Advies thema's
Morning-afterpil
Het is ons (bijna) allemaal weleens overkomen. Je hebt seks gehad en het condoom is gescheurd of je bent je pil vergeten innemen. Wat nu? Als je geen kinderwens hebt of je bent nog niet klaar voor een kind, kan dit een zeer stresserende situatie voor je zijn. Je kunt natuurlijk hopen dat je niet zwanger bent geraakt, maar er zijn ook hulpmiddelen op de markt die de kans op bevruchting verkleinen, bijvoorbeeld de morning-afterpil. In deze blog bekijken we hoe de morning-afterpil werkt, hoe je deze pil gebruikt en wat de bijwerkingen zijn.
Inhoudstafel
- Morning-afterpil
- Wat is de morning-afterpil?
- Hoe werkt de morning-afterpil?
- Hoe gebruik je de morning-afterpil?
- Hoe betrouwbaar is de morning-afterpil?
- Koperspiraal als alternatief voor de morning-afterpil.
- Wat zijn de bijwerkingen van de morning-afterpil?
- Hoe weet je als de morning-after pil heeft gewerkt?
Wat is de morning-afterpil?
De morning-afterpil is een noodpil die gebruikt wordt om zwangerschap te voorkomen. De pil is geen vervanger voor andere anticonceptiemiddelen en wordt enkel en alleen gebruikt als je seks hebt gehad zonder (betrouwbare) voorbehoedsmiddelen. Je kunt de noodpil gebruiken als:
- Je geen voorbehoedsmiddelen hebt gebruikt
- Het condoom is gescheurd
- Je jouw anticonceptiepil bent vergeten innemen (afhankelijk van het tijdstip waarop de anticonceptie heeft gefaald en de frequentie van falen zal een morning-afterpil noodzakelijk zijn)
- De pil niet meer betrouwbaar is door overgeven of overmatige diarree
Hoe werkt de morning-afterpil?
De morning-afterpil werkt rechtstreeks in de eierstokken door de eisprong te voorkomen aan de hand van het hormoon in de pil. De zaadcellen kunnen zo niet in contact komen met de eicellen om deze te bevruchten.
Doordat de eisprong wordt voorkomen, werkt de morning-afterpil niet meer wanneer je je eisprong al gehad hebt. De noodpil is dus geen abortuspil.
Soorten morning-afterpillen
Er zijn 2 soorten noodpillen op de markt die je zonder voorschrift kan kopen bij je (online) apotheek:
- De klassieke noodpil dat levonorgestrel bevat. Voorbeelden hiervan zijn: Levodonna, Norlevo, Postinor of Justine.
- De noodpil die ulipristalacetaat bevat, zoals EllaOne. Deze morning-afterpil heeft een langere werking en kun je innemen tot vijf dagen na het seksueel contact.
Hoe gebruik je de morning-afterpil?
De morning-afterpil moet zo snel mogelijk na de seksuele betrekking ingenomen worden. Hoe sneller je de pil inneemt na het seksueel contact, hoe doeltreffender de werking is. In de eerste 72 uren na de seks, kun je gebruik maken van de klassieke noodpil. Wanneer je binnen deze tijd de klassieke noodpil niet kon innemen, kun je nog de EllaOne innemen. Deze heeft een langere werking en kun je innemen tot vijf dagen na het seksueel contact.
Hoe betrouwbaar is de morning-afterpil?
Zoals we hierboven beschreven hebben, is de timing wanneer je de morning-afterpil neemt heel belangrijk. Wanneer je de pil binnen de 24 uur na de seks neemt, is deze voor 95% betrouwbaar.
Wanneer je de pil neemt tussen de 24u en de 48u na de seks is dit nog 85%.
Dit percentage is nog slechts 58% wanneer je de pil pas neemt tussen 48u en 72u na de seks. De EllaOne pil kun je innemen tot vijf dagen na het seksueel contact, maar ook bij deze pil neemt de werking af, je neemt ze ook best zo snel mogelijk in.
Koperspiraal als alternatief voor de morning-afterpil.
Een alternatief voor de morning-afterpil is het koperspiraal. Het koperspiraal wordt als gewone anticonceptie gebruikt, maar kan ook gebruikt worden als noodanticonceptie. Het koperspiraal werkt op twee manieren om zwangerschap te verhinderen, daardoor is deze nog efficiënter dan de morning-afterpil.
- Het koper zorgt ervoor dat de zaadcellen minder kunnen bewegen zodat ze de eicel niet kunnen bevruchten.
- Het koper voorkomt dat de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder.
Als je voor een koperspiraal kiest als noodanticonceptie moet deze geplaatst worden binnen de 5 dagen na het onveilig vrijen. Hiervoor zul je een afspraak moeten maken bij jouw dokter of gynaecoloog. Het koperspiraal is de meest betrouwbare vorm van noodanticonceptie. Bovendien ben je daarna vijf tot tien jaar beschermt tegen ongewenste zwangerschap. Als je toch een kindje wilt, kun je de spiraal er terug laten uithalen door een arts, dan ben je onmiddellijk terug vruchtbaar. Het gebruik van het koperspiraal heeft dus geen gevolgen bij latere zwangerschappen.
Wat zijn de bijwerkingen van de morning-afterpil?
De bijwerkingen van de morning-afterpil zijn ongeveer dezelfde als wanneer je zwanger bent. Als je na 14 dagen na het innemen van de pil nog steeds last ondervindt van bijwerkingen kun je best een zwangerschapstest doen of contact opnemen met je huisarts. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van:
- Misselijkheid en buikpijn
- Vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid
- Pijnlijke en gespannen borsten
- Tussentijdse bloedingen
Hoe weet je als de morning-after pil heeft gewerkt?
Als je wilt weten of de morning-afterpil heeft gewerkt, kun je best wachten tot je jouw menstruatie krijgt. Indien je jouw menstruatie niet krijgt binnen de twee weken na het gebruik van de morning-afterpil, doe je best een zwangerschapstest. Deze kun je bij de (online)apotheek halen. Vroeger testen dan aanbevolen heeft niet veel zin. Dit kan onbetrouwbare resultaten opleveren omdat je lichaam op dat moment nog niet voldoende zwangerschapshormonen heeft aangemaakt.
Wens je meer informatie over de morning-afterpil? Aarzel niet om contact op te nemen met onze apothekers.
Er blijft een kleine kans dat je ondanks gebruik van de morning-afterpil toch zwanger bent geraakt. Blijft jouw menstruatie uit of heb je een positieve zwangerschapstest afgelegd? Maak een afspraak met je huisarts of met je gynaecoloog.