company

Menopauze: pak die ongemakken aan

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

De menopauze gaat veelal gepaard met tal van ongemakken, gaande van de zo gevreesde opvliegers tot bijvoorbeeld prikkelbaarheid. Maar kop op: geen enkele vrouw hoeft de overgang hulpeloos te ondergaan! 

Vrouw heeft last van opvliegers.

Hoe weet ik of mijn menopauze begonnen is?

Als je vermoedt dat je in de menopauze bent, zijn er verschillende manieren om dit te testen. Hoewel de symptomen vaak duidelijke aanwijzingen geven, kunnen specifieke tests helpen om zekerheid te krijgen over de hormonale veranderingen in je lichaam. 

  • Zelftest menopauze
    Deze test kan je thuis doen. Met de test meet je het niveau van het follikelstimulerend hormoon (FSH) in je urine. Tijdens de overgang stijgt het FSH-gehalte omdat je eierstokken minder oestrogeen produceren. Een hoge FSH-waarde kan dus een teken zijn dat je in de overgang zit. Let wel op dat FSH-waarden gedurende je cyclus kunnen fluctueren, dus een zelftest geeft niet altijd een definitief antwoord.
  • Bloedonderzoek via huisarts
    Een bloedtest bij de huisarts is een nauwkeuriger manier om te bepalen of je in de overgang bent. 

Menopauze symptomen

De menopauze zelf geeft weinig symptomen. Het is de periode die aan de menopauze voorafgaat - de overgangsfase - die vaak gepaard gaat met vervelende klachten. Deze klachten kunnen een belangrijke invloed hebben op het dagelijkse leven. Door de hormoonschommelingen kun je last krijgen van: 

Hoe kan je de klachten verminderen?

Afhankelijk van het resultaat van de bloedtest en van de ongemakken die je ondervindt, kan je met je arts op zoek gaan naar oplossingen om die ongemakken te verminderen.

Het beste middel om de klachten te verlichten, is jouw levensstijl aanpassen:

  • Blijf fit door elke dag een halfuur te bewegen. Ga wandelen, fietsen, lopen, zwemmen of dansen.
  • Zorg voor voldoende ontspanning. Neem niet te veel hooi op je vork en ga tijdig slapen.
  • Eet gezond en probeer op jouw gewicht te letten. Beperk het gebruik van alcohol, koffie, sterk gekruide voeding en roken. Onder begeleiding van een diëtist kan je jouw gewicht makkelijker onder controle houden.
  • Draag ventilerende kledij zoals katoen, zijde of wol.
  • Wanneer je vaginale klachen ondervindt, gebruik je best een glijmiddel op waterbasis of een herstellende gel.
  • Urineverlies komt vaak voor bij het ouder worden. Meestal kan dit opgelost worden met het verstevigen van je bekkenbodemspieren.

Voedingssupplementen bij menopauze
Als de bovenstaande adviezen niet voldoende helpen, kun je opteren om een voedingssupplement in te nemen. Voedingssupplementen kunnen een oplossing bieden om de meest voorkomende klachten tijdens de overgang te beperken, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen.

Er zijn supplementen op de markt op basis van zilverkaars, fyto-oestrogeen en stuifmeelkorrels. Producten op basis van fyto-oestrogenen en zilverkaars hebben zelf een licht hormonale werking. Hierdoor kunnen ze ook risico’s inhouden, zeker bij vrouwen die borstkanker hebben (gehad). Daarnaast dienen supplementen op basis van zilverkaars met voorzichtigheid gebruikt te worden, omdat er risico is op leverproblemen. Deze producten moet je daarenboven een tijdje innemen vooraleer hun effect tot uiting komt. Voedingssupplementen op basis van stuifmeelkorrels hebben in tegenstelling tot de andere supplementen geen hormonale werking. Ze kunnen dus veilig gebruikt worden door vrouwen die borstkanker hebben of borstkanker hebben gehad.

Hormonale substitutietherapie (HST)
Indien je veel last ervaart van de overgangsklachten, kun je in overleg met je arts een hormoonbehandeling overwegen. Dan worden er hormonen toegediend die het lichaam niet meer zelf kan aanmaken. De behandeling kan gebeuren in de vorm van een pleister die op de huid wordt gekleefd of orale tabletten. Als je last hebt van vaginale droogte of pijn bij het vrijen, dan zal de voorkeur uitgaan naar een lokale behandeling met een oestrogeencrème of een vaginale ring. 

Fuck de menopauze
Fuck de menopauze
18,16
22,99 Adviesprijs

info
Serelys 60 Tabletten Bij Opvliegers Door Menopauze
Serelys 60 Tabletten Bij Opvliegers Door Menopauze
33,76
39,95 Adviesprijs

info
Menopause Fsh Test 2
Menopause Fsh Test 2
9,90
12,58 Adviesprijs

info
Infectim+ 7 Vaginale Ovulen
Infectim+ 7 Vaginale Ovulen
14,62
17,95 Adviesprijs

info
Progyn Probiotica Vrouwelijk Evenwicht  64 Capsules
Progyn Probiotica Vrouwelijk Evenwicht 64 Capsules
30,26
42,90 Adviesprijs

info
My Mena 60 Capsules
My Mena 60 Capsules
44,90

Estro-fyt Tabl 84
Estro-fyt Tabl 84
37,70
43,95 Adviesprijs

info
Metagenics MenoHop 90 Capsules
Metagenics MenoHop 90 Capsules
41,22
54,90 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Ymea Silhouet Voedingssupplement Afslanken En Menopauze 128 Capsules
Ymea Silhouet Voedingssupplement Afslanken En Menopauze 128 Capsules
55,36
59,99 Adviesprijs

info

Bij gewichtscontrole tijdens de menopauze

Mucogyne Vaginale Droogte Gel 40ml + Applicator
Mucogyne Vaginale Droogte Gel 40ml + Applicator
9,91
16,30 Adviesprijs

info
Optilube Steriel Glijmiddel Gel Tube 82g
Optilube Steriel Glijmiddel Gel Tube 82g
5,23
5,91 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Lubrilan Lubrifiant Gel 40ml
Lubrilan Lubrifiant Gel 40ml
6,39
10,85 Adviesprijs

info

Glijmiddel op waterbasis

A.Vogel Famosan Overgang Gewichtscontrole 60 Tabletten
A.Vogel Famosan Overgang Gewichtscontrole 60 Tabletten
21,77
25,95 Adviesprijs

info
A.Vogel Famosan Salvia 60 Tabletten
A.Vogel Famosan Salvia 60 Tabletten
15,21
23,79 Adviesprijs

info
Ymea Dag & Nacht Voedingssupplement Menopauze 128 Capsules
Ymea Dag & Nacht Voedingssupplement Menopauze 128 Capsules
38,67
59,99 Adviesprijs

info

Menopauze in het kort

De menopauze is een natuurlijk proces waar elke vrouw ooit mee te maken krijgt. Iedere vrouw heeft een bepaald aantal eicellen in haar lichaam. Normaal gesproken vindt er elke maand een eisprong plaats. Wanneer je ouder wordt, raakt de eicelvoorraad op een gegeven moment op en krijg je geen eisprong meer. Je zult dan ook niet meer menstrueren. Wanneer je twaalf maanden niet meer hebt gemenstrueerd, kunnen we officieel van de term menopauze spreken. Echter als we in de volksmond spreken over ‘de menopauze’ wordt meestal niet deze exacte dag bedoeld, maar de periode die voor- of na de menopauze komt. 

Hoelang duurt de menopauze?

De menopauze bestaat uit een periode van verschillende fases:

  1. De perimenopauze of premenopauze
    Dit is de eerste fase van de menopauze, ook wel ‘de overgang’ genoemd. Het is de overgangsfase tussen de vruchtbare periode en de onvruchtbare periode. De perimenopauze is de periode waarin de hormonen beginnen schommelen. Deze hormoonschommelingen zorgen voor de typische overgangsklachten. Deze fase kan enkele jaren duren en duurt tot één jaar na de laatste menstruatie. Hierna begint de menopauze.
    Let op: in de perimenopauze kun je nog steeds zwanger worden. 
  2. De menopauze
    Wanneer je twaalf maanden niet meer hebt gemenstrueerd, kunnen we officieel spreken over de ‘menopauze’. Op dit moment worden hormonen niet meer aangemaakt en ben je niet meer vruchtbaar.
  3. De postmenopauze
    De postmenopauze is de laatste fase die de rest van je leven duurt. Je lichaam vindt geleidelijk een nieuw hormonaal evenwicht, waardoor meestal ook de menopauzesymptomen afnemen en eventueel verdwijnen. Dat vinden van een nieuw hormonaal evenwicht neemt meestal zo’n vier jaar in beslag. Gedurende die periode kan je dus wel nog last hebben van opvliegers en nachtelijk zweten.

Vervroegde menopauze

De overgangsperiode van de meeste vrouwen start tussen de leeftijd van 45 jaar tot 60 jaar. Wanneer een vrouw jonger dan 40 jaar minimaal vier maanden niet meer ongesteld is, kunnen we spreken van een vervroegde overgang/menopauze. Omdat de eierstokken dan op jonge leeftijd geen hormonen meer aanmaken, wordt er meestal een hormoonbehandeling of hormonale substitutietherapie (HST) gestart. Hierdoor worden de hormoontekorten aangevuld en zul je minder last ervaren van hormonale schommelingen. 

Twijfel je welk voedingssupplement of glijmiddel te kiezen? Aarzel niet om contact op te nemen met onze klantendienst. We helpen je graag bij jouw zoektocht naar een gepaste oplossing. 



Terug naar overzicht