company

Tanden poetsen: met deze tips verzorg je jouw gebit

Jolien Geschreven door Jolien - - Verzorging & Hygiëne

Een goede mondhygiëne begint met de dagelijkse verzorging van je tanden en tandvlees. Dat heeft een positieve invloed op je algemene gezondheid. Je kan gaatjes en ontstoken tandvlees voorkomen, je bent minder vatbaar voor infecties en een verzorgd gebit geeft extra zelfvertrouwen. Naast de jaarlijkse controle bij de tandarts, kan je zelf met een goed stappenplan, je mond doen stralen. 

Vrouw poetst tanden

Hoe tanden poetsen?

Poets ’s morgens en ’s avonds je tanden ongeveer een uur na de maaltijd gedurende twee minuten.

Poets de buitenkant en de binnenkant met cirkelvormige bewegingen, zonder te veel kracht te zetten op de tandenborstel. Vergeet zeker de tandvleesrand niet.

De kauwvlakken of de kiezen poets je met een heen-en-weer beweging.

Reinig tussen je tanden met een interdentaal borsteltje (rager), flosdraad of een tandenstoker.

Als aanvulling op de dagelijkse reiniging kan je jouw mond spoelen met mondspoeling. Dat verfrist je adem, geeft je een schoon gevoel en kan helpen bij beginnende gaatjes. 

Zorg voor een goede tandenborstel.

Een manuele of elektrische tandenborstel? Een manuele tandenborstel werkt goed voor een ijverige poetser, maar meer en meer mensen kiezen voor een elektrische tandenborstel. 

Het grote voordeel van elektrisch poetsen is dat je zelf minder poetswerk hebt. Je hoeft enkel de elektrische tandenborstel langs elke tand te sturen. Dankzij de snelle bewegingen van deze tandenborstel wordt er meer tandplak verwijderd. Je kan kiezen tussen twee soorten: 

  • Een oscillerend-roterende borstel heeft ronde borstelkop die zowel heen en weer beweegt (oscillerend) als ronddraait (roteert).
  • Een sonische borstel heeft net als een manuele tandenborstel een langwerpige borstelkop die heen en weer beweegt. 

Daarnaast hebben bepaalde elektrische tandenborstels extra eigenschappen zoals meerdere poetsstanden, druksensoren zodat je niet te hard poetst, timer om de duur van je poetsbeurt te bepalen, feedback op je poetsgedrag ...

Het enige nadeel is dat elektrische tandenborstels een stuk duurder zijn dan manuele tandenborstels

Manuele tandenborstels bestaan in alle mogelijke maten, vormen en kleuren en zijn verschillend voor elke leeftijd (baby, kind, tiener, volwassenen). Tips bij het kiezen van een goede tandenborstel:

  • Gebruik een zachte tandenborstel zodat je het tandvlees niet beschadigd tijdens het poetsen.
  • Kies voor een borstel met een kleine kop zodat je beter alle delen in de mond kan bereiken.
  • Voor wat betreft de vorm van de kop en de stijl van de haartjes, kies je gewoon wat jij het prettigst vindt.

Wanneer tandenborstel vervangen? Vervang de tandenborstel elke drie maanden of als de haartjes niet meer mooi recht staan. Vergeet ook niet na het poetsen je borstel altijd goed uit te spoelen met veel water. Laat hem drogen en plaats hem in een beker of houder met de borstelkop rechtop. 

Welke tandpasta kies je het best?

De belangrijkste taak van je tandpasta is om te helpen tandplak effectief weg te poetsen en je tanden sterker te maken. Daarom wordt er in de meeste tandpasta’s voor volwassenen meestal een fluoridegehalte van 1500ppm fluoride-ionen toegevoegd. In de kindertandpasta’s is het fluoridegehalte een flink stuk lager omdat kinderen dit vaak inslikken.

Er bestaan verschillende soorten tandpasta:

Meer over tandpasta lees je in onze blog 'Wat is de beste tandpasta voor jouw gebit?'.

Flossen, hoe begin je er aan?

Een goede poetsbeurt wordt vervolledigd met een interdentale reiniging, dit is de reiniging van de ruimte tussen de tanden. Je kan kiezen uit verschillende interdentale reinigers:

  • Flosdraad kan gewaxt of ongewaxt zijn en bestaat in dunne, lintvormige of dikke draad. De gewaxte flosdraad is handiger omdat hij beter glijdt tussen de tanden en minder uitrafelt. Het gebruik is niet zo eenvoudig en vraagt wel enige training. Met een stukje draad van ongeveer 40 cm, strak gespannen tussen de vingers van beide handen, wordt de ruimte tussen de tanden met een op en neergaande beweging gereinigd.
  • Een tandenstoker heeft een driehoekige vorm die past tussen de tanden. Het gebruik is eenvoudig, maar de tandenstoker is vaak te dik om tussen de tanden te reinigen.
  • Interdentale borsteltjes of ragertjes kan je gebruiken als een tandenstoker en is zeer makkelijk in gebruik. 

Welke mondspoeling kies je het best?

Mondspoeling met fluoride is een fijn hulpmiddel om gaatjes te voorkomen, bij een beugel en bij afwijkingen in de glazuuropbouw.

Mondspoeling met chloorhexidine wordt aangeraden bij ontstoken tandvlees en een tandvleesbehandeling. Gebruik deze spoeling niet langer dan twee weken. Het kan op lange termijn verkleurde tanden, een vieze smaak in je mond of een branderig gevoel bij je slijmvliezen veroorzaken. 

Beperk suiker!

Na het eten en drinken blijven resten achter in de mond. Deze resten vormen samen met je speeksel een dun laagje over je tanden. In dat laagje tandplak zitten miljoenen bacteriën. Zij zetten suikers uit onze voeding om tot zuren. Precies die zuren tasten het tandglazuur aan. Als je te vaak suikerrijk eet of drinkt, dan ontstaan er cariërs (tandbederf) en gaatjes.

  • Beperk suikerrijke voedingsstoffen tot 5 x per dag. Hierbij horen ook een tussendoortje en een glaasje frisdrank
  • Wissel suikerrijke voeding af met melk, drinkwater, thee, vis en granen, want deze voedingsmiddelen hebben een beschermend effect op het tandglazuur. 

Heb je last van een droge mond?

Een droge mond ontstaat door speekseltekort. De speekselklieren werken niet meer of niet meer goed. Dat kan veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen, een ziekte of bestraling in het hoofd- halsgebied. Een droge mond is heel vervelend. Eten, slikken en praten wordt lastiger. Speciale tandpasta's, mondspoelingen of gels kunnen dit iets aangenamer maken. 

Heb je last van slecht ruikende adem?

Veel mensen zijn onzeker of schamen zich over de geur van hun adem. Een pepermuntje of een glas water helpt misschien even, maar het is niet genoeg om van je slechte adem af te komen. Ontdek hier onze tips voor een langdurige frisse adem. 



Terug naar overzicht