company

Zo achterhaal je de precieze oorzaak van jouw keelpijn.

Julie Geschreven door Julie - - Welzijn & Gezondheid

Keelpijn heeft amper een introductie nodig. De klachten zijn je ongetwijfeld welbekend: keelpijn bij het slikken, moeite met praten, stemverlies, hoesten, een droge keel … De precieze oorzaak? Die is vaak minder duidelijk. Hoog tijd om meer helderheid te scheppen! Wij zetten de potentiële boosdoeners op een rij, bespreken hoe je de aanleiding identificeert en reiken handige methoden aan om keelpijn te verzachten. 

Vrouw heeft keelpijn

Wat zijn de keelpijn oorzaken?

Keelpijn wordt, zeker tijdens de koude wintermaanden, al snel gelinkt aan een verkoudheid. Vaak ligt dit inderdaad aan de basis, maar er kunnen ook heel wat andere factoren in het spel zijn. We sommen de voornaamste oorzaken van keelpijn op:

  • Verkeerd stemgebruik: veel zingen, regelmatig roepen, continu keelschrapen …
  • Irritatie door roken, droge lucht …
  • Vermoeidheid
  • Virussen (zoals het verkoudheids-, griep- of coronavirus) en bacteriën (bijvoorbeeld streptokokken)
  • Keelontsteking, angina (amandelontsteking of tonsillitis)
  • Hooikoorts: pollen kunnen de slijmvliezen in de luchtwegen irriteren
  • Reflux
  • Schimmelinfectie: dit kan optreden wanneer je de mond niet spoelt na het gebruik van een longpuffer met corticosteroïden
  • Vergrote schildklier
  • Aften 

Aften zijn ongevaarlijk, maar kunnen wel erg vervelend zijn. In onze blogpost ‘Aften in de mond: van oorzaken, tot behandelingen’ nemen we deze kleine letsels grondig onder de loep. 

Hoe kan je de exacte oorzaak van keelpijn identificeren?

De mogelijke oorzaken zijn ruim, het bos door de bomen zien is allesbehalve evident. Waarom kamp jij precies met keelpijn? Door de symptomen in kaart te brengen, kan je de aanleiding mogelijks achterhalen. Wij helpen je graag om de puzzel te leggen en koppelen enkele oorzaken aan hun kenmerkende symptomen.

  • Foutief stemgebruik, irritatie of vermoeidheid
    Je kampt met keelpijn bij het slikken, heesheid en stemverlies. Roodheid, verdikte slijmvliezen of witte plekjes in de keel komen er niet aan te pas.
  • Verkoudheid
    Wanneer het verkoudheidsvirus je te pakken heeft, ervaar je naast keelpijn ook een vervelende hoest en neusklachten (verstopte neus, loopneus …).
  • Keelontsteking
    De slijmvliezen in de keel zijn ontstoken, wat roodheid en soms witte plekjes in de keel veroorzaakt. Ook de klieren in de hals kunnen gezwollen zijn: hierdoor ondervind je mogelijks hinder bij het slikken. Ten slotte kan een keelontsteking gepaard gaan met koorts.
  • Angina
    Een angina is een infectie van de amandelen, veroorzaakt door een virus of bacterie. Kenmerkend zijn de witte stippen op de amandelen, die het slikken bemoeilijken. De pijn is heviger dan bij een keelontsteking.
  • Aften
    Wanneer de pijn zich louter aan één kant van de keel situeert, is de kans groot dat je op deze plaats met een aft kampt. 

Wat doen tegen keelpijn?

Doorgaans verdwijnt keelpijn vanzelf na een tiental dagen, zonder specifieke keelpijn medicatie. Hangen de klachten je de keel uit? Wil je weten wat helpt tegen keelpijn? Er zijn manieren om de keelpijn te verzachten. We zetten onze beste adviezen op een rij.

  • Rust voldoende
    Voel je je niet goed? Neem voldoende rust om je lichaam te laten herstellen en mik op minstens acht uur slaap per nacht.
  • Drink regelmatig koud water of eet een ijsje
    Dit helpt om de zwelling tegen te gaan en keelpijn te verminderen. Bovendien spoelt water de bacteriën weg en voorkomt het uitdroging van de keel.
  • Zuig op een snoepje of neem een zuigtablet
    Dit houdt de keel vochtig, wat de keelpijn kan verzachten. Zuigtabletten met lidocaïne hebben bovendien een verdovend effect.
  • Beperk het praten zoveel mogelijk
    Wil je toch iets zeggen? Praat op een normaal niveau en fluister niet: dit is extra vermoeiend voor de stembanden.
  • Stop met roken
    De stoffen in sigaretten kunnen de keel verder irriteren.
  • Pas je eet- en drinkpatroon aan
    Eet voornamelijk zachte voedingsmiddelen en vermijd zure dranken.
  • Geneesmiddelen
    Paracetamol kan de keelpijn verzachten. Als je last hebt van een pijnlijke keelontsteking zal een NSAID zoals ibuprofen je meer comfort bieden. NSAID's kunnen wel bijwerkingen geven, bespeek dit gebruik best eerst even met je arts. Is de ontsteking veroorzaakt door een bacterie, dan kan je arts een antibioticum voorschrijven.

Kamp je langer dan tien dagen met aanhoudende keelpijn of heesheid? Blijf je meerdere dagen op rij koorts maken, zonder verbetering? Dan adviseren we om je huisarts te raadplegen.

Wanneer keelpijn je enige klacht is of je kampt met een keelontsteking, opteer je best voor koude dranken. Is de keelpijn het symptoom van een verkoudheid? Dan kunnen warme dranken, zoals thee of warme melk met honing, deugddoend werken. 

A.Vogel Santasapina Bonbons 100g
A.Vogel Santasapina Bonbons 100g
3,26
3,89 Adviesprijs

info
A.Vogel Spray Voor De Keel 30ml
A.Vogel Spray Voor De Keel 30ml
10,39
12,99 Adviesprijs

info
Thymotabs Fresh Zuigtabl 24
Thymotabs Fresh Zuigtabl 24
5,94
7,90 Adviesprijs

info
Biolys Tijm Eucalyptus Honing Zakje 24
Biolys Tijm Eucalyptus Honing Zakje 24
4,06
5,95 Adviesprijs

info
Alvityl Gevulde Zuigtabl Manuka Iaa 10+ 12
Alvityl Gevulde Zuigtabl Manuka Iaa 10+ 12
6,96
8,19 Adviesprijs

info
Melapi Miel Acacia Liquide 500g 5520 Revogan
Melapi Miel Acacia Liquide 500g 5520 Revogan
7,20
7,90 Adviesprijs

info
A.Vogel Keeltabletten
A.Vogel Keeltabletten
5,90
7,85 Adviesprijs

info
Biover Keelspray 20ml
Biover Keelspray 20ml
7,34
10,49 Adviesprijs

info
Junior Angin Zuigtabletten 24
Junior Angin Zuigtabletten 24
6,23
9,75 Adviesprijs

info
Nurisan Respicalm Instant 30 Capsules
Nurisan Respicalm Instant 30 Capsules
16,72
17,95 Adviesprijs

info

Wanneer laat je je amandelen verwijderen?

Wanneer je dikwijls last hebt van een keel- of amandelontsteking kan je overwegen om je amandelen te laten knippen. Dit is echter geen standaardprocedure: artsen gaan pas bij regelmatig terugkerende klachten over tot deze ingreep. Zo moet je het laatste jaar minstens zeven ernstige keelontstekingen of vijf angina’s gehad hebben. 

Is keelpijn besmettelijk?

Werd je keelpijn uitgelokt door zingen, roepen of droge lucht? Dan hoef je je geen zorgen te maken: dit type keelpijn is niet besmettelijk. Wanneer een virus of bacterie aan de basis ligt, bijvoorbeeld bij een verkoudheid, kan je andere mensen wél aansteken. Houd dus voldoende afstand, was regelmatig de handen en hoest of nies steeds in je ellenboog. Papieren zakdoeken gooi je meteen na gebruik in de vuilnisbak.

Ervaar je felle pijn bij het slikken? Twijfel je welke oorzaak aan de bron ligt van jouw keelpijn? Leg je symptomen gerust voor aan onze apothekers: zij analyseren de mogelijkheden en reiken effectieve oplossingen aan om je keelpijn te verzachten. 



Terug naar overzicht