Advies thema's
Alles wat je moet weten over tekenbeten
Trek je er graag op uit in de natuur? Na een bezoek aan het groen is het altijd belangrijk om een tekencheck te doen! Vooral in de maanden april tot en met oktober zijn teken actief. Een beet van een teek is vaak onschuldig en pijnloos, maar wanneer de teek besmet is, kan je er ziek van worden. Hoe kunnen we ons precies beschermen tegen deze kleine beestjes? En loop je bij een beet ook meteen de ziekte van Lyme op? Wij vertellen er alles over in deze blog!
Wat zijn teken?
Teken zijn kleine, bruine, spinachtige beestjes die vooral te vinden zijn op plaatsen met veel vochtige begroeiing zoals: bossen, weilanden, duinen, parken en tuinen.
Vanuit struiken en grassen kunnen teken hun weg vinden tot bij dieren of mensen, waar ze vooral op zoek gaan naar een warme vochtige plaats op het lichaam. De teek zal zich dan vastbijten in de huid van de gastheer om bloed te zuigen.
Hoe herken je een tekenbeet?
Ben je in een omgeving gekomen waar er veel teken voorkomen? Controleer jezelf dan zeker op tekenbeten. Doordat teken in het begin heel klein zijn en een tekenbeet geen pijn doet, zijn ze gemakkelijk over het hoofd te zien. Wanneer een teek zich heeft vastgebeten aan een gastheer, lijkt deze op een klein spinnetje. Door het zuigen van bloed, wordt de teek steeds groter en groter waardoor je na een paar dagen een bruin of grijs bolletje ziet ter grootte van een erwt. Een teek kan dan wel tot één centimeter groot worden. De favoriete plaatsen van een teek zijn de nek, onder de oksels, op het hoofd, in de liesstreek of op de enkels.
Tekenbeet voorkomen
Bij een wandeling in hoog gras en struiken heb je de meeste kans op een tekenbeet. Wil je de kans op een tekenbeet verkleinen? Dat kan door lange kledij te dragen die goed aansluit. Daarnaast kan je jouw huid insmeren met een insectenwerend middel dat DEET bevat.
Wat moet je doen bij een tekenbeet?
Wanneer je een teek opmerkt op je lichaam is het belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk verwijdert.
- Gebruik tijdens het verwijderen van de teek GEEN alcohol, zeep, olie, jodium of andere middelen.
- Neem de teek zo dicht mogelijk op de huid vast en trek hem recht omhoog uit de huid, zonder te draaien, knijpen of de teek te beschadigen. Bij beschadiging of irritatie kan de teek namelijk zijn maaginhoud lozen wat het risico op ziekteverwekkers vergroot.
- Bij het verwijderen van de teek gebruik je best een tekenpincet of andere tekenverwijderaars.
- Blijft er toch een stukje van de teek achter in de huid? Geen probleem, want dit komt er vanzelf weer uit.
- Ontsmet de wonde na het verwijderen van de teek met alcohol of jodium.
- Schrijf de datum en plaats op waar de tekenbeet plaatsvond en houd de huid rondom de beet in het oog.
Waar moet je op letten bij een tekenbeet?
Controleer de plaats van de tekenbeet dagelijks. Ga zo snel mogelijk naar de huisarts als er binnen enkele dagen tot drie maanden een rode ring of vlekken op de plaats van de beet ontstaat of als je andere klachten zoals koorts krijgt.
TIP: Trek een cirkel rond de plek waar de teek zich vasthechtte. Wanneer er een rode, ringvormige vlek of cirkel ontstaat, die toeneemt in grootte, kan er sprake zijn van een besmetting. Schakel meteen je huisarts in! |
Ben je gebeten of gestoken door een ander insect? In de blog 'Zo maak je komaf met vervelende insectenbeten' geven we je advies om andere insectenbeten zoals muggen, wespen te behandelen.
Wat is er zo gevaarlijk bij een tekenbeet?
Teken kunnen verschillende bacteriën of virussen meedragen. Wanneer je een tekenbeet hebt opgelopen, kan een virus of bacterie zo in jouw lichaam terechtkomen. Er zijn verschillende soorten tekenziekten. Gelukkig komen de meeste hier in België en Nederland amper voor, uitgezonderd de ziekte van Lyme.
Niet alle teken zullen je ziek maken! Wanneer een teek besmet is, wil dit niet zeggen dat het virus of de bacterie automatisch wordt doorgegeven aan de gastheer. Hoe langer een besmette teek vastzit, hoe meer tijd de ziekteverwekker heeft om zich te verplaatsen. Daarom is het van groot belang dat je een teek snel verwijdert.
Ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de Borrelia-bacterie. Ongeveer 20 procent van de teken draagt deze bacterie. Na een tekenbeet kan de ziekte van Lyme ontstaan.
De symptomen die optreden zijn verschillend van persoon tot persoon. Dit zijn de meest voorkomende klachten:
- De eerste zichtbare klacht is een rode ringvormige vlek op de plaats van de tekenbeet die steeds groter wordt. De vlek verschijnt meestal na enkele dagen tot twee weken na een tekenbeet maar kan ook pas na enkele maanden verschijnen.
- Koorts, spierpijn en vermoeidheid kunnen optreden in de eerste weken na een tekenbeet.
- Soms kunnen er huidklachten, zenuwklachten, gewrichtsklachten of hartklachten optreden. Deze klachten treden vooral op wanneer de ziekte van Lyme niet behandeld wordt.
- De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica. Hoe sneller de ziekte zal worden opgemerkt, hoe beter de behandeling zal aanslaan. Daarom is het van groot belang dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je huisarts wanneer bovenstaande symptomen optreden binnen de 3 maand na een tekenbeet.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over tekenbeten of de ziekte van Lyme? Of ben je nog op zoek naar een insectenwerend middel om tekenbeten te voorkomen? Neem dan gerust contact met ons op via mail of chat.