company

Rood vlekje gespot? Zo ziet het windpokken verloop eruit

Jotti Geschreven door Jotti - - Zwangerschap & Baby

Windpokken is dé bekendste kinderziekte. De aandoening is dan ook in één oogopslag te herkennen aan de jeukende blaasjes op de huid. De meesten van ons krijgen er op jonge leeftijd mee te maken. Merk je een rood vlekje op het lichaam van je (klein)kind? Geen paniek! In deze blog schetsen we het windpokken verloop en bespreken we hoe je de ziekte kan behandelen.

Windpokken

Wat zijn windpokken?

Windpokken, waterpokken, wijnpokken, varicella … Allemaal synoniemen voor één en dezelfde kinderziekte die veroorzaakt wordt door het varicella zoster virus. De aandoening komt vooral voor in de winter en vroege lente, en wordt gekenmerkt door kleine rode vlekjes op de huid, die hevige jeuk veroorzaken. Wie de ziekte op jonge leeftijd krijgt, is nadien levenslang beschermd tegen varicella. 

Hoe ziet het windpokken verloop eruit?

Het windpokken verloop kent verschillende fasen. De start kan je vergelijken met een verkoudheid, in combinatie met koorts en roodheid van de huid. Na een tweetal dagen verschijnen er rode plekjes op de romp, die vervolgens opduiken op de rest van het lichaam, tot zelfs in de mond. Deze bultjes ontwikkelen zich tot jeukende blaasjes, gevuld met vocht. Langzaamaan drogen de blaasjes uit en ontstaan er korstjes. Het duurt een tiental dagen voordat deze volledig verdwenen zijn. 

Zijn waterpokken besmettelijk?

Een vraag waar we volmondig ‘ja’ op antwoorden. Windpokken wordt op twee manieren overgedragen. Enerzijds verspreidt de ziekte zich via vochtdruppels in de lucht, bijvoorbeeld door te praten, hoesten of niezen. Op deze manier kan je (klein)kind anderen aansteken, al twee dagen voordat de blaasjes zichtbaar worden.

Anderzijds wordt de aandoening doorgegeven via het vocht dat aanwezig is in de blaasjes. De besmettelijkheid van waterpokken houdt aan totdat de blaasjes zijn uitgedroogd.

Eens de besmetting heeft plaatsgevonden, kan het tot drie weken voordat de symptomen van windpokken zich openbaren.

Risicogroepen bij windpokken

Windpokken komen vooral voor bij kinderen tussen één en acht jaar. Doorgaans genezen zij vlot, zonder complicaties. Bij jonge baby’s houdt de aandoening echter bepaalde risico’s in. En ook volwassenen die als kind de dans ontsprongen, kunnen geconfronteerd worden met waterpokken. Vooral zwangere vrouwen en ouderen met een verzwakt immuunsysteem moeten extra voorzichtig zijn. Hieronder gaan we dieper in op de kwetsbare doelgroepen:

  • Windpokken baby's
    Wanneer de moeder zeven dagen voor of na de geboorte in contact komt met windpokken, maakt dat de baby bijzonder gevoelig voor besmetting. Is de ziekte effectief overgedragen? Dan kan dit levensbedreigend zijn. De baby heeft nog geen antistoffen meegekregen van de moeder. Daarom zal men preventief een vaccin met antistoffen toedienen en het kind nauwgezet opvolgen.
  • Windpokken en zwanger
    Wanneer waterpokken optreden tijdens de zwangerschap, kan dit -zeker bij het begin van de zwangerschap- nefast zijn voor de foetus. Het kan het groeiproces verstoren of beperkingen veroorzaken. 
  • Windpokken bij ouderen of personen met een verminderde immuniteit
    Veel volwassenen hebben waterpokken gehad als kind. Wanneer volwassenen kampen met een verzwakt immuunsysteem, kan het virus heropflakkeren. Dit zal zich niet opnieuw manifesteren als varicella, maar als gordelroos: een ziekte die eveneens vlekjes, blaasjes en jeuk laat optekenen.

Hoe moet je windpokken behandelen?

Er bestaan geen specifieke geneesmiddelen om waterpokken te behandelen. Een vaccin is wel reeds op de markt, maar systematische inenting wordt momenteel nog niet aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad. Wat kan je wel ondernemen? We lichten enkele manieren toe om windpokken te verzorgen:

  • Zorg voor een goede algemene hygiëne. Wassen met een desinfecterende zeep kan soms een extra infectie voorkomen. 
  • Smeer de windpokken in met Cytelium of Cicalfate+: deze lotion heeft een kalmerend effect en stimuleert het uitdrogen van de blaasjes.
  • Fenistil is een drinkbaar antihistaminicum tegen allergische reacties, dat kan helpen om de jeuk te verminderen. Pijnlijke letsels in de mond kan je verzachten met enkele ijsblokjes.
  • Raad je (klein)kind af om de blaasjes open te krabben tijdens het windpokken verloop om littekens te vermijden. Is de verleiding te groot? Knip de nagels goed kort en houd ze proper. Baby’s kan je van wandjes voorzien, vooral ‘s nachts.
  • Voldoende hydrateren is essentieel, ook bij varicella. Houd dus een oogje in het zeil en garandeer dat je (klein)kind voldoende drinkt. Verloopt dit moeizaam? Reik als alternatief een waterijsje aan.
Tip: ontstekingsremmers zoals ibuprofen zijn uit den boze wanneer je het windpokken verloop herkent. Ze kunnen de huidinfectie namelijk verergeren en huidletsels veroorzaken. Om de koorts te bestrijden, opteer je beter voor paracetamol.

Wat mag een kind met waterpokken doen?

Kinderen die zich goed voelen én wanneer de blaasjes zijn opgedroogd, mogen naar de crèche of naar school. Windpokken is namelijk al besmettelijk vanaf twee dagen voordat de rode vlekjes zichtbaar worden. De kans is dus groot dat andere kinderen reeds besmet zijn.

Zon en zwemmen wordt afgeraden, omdat dat extra infecties en jeuk kan veroorzaken. Een bad nemen daarentegen, is wel toegestaan. Bleef je zelf tot nu toe gespaard van waterpokken? Dan is extra voorzichtigheid aangewezen: volwassen ervaren vaak een heviger windpokken verloop of gordelroos verloop en zijn gevoeliger voor complicaties. Zeker 60-plussers wachten best totdat de blaasjes 100 % opgedroogd zijn, voordat ze hun kleinkind weer omarmen.

Herken je het windpokken verloop bij je (klein)kind? Of ben je bezorgd dat jij mogelijks besmet bent met het varicellazostervirus? Contacteer ons gerust, wij nemen ruim de tijd om al je vragen te beantwoorden. Betrokken, begripvol en in begrijpelijke taal.

Onze Keuze
Avène Cicalfate+ Uitdrogende en Herstellende Spray 100ml
Avène Cicalfate+ Uitdrogende en Herstellende Spray 100ml
12,19
17,89 Adviesprijs

info

Behandeling voor de geïrriteerde, vochtige zones van de huid



Terug naar overzicht