company

In geuren en kleuren over etherische oliën

Marlies Geschreven door Marlies - - Alternatieve Geneeskunde

Etherische oliën zijn helemaal hip en dat verbaast ons niets. Het aanbod is ruim, de toepassingen zijn divers en er is voor ieder wat wils: van verkwikkende geuren tot zeemzoete aroma’s. Als online apotheek zijn wij bovendien geboeid door de positieve effecten op de gezondheid. Wij nemen je graag mee doorheen de werking, de verschillende gebruikswijzen en de populairste essentiële oliën in het assortiment.

Etherische oliën uit bloemen

Wat zijn etherische oliën?

Etherische of essentiële oliën zijn vluchtige oliën. Ze worden verkregen uit verschillende geurende planten- en bloemendelen: bloesems, vruchten, zaden, bladeren, wortels, … Doorgaans bevatten planten amper 1 % etherische olie, waardoor je grote hoeveelheden nodig hebt om een klein flesje te vullen. Dit betekent dat etherische oliën sterk geconcentreerd en 100 % natuurlijk zijn, in tegenstelling tot parfumolie. Verder worden ze gekenmerkt door hun sterke, uiteenlopende geuren, afhankelijk van hun bron. 

Hoe worden essentiële oliën geproduceerd?

Essentiële olie verkrijgen, is een tijdrovend proces. Verschillende geuroliën, zoals sinaasappel, worden gewonnen door koude persing. Hierbij verzamelt men etherische olie uit de schil, waarna ze gefilterd en afgeschonken wordt. Een tweede techniek is stoomdestillatie en wordt vooral toegepast bij kruiden en houtsoorten zoals sandelhout. In dat geval worden essentiële oliedruppels meegevoerd met de stoom, om ze vervolgens te laten condenseren. Nadien worden het water en de etherische olie opgevangen en van elkaar gescheiden. De laatste optie is extractie, waarbij oplosmiddelen, bijvoorbeeld ethanol of koolstofdioxide, aangewend worden om essentiële olie uit planten te onttrekken. Dit is de voorkeursmethode bij delicaat plantaardig materiaal dat niet bestand is tegen stoomdestillatie.

Het effect van essentiële olie

De indringende geuren van etherische oliën brengen heel wat heilzame effecten met zich mee. Zo kunnen ze een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand. Logisch: van slechte geuren wordt niemand gelukkig! Daarnaast worden essentiële oliën toegepast in aromatherapie om de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Ten slotte kan je etherische olie toevoegen als smaakstof aan gerechten, maar enkel indien de gebruiksaanwijzing dit expliciet toelaat. Verkeerd gebruik houdt namelijk gezondheidsrisico’s in.

Streef je naar een betere emotionele balans? Naast etherische oliën kunnen ook bachbloesems je helpen om tot rust te komen. Meer uitleg hierover vind je in onze blog ‘Wat is bachbloesem?’.

Hoe kan je etherische olie gebruiken?

De toepassingen van etherische olie zijn ruim, maar dat betekent niet dat je zomaar aan de slag kan gaan. Bepaalde geuroliën mag je enkel op een specifieke manier gebruiken. Buig je dus steeds over de correcte doeleinden, voordat je een flesje openschroeft.

  • In bad of in de douche. Er zijn verschillende etherische oliën die je mag gebruiken in bad of in de douche voor een heerlijk aroma. Extra verkwikkend of ontspannend!
  • Massageolie. Je kan enkele druppels geurolie toevoegen aan massageolie, wat de effectiviteit alleen maar ten goede komt. Onthoud wel dat je etherische oliën nooit puur op de huid mag aanbrengen, enkel verdund. Meteen na de massage een bad nemen, wordt eveneens afgeraden: het risico bestaat dat je hierdoor brandwonden oploopt.
  • Verspreiding via lucht. Er zijn verschillende manieren om het aroma van etherische olie doorheen je ruimtes te verspreiden. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen tussen een diffuser voor etherische olie, een aromabrander of een kant-en-klare spray. Om te verdampen of verstuiven, is een drietal oliedruppels ruim voldoende.
  • Natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten. Essentiële olie kan toegevoegd worden als bestanddeel aan shampoo, dagcrème, wasmiddel … Ga echter niet in het wilde weg experimenteren: voorzichtigheid is het codewoord! Laat je eventueel begeleiden door een deskundige.

Zeker tijdens de zwangerschap is het oppassen geblazen, want je mag niet zomaar elke etherische olie gebruiken. De sterk geconcentreerde druppels kunnen mogelijks opgenomen worden door de baarmoeder en schadelijke effecten teweegbrengen. Essentiële oliën die ketonen bevatten, kunnen een miskraam veroorzaken en zijn dus absoluut te vermijden. Oliën op basis van eucalyptus en pepermunt laat je eveneens beter links liggen. Andere types, bijvoorbeeld citroenolie en tea tree olie, mag je wel met een gerust hart gebruiken vanaf het tweede trimester. Ook met jonge kindjes is het belangrijk om extra aandachtig te zijn, voordat je hen met etherische oliën in contact brengt.

Soorten etherische oliën

Hou je van bloemige geuren of houtachtige aroma’s? Etherische oliën komen aan ieders voorkeuren tegemoet, dankzij hun ruime variatie. Hieronder sommen we enkele populaire geuroliën en hun gunstige effecten op, maar uiteraard is het aan jou om te ontdekken welke geuren je verkiest.

  • Tea tree, deze etherische olie staat bekend om haar antibacteriële werking. Schimmels en bacteriën worden zorgvuldig buitenspel gezet. Bijgevolg is het een mogelijke piste om voetschimmel, kalknagels, aften of puistjes te verhelpen.
  • Lavendel. Lavendelolie heeft een kalmerende invloed, zodat je bijvoorbeeld makkelijker in slaapt valt. Daar bovenop kan je het aanwenden bij wondjes of acne, omwille van de ontsmettende werking.
  • Citrusvruchten, dankzij de verkwikkende geuren van citrusvruchten, zoals citroen en sinaasappel, krijg je een stevige energieboost.
  • Eucalyptus, bij een verkoudheid of sinusitis wordt er al snel naar eucalyptusolie gegrepen. Deze geurolie maakt de slijmen los, opent de luchtwegen en remt de ontsteking. Zo worden klachten snel verlicht.
  • Rozemarijn. Nood aan een goede focus? Rozemarijnolie wordt gelinkt met een beter geheugen en een goede concentratie. Ideaal tijdens het werken of studeren! Daarnaast voorziet het je van meer energie.

Op zoek naar de beste etherische oliën voor jou? Daar hebben onze experts een uitstekende neus voor! Contacteer ons gerust, wij gidsen je graag door het ruime aanbod.



Terug naar overzicht