogdruppels
Oogdruppels met antihistaminica helpen je snel bij jeukende, rode ogen veroorzaakt door hooikoorts.