company

Van ontstoken tot open blaren: zo moet je jouw blaar behandelen

Julie Geschreven door Julie - - EHBO & Thuiszorg

Je koopt een prachtig paar schoenen en voelt de pijn na een honderdtal meter de kop opsteken. Of je spit de tuin om, maar de schop laat haar sporen na op je handen. Dat blaren enorm vervelend zijn, hoeven we je niet te vertellen. Toch zijn er nog veel twijfels over de juiste manier om blaren te behandelen. Moet je de blaar openprikken of niet? Wij bezorgen je graag een helder overzicht!

Blaar aan hiel

Hoe ontstaan blaren?

Een blaar of blein is een ophoping van de opperhuid, die gevuld is met lymfevocht. Meestal ontstaan ze door aanhoudende druk of wrijving op dezelfde plaats, bijvoorbeeld onder de voet, op de hiel of de handpalm. Voorafgaand ervaar je een branderig gevoel. Wanneer nadien de bovenste huidlagen van elkaar loskomen, verschijnt er een holte met helder vocht en spreken we van een blaar. Hoe langer de druk of wrijving aanhoudt, des te meer de blaar in omvang toeneemt.

Verschillende activiteiten kunnen blaren veroorzaken: langdurig rechtstaan, nieuwe schoenen dragen, bepaalde gereedschappen gebruiken, sporten … Zo kunnen fietsers blaren op de billen krijgen, teweeggebracht door hun zadel.

In deze blogpost gaan we specifiek in op wrijvings- en drukblaren, maar er bestaan ook andere varianten. Denk bijvoorbeeld aan brandblaren, veroorzaakt door extreme hitte of koude. Bij bloedblaren zit de verwonding dieper dan bij wrijvingsblaren. Het bloedvat is beschadigd, waardoor de blaar zich vult met bloed in plaats van vocht. 

Hoe kan je blaren voorkomen?

Blaren op je voeten of handen zijn geen pretje, integendeel! Met enkele eenvoudige adviezen in het achterhoofd ga je het vervelende kwaaltje zoveel mogelijk uit de weg. Wij delen onze beste tips om bleinen te voorkomen:

  • Draag steeds propere sokken die bovendien lang genoeg zijn.
  • Vermijd nieuwe schoenen wanneer je een lange wandeling aanvat. Selecteer in de plaats een paar dat goed ingelopen is.
  • Plak preventief tape of een blarenpleister op kwetsbare drukpunten.
  • Voel je blaren opkomen, bijvoorbeeld tijdens het sporten of tuinieren? Zet je activiteit stop indien mogelijk en voorkom dat de situatie verergert.

Tel je reikhalzend af naar een wandelvakantie of citytrip? Dan mogen blarenpleisters niet in je koffer ontbreken. Welke producten je nog best meeneemt, vertellen we in de blog ‘Checklist voor je reisapotheek’.

Hoe moet je blaren behandelen?

Soms kan zelfs het beste advies niet baten en moet je toch op de blaren zitten. Maar hoe moet je die blaren verzorgen? De juiste aanpak blijft voor veel mensen een vraagteken. Daarom vatten we de geschikte werkwijze bij elk type blaar kort samen.

  • Gesloten blaren
    Bij een gesloten blaar is niets doen vaak de beste oplossing. Vermijd verdere druk of wrijving en laat de blaar volledig dicht: zo komt hij niet in contact met vuil of stof. Vervolgens zal hij spontaan genezen. Bescherm de blein eventueel met een pleister, maar hier is ook een risico aan verbonden. De plakker kan ervoor zorgen dat de blaar openscheurt. Kamp je met een grote blaar die op springen staat? Dan kan je overwegen om hem open te prikken. Hier komen we later in de blogpost op terug.
  • Ontstoken blaren
    Wanneer een blaar infecteert, kleurt het vocht in de wond geel. Bovendien krijgt de huid rond de blaar een rode tint. In dat geval is het beter om de ontstoken blaar open te prikken en de overtollige huid weg te knippen met een goed ontsmette schaar. Zo kan je het gele vocht verwijderen en de wonde proper houden. Regelmatig reinigen en ontsmetten, is essentieel! Twijfel je wat te doen bij een ontstoken blaar? Heb je last van felle pijn of een branderig gevoel? Stap naar je huisarts, die kan mogelijks een antibioticakuur voorschrijven.
  • Open blaren
    Ook wanneer een blaar openscheurt, is reinigen het sleutelwoord. Knip de losgekomen huid weg (om verder doorscheuren te vermijden) met een fijne goed ontsmette schaar en maak de wonde proper met water en zeep. Je moet de open blaar enkel ontsmetten wanneer je een ontsteking opmerkt. Daarna scherm je de wonde enkele dagen af met een beschermende wondpleister of een niet inklevend gaasje. Vermijd producten die plakken: het is immers de bedoeling om de open blaar zo schoon mogelijk te houden. Vermoed je dat er een ontsteking opduikt? Verwijder de pleister om de situatie beter te bekijken. Indien nodig kan je de wonde ontsmetten. 

Een blaar openprikken of niet?

De vraag die velen zich stellen: mag je een blaar openprikken? Bij kleine gesloten blaren raden wij aan om ze intact te houden, zodat je ze niet blootstelt aan mogelijke infecties. Ook de locatie speelt een rol. Bij blaren op je hand kan je druk mogelijks vermijden en het genezingsproces haar werk laten doen. Gaat het om een bijzonder grote blaar? Bevindt hij zich op een pijnlijk drukpunt? Dan kan je overwegen om hem open te prikken. Zo kan een gesloten blaar onder de voet hinderen bij het wandelen. Volg deze stappen wanneer je aan de slag gaat:

  • Reinig de blaar en de huid errond met lauw, stromend water. Geen water binnen handbereik? Spuit wat ontsmettingsmiddel op de blaar en dep.
  • Gebruik een steriele naald, houd hem evenwijdig met de huid en prik langs weerszijden van de blaar.
  • Druk het vocht uit de blaar met een steriel gaasje of een proper wattenstaafje. Verwijder de dode huid niet, maar laat hem op de wonde liggen om het risico op infecties maximaal te beperken. WIl je toch de dode huid verwijderen voor een snellere wondgenezing? Gebruik dan zeker een fijne, ontsmette schaar. 
  • Maak de blaar opnieuw schoon met ontsmettingsproduct op basis van povidonjodium en dep hem voorzichtig droog.
  • Scherm de wonde af met een steriel kompres, een wondpleister of een tweedehuidspleister.

Dankzij deze uitleg weet jij precies wat te doen bij blaren. Toch nog twijfels over de juiste methode om je blaar te verzorgen? Geef ons gerust een seintje, wij ondersteunen je graag!

DermaPlast Effect te snijden 65 x 90mm 3 Stuks
DermaPlast Effect te snijden 65 x 90mm 3 Stuks
4,87
6,95 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Hansaplast Blaarpleisters 5 Grote Pleisters
Hansaplast Blaarpleisters 5 Grote Pleisters
5,61
7,49 Adviesprijs

info

Om blaren te helpen sneller genezen

Compeed Blaren Mixpack 5 Pleisters
Compeed Blaren Mixpack 5 Pleisters
7,41
9,49 Adviesprijs

info
Hansaplast Wondreiniging Spray 50ml
Hansaplast Wondreiniging Spray 50ml
4,44
5,49 Adviesprijs

info
Sterilux Es1 Kp Ster 8pl 5,0x 5,0cm 40 2050160
Sterilux Es1 Kp Ster 8pl 5,0x 5,0cm 40 2050160
2,17
3,10 Adviesprijs

info
Melolin Kp Ster 5x 5cm 25 66030260
Melolin Kp Ster 5x 5cm 25 66030260
2,98
3,64 Adviesprijs

info
Opsite Post Op N 6,5cmx 5,0cm 5 66030313
Opsite Post Op N 6,5cmx 5,0cm 5 66030313
5,23
6,64 Adviesprijs

info
Epitact Bescherming Tegen Blaren 2 Stuks
Epitact Bescherming Tegen Blaren 2 Stuks
8,35
10,19 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht