Advies thema's
Luizen, hoe kom je ervan af?
Luizen zijn kleine insecten die graag vertoeven in het haar van de mens. Vuil of proper haar, iedereen kan ze krijgen! Hygiëne heeft hier helemaal niks mee te maken. Eenmaal dat vervelende beestje jou of je kind te pakken gekregen heeft, kan je last krijgen van hevige jeuk. Hoe geraak je nu zo snel mogelijk af van die vervelende kriebelende beestjes?
Wat zijn luizen?
Luizen zijn kleine beestjes die leven in het haar van de mens. Deze vervelende beestjes kunnen hevige jeuk veroorzaken. Deze jeuk wordt veroorzaakt door een reactie van het lichaam op het speeksel van de luis dat vrijkomt bij het opzuigen van bloed uit de hoofdhuid. Luizen leggen eitjes in het haar, ook wel neten genoemd. Als de eitjes uitkomen, komt hier een nimf uit, deze zal binnen de 10 dagen uitgroeien tot een volwassen luis. Een volwassen luis kan wel tot tien eitjes per dag leggen, de verspreiding en vermenigvuldiging van luizen gebeurt dus heel snel.
Luizen herkennen
Een luis heeft een bruinegrijze kleur met een doorzichtige glans. Na een bloedmaaltijd kan een luis ook een rode kleur krijgen. Neten hebben een witgrijze doorschijnende kleur en zijn moeilijk te vinden, vaak worden ze ook verward met schilfertjes. Het verschil is dat neten stevig aan het haar vast zitten en minder talrijk zijn dan schilfers.
Hoe krijg je luizen?
Vuil of proper haar, iedereen kan ze krijgen! Hygiëne heeft hier helemaal niks mee te maken.
Hoofdluizen zijn zeer besmettelijk en kan je krijgen door nauw contact. Mensen denken vaak dat luizen kunnen verspringen van het ene hoofd naar het andere, maar dit is absoluut niet zo! Ze kunnen enkel kruipen en lopen. Luizen worden ook niet overgedragen door huisdieren.
Kleine kinderen zijn vaak gevoeliger voor luizen dan volwassenen omdat ze dikwijls met hun hoofdjes dicht bij elkaar zitten waardoor de luizen gemakkelijk kunnen overlopen. Daarnaast kunnen luizen ook worden doorgegeven via mutsen, sjaals, hoofdkussens. Dit komt minder vaak voor omdat luizen slechts 48 uur kunnen leven zonder hun gastheer.
Luizen behandelen
Controleer bij iedereen in het gezin op luizen, en behandel iedereen die luizen heeft op hetzelfde moment! Wij leggen de verschillende mogelijke behandelingsmethodes voor jou uit.
Nat-kam-methode
Deze methode is een zeer tijdrovend klusje (15 à 20 minuten per kambeurt), maar het is de goedkoopste en efficiëntste manier.
Wat heb je nodig?
Conditioner, wit keukenpapier, een gewone kam en een luizenkam. Kies een kam met tanden die een aangepaste sterkte en flexibiliteit hebben, zodat ze niet te snel afbreken of te veel plooien.
Wanneer je dit bij de hand hebt, ben je volledig uitgerust om de luizen uit te roeien!
Volg nu nauwkeurig ons stappenplan:
- Was de haren met een gewone shampoo
- Spoel de shampoo uit, maar droog het haar niet af
- Wrijf het natte haar overvloedig in met conditioner
- Kam de knopen uit het haar met een gewone kam
- Buig het hoofd voorover en kam met een luizenkam het haar van achter (uit de nek) naar voren (voorhoofd). Start aan het oor en schuif na elke kambeweging een beetje op naar het andere oor. Druk de luizenkam goed tegen het hoofd aan. Let vooral goed op achter de oren en in de nek.
- Veeg de luizenkam na elke kambeweging af op een stuk wit keukenpapier. Zo zie je meteen of er luizen aanwezig zijn. Haal de luizen uit het kammetje met behulp van een tandenstoker.
- Spoel nu overvloedig de conditioner uit de haren maar droog het haar niet af
- Kam met een gewone kam het haar opnieuw naar achter
- Kam nu het haar een tweede keer systematisch met de luizenkam, maar deze keer van voor naar achter en opnieuw van het ene oor naar het andere.
- Veeg de luizenkam opnieuw na elke kambeweging af op een stuk wit keukenpapier.
Klaar? Leg dan de kammen gedurende vijf minuten in water van minstens 62°C om alle luizen die achtergebleven zijn in de kam te doden. Herhaal deze methode om de drie dagen gedurende twee weken. Wanneer de luizen na twee weken niet verdwenen zijn moet je de behandeling gedurende twee weken opnieuw voortzetten.
Luizendodende producten
Er bestaan verschillende producten die luizendodend werken. Wij leggen de verschillende methoden graag voor je uit.
Er bestaan shampoos en lotions op basis van insecticiden die luizen en neten doden door ze te vergiftigen. Dergelijke producten hebben wel als nadeel dat de luizen er resistent tegen kunnen worden en ze dus hun doeltreffendheid verliezen.
Luizenproducten op basis van zware insecticiden zijn in België uit de handel genomen. Er was een te groot risico op overgevoeligheidsreacties.
Producten zonder insecticiden werken anders dan de behandelingen op basis van insecticiden. Ze werken louter fysiek waardoor hoofdluizen er ook geen resistentie voor ontwikkelen.
- Op basis van dimeticone. Dit is een silicoonachtige stof die een verstikkende film rond de luizen legt waardoor ze sterven aan een zuurstoftekort. Je vindt deze stof terug in Silikom.
- Plantaardige hars dat gebruikt wordt in Shampoux, elimineert luizen met natuurlijke eigenschappen. De gel kristalliseert, wordt wit en doodt de parasieten.
- Op basis van polymeerolie (acrylaat). Deze olie heeft een dubbele werking. Het doodt de luizen en neten door verstikking en uitdroging. Je vindt deze stof in de producten van Elimax.
- Op basis van isopropylmyristaat. IPM lost de beschermende waslaag aan de buitenkant van de luis op waardoor ze binnen de 10 minuten sterven van uitdroging. Resultz maakt hiermee komaf met luizen.
Gebruik naast luizendodende middelen altijd de nat-kam-methode. Herhaal de nat-kam-methode om de drie dagen. De behandeling met het product moet je na zeven dagen opnieuw herhalen om de luizen, die uit de achtergebleven neten gekomen zijn, ook te doden. Gebruik hierbij hetzelfde product als de eerste keer. Alleen als je zeven dagen na een tweede toepassing nog altijd levende luizen vindt, schakel je beter over naar een andere behandelingsmethode. |
Luizen voorkomen
Start GEEN behandeling als je geen luizen of neten vindt. Je mag luizen niet preventief behandelen, het voorkomt geen luizen. Het resultaat: de producten zijn minder werkzaam op het moment dat je ze wel nodig hebt. Dit komt doordat de luizen dan resistent geworden zijn.
WEL kan je gebruik maken van Silikom Protect. Deze onzichtbare spray zorgt ervoor dat de luizen meteen gedood worden van zodra ze in het haar terecht komen. Je kan de dode luizen wel nog altijd in het haar zien zitten.
Het snel aanpakken van luizen is van groot belang, want door de snelle voortplanting kan je snel een heleboel luizen in je haar hebben. Hier zijn nog enkele tips om luisjes te voorkomen:
- Heb je lange haren? Maak dan een vlecht of een dot. Zo heb je minder contact met haar van anderen.
- Hairspray om de haren samen te houden.
- Wanneer er vermoedens zijn op luizen, of je het nieuws kreeg dat er luizen in de klas zijn, controleer je best wekelijks het haar op luizen.
- Preventief kammen met een luizenkam.
Zo, nu aan de slag! Goodbye luizen! Nog aan het twijfelen welke behandeling het best bij je past? Contacteer ons, we helpen je graag verder.