company

Oorsuizen, een doorn in je oor

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

Hoor jij voortdurend een piep of tuut in de oren? Je bent zeker niet de enige. Oorsuizen is geen gevaarlijke aandoening, maar heeft wel een significante impact op je dagelijks leven. In deze blogpost nemen we tinnitus grondig onder de loep: van potentiële oorzaken, tot manieren om oorsuizen te behandelen. Leg je oor gerust te luisteren! 

Oorsuizen

Wat is tinnitus?

Bij tinnitus of oorsuizen wordt er een geluid waargenomen in het oor of het hoofd, terwijl er geen externe geluidsbron te bespeuren valt. Het geluid kan allerlei vormen aannemen: pulserend of continu, suizend of rinkelend, fluitend of zoemend … Dit verschilt van persoon tot persoon, net zoals de sterkte van het geluid. Zo’n 10 tot 15 % van de volwassenen krijgt met deze vorm van gehoorschade te maken.

Hoe werkt het oor?

De hele dag door vangt de oorschelp geluidstrillingen op, afkomstig van allerlei bronnen: muziekboxen, stemmen, rijdende auto’s, fluitende vogels ... Via de gehoorgang bereiken deze geluidstrillingen het trommelvlies en de gehoorbeentjes. Daarna komen ze terecht in het slakkenhuis: een met vloeistof gevuld orgaan dat duizenden trilhaartjes telt. Zij buigen onder invloed van het geluid en activeren de gehoorzenuw. De zenuwuiteinden sturen vervolgens prikkels naar de hersenen, waar geluidssignalen verwerkt worden zodat jij effectief hoort en herkent.

Oorzaken van oorsuizen

De precieze oorzaak van oorsuizen is vaak onduidelijk. Verschillende factoren kunnen aan de basis liggen. Hieronder geven we een overzicht van mogelijke boosdoeners:

  • Lawaai: dit is de voornaamste oorzaak van tinnitus. Het kan ontstaan na een eenmalig hard geluid (bijvoorbeeld een ontploffing) of door langdurige blootstelling aan luide klanken (zoals in discotheken).
  • Stress: dit kan zowel tijdelijke als permanente oorsuizen teweegbrengen. Bovendien werkt het klachten in de hand, omdat je je meer focust op hinderlijke geluiden.
  • Oorontsteking: wanneer een langdurige oorinfectie leidt tot gehoorschade, kan er tinnitus optreden.
  • Verkoudheid: deze ontsteking gaat soms hand in hand met verstopte oren, waardoor je tijdelijk te maken kan krijgen met oorsuizen.
  • Hoge bloeddruk: hierdoor kan je een ruisend of kloppend gevoel in de oren ervaren.
  • Nekklachten: deze kunnen gelinkt worden aan suizende oren.
  • Problemen met het kaakgewricht: in dat geval treedt er tinnitus op tijdens het eten.
  • Afsluiting van de gehoorgang: wanneer oorsmeer, een oorprop of een watje de gehoorgang blokkeert, kan dit oorsuizen als gevolg hebben.
  • Vocht achter het trommelvlies: wanneer het vocht zich ophoopt, kan dit uitmonden in gehoorschade.
  • Ouderdom: naarmate je ouder wordt, slijten de zintuigcellen in het binnenoor. Dit kan zowel slechthorigheid als oorsuizen veroorzaken.
  • Medicatie: sommige geneesmiddelen, zoals antidepressiva, wijzen tinnitus aan als mogelijke bijwerking.
  • Ziekte van Ménière: een aandoening van het binnenoor en het evenwichtsorgaan, die gehoorverlies en oorsuizen met zich mee kan brengen.

Te veel stress is niet enkel slecht nieuws voor je oren, maar ook voor je lichaam én je mentaal welzijn. In de blog ‘5 doeltreffende tips om stress te verminderen’ reiken we adviezen aan om het probleem aan te pakken.

Mentale gevolgen van oorsuizen

Oorsuizen brengt geen fysieke beperkingen met zich mee, maar de psychologische impact is des te groter. Tinnitus is namelijk continu aanwezig, wat veel mensen overweldigt en het inslapen grondig kan verstoren. Daarom heeft oorsuizen soms een negatieve invloed op het mentaal welzijn. Het kan bijvoorbeeld leiden tot concentratiestoornissen, vermoeidheid, slaapproblemen, emotionele problemen en depressieve gevoelens. Wanneer je een of meerdere van deze signalen herkent, raden we aan om professionele hulp in te schakelen.

De diagnose van tinnitus

Vermoed je dat je te maken hebt met suizende oren? Om te beginnen, polst de neus-keel-oorarts naar je klachten: wanneer startten de geluiden, welke toonhoogte hebben ze, in welke mate vind je het hinderend, heb je last van duizeligheid … ? Daarna wordt overgegaan tot een onderzoek met de otoscoop om de gehoorgang en het trommelvlies te controleren, gevolgd door een gehoortest en een tinnitusanalyse. Dat laatste onderzoek brengt de tinnitus in kaart.

Hoe kan je oorsuizen behandelen?

Oorsuizen is vaak een chronische aandoening, die jammer genoeg niet terug te draaien is. Effectieve tinnitusmedicatie bestaat dus niet. Je kan wel bepaalde stappen zetten, die het oorsuizen draaglijker maken. Dit zijn de voornaamste adviezen en middelen bij oorsuizen:

  • Leer omgaan met oorsuizen
    Leven met tinnitus is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Cognitieve gedragstherapie kan helpen om de manier waarop je naar tinnitus kijkt, bij te sturen.
  • Verzet je gedachten
    Focus op een hobby die je leuk vindt en je helpt ontspannen, om je af te leiden van de suizende oren: sporten, yoga beoefenen, muziek beluisteren, schilderen …
  • Gebruik een tinnitusmaskeerder
    Dit toestel onderdrukt de storende geluiden door een ander, aangenamer geluid te produceren.
  • Schaf jezelf een hoortoestel aan
    Wanneer oorsuizen gepaard gaat met slechthorendheid, kan je investeren in gehoorapparaat. Je gaat omgevingsgeluiden beter horen, waardoor tinnitus meer naar de achtergrond verdwijnt. Dit gebruik je steeds in combinatie met een tinnitusmaskeerder.
  • Neem supplementen met ginkgo biloba
    Voedingssupplementen met ginkgo biloba zijn reeds geregistreerd voor geur- en concentratiestoornissen. De effectiviteit bij oorsuizen is nog niet bewezen, maar ze zouden de klachten kunnen verlichten. Vaak worden ze gecombineerd met valeriaan of passiebloem: supplementen die stress wegnemen en helpen ontspannen.
Aangezien er geen permanente oplossingen bestaan, is het beter om tinnitus te voorkomen. Je kan niet alle factoren buitenspel zetten, maar met op maat gemaakte oordopjes doe je je oren al een groot plezier. Zeker voor muzikanten is dit een aanrader. Bovendien hebben oordoppen geen impact op de kwaliteit van het omgevingsgeluid.

Kamp je met oorsuizen? Wij spitsen de oren voor jouw vragen en zoeken mee naar manieren om de irritante geluiden naar de achtergrond te verwijzen en je levenskwaliteit te verbeteren. 

New Nordic Ear Tone Gehoor Evenw. Zenuwen Tabl 30
New Nordic Ear Tone Gehoor Evenw. Zenuwen Tabl 30
26,36
29,45 Adviesprijs

info
Audistim Dag/Nacht Goed Gehoor 60 Tabletten
Audistim Dag/Nacht Goed Gehoor 60 Tabletten
27,73
31,40 Adviesprijs

info
Ginkgo Biloba Tabl 90x60mg 1647 Metagenics
Ginkgo Biloba Tabl 90x60mg 1647 Metagenics
18,19
20,30 Adviesprijs

info
Alpine PartyPlug 1 Paar Oordoppen
Alpine PartyPlug 1 Paar Oordoppen
11,02
16,01 Adviesprijs

info
Otosan Natuurlijke Oordruppels 10ml
Otosan Natuurlijke Oordruppels 10ml
9,35
11,85 Adviesprijs

info
Blox Conisch Schuim A/lawaai Oordoppen 4 Paar
Blox Conisch Schuim A/lawaai Oordoppen 4 Paar
4,50
5,50 Adviesprijs

info
Quies Gehoorbescherming Was Tegen Lawaai 8 Paar Oordoppen
Quies Gehoorbescherming Was Tegen Lawaai 8 Paar Oordoppen
5,77
7,60 Adviesprijs

info
Pollival 1mg/ml Neusspray 10ml
Pollival 1mg/ml Neusspray 10ml
8,47
10,59 Adviesprijs

info
Otosan Oorkaarsen 2 stuks
Otosan Oorkaarsen 2 stuks
8,37
10,49 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht