Advies thema's
Kersenpitkussen: ideaal om te verwarmen, verzachten en verkwikken
Kersenpitkussens worden al generaties lang gebruikt, en dat is geen toeval. Ze zijn makkelijk te verwarmen, helpen je tot rust komen en verlichten tal van fysieke kwaaltjes, zoals spierpijn en rugklachten. Hoog tijd dat we dieper ingaan op dit handige hulpmiddel! We vertellen wanneer je een kersenpittenzak gebruikt, hoe je het correct opwarmt en hoe je de hittepit heerlijk fris ruikend houdt.
Wat is een kersenpitkussen?
De naam zegt het zelf: een kersenpitkussen is een kussentje, geproduceerd uit katoen of flanel, dat gevuld wordt met kersenpitten. Mogelijks ken je het ook onder de namen pittenzak of hittepit. Wanneer het kersenpitkussen opgewarmd wordt, geeft het een aangename warmte af. Dankzij de isolerende werking van de pitten is het effect lange tijd voelbaar.
Het aanbod aan kersenpitzakken is ruim: je kan kiezen uit allerlei vormen (rechthoekige zakken, vierkante kussens, u-vormige sjaals …), kleuren en prints. Er bestaan zelfs aangepaste kersenpitkussens voor baby’s. Spring hier echter voorzichtig mee om, volg strikt de richtlijnen en voeg eventueel een extra kussen toe. Zo voorkom je dat je kind brandwonden oploopt door de warme hittepit.
Verschil tussen een kersenpitkussen en een warmwaterkruik
Een kersenpitkussen biedt verschillende voordelen ten opzichte van een warmtekruik. Om te beginnen is het een veilig alternatief. Wanneer een bedkruik lekt, kan dat brandwonden veroorzaken. Valt er een pit uit het kussen? Dan voel je dit amper op de huid. Daarnaast onttrekt een pittenkussen geen warmte aan het lichaam en vormt het zich soepel naar jouw zit- of lighouding. Ten slotte is er het ecologische aspect: bij een waterkruik giet je het water achteraf weer weg, terwijl er bij een kersenpitkussen geen verspilling aan te pas komt.
Wat wel in het voordeel van de warmwaterkruik speelt, is dat de warmte langer vastgehouden wordt. Bovendien kan je een kersenpitkussen enkel en alleen gebruiken als je een magnetron ter beschikking hebt. Bij een bedkruik kan je het water op meerdere manieren opwarmen.
Wanneer gebruik je een kersenpittenzak?
Een kersenpitkussen wordt in diverse situaties uit de kast gehaald. Hieronder schetsen we kort wanneer een hittepit voornamelijk aangewend wordt:
-
Spierpijn, rug-, nek- of schouderpijn
Een kersenpitkussen komt goed van pas bij gespannen spieren. De warmte zet de bloedvaten open en stimuleert de doorbloeding. Het gevolg? Afvalstoffen worden sneller afgevoerd en het spierherstel verloopt vlotter. Om nek- en schouderklachten te verlichten, kies je best voor een u-model dat je makkelijk in de nek legt. -
Menstruatiepijn
Ook bij pijnlijke maandstonden kan een kersenpitkussen op de rug of buik een deugddoend effect teweegbrengen. De warmte remt namelijk de pijnreceptoren. -
Ziektes zoals verkoudheid en griep
Wanneer je met de bovenrug op een kersenpittenzak gaat liggen, worden de slijmen in de longen zachter door de warmte. Hierdoor laten ze makkelijker los en ga je ze sneller ophoesten, wat de klachten verlicht. Houd er wel rekening mee dat het effect pas de volgende dag merkbaar is. -
Krampen bij kinderen
Door een kersenpitkussen op de buik te leggen, kan hun buikje sneller ontspannen, waardoor ze minder krampen ervaren. -
Ontspanning
Een kersenpitkussen hoeft niet noodzakelijk gelinkt te worden aan kwaaltjes, integendeel. Je kan de hittepit beetgrijpen om gewoonweg te relaxen, of om zelf op te warmen op een koude winterdag.
Let op: gebruik een kersenpitkussen niet bij een ontsteking! In dat geval heeft het lichaam geen nood aan warmte, maar zoek je beter de koude op. Zo zal de ontsteking verkleinen en de eventuele zwelling verminderen. Heb je koorts? Ook dan is een pittenzak uit den boze: dit zal je lichaamstemperatuur alleen maar omhoog doen klimmen. |
Heb je geregeld last van spierpijn? Liggen pittige sportsessies aan de basis? In onze blog ‘No pain, no gain? Alles wat je moet weten over spierpijn na sporten’ delen we meerdere manieren om de klachten te verlichten.
Hoe moet je een kersenpitkussen opwarmen?
Een kersenpitkussen opwarmen, doe je best in de magnetron. Bevochtig de pittenzak lichtjes op voorhand met je handen of plantenspuit, zodat de pitten niet uitdrogen. Leg het vervolgens op een proper bord, zonder etensresten: rechtstreeks in de magnetrol leggen kan de hittepit beschadigen of schroeiplekken creëren. Daarna plaats je het kersenpitkussen in de magnetron. Warm het niet in één keer op, maar start bijvoorbeeld met één minuut en bouw de warmte geleidelijk op.
Volg de gebruiksaanwijzing nauwgezet, overschrijdt de aanbevolen tijd niet en blijf steeds in de buurt van de microgolfoven. Is het kersenpitkussen beschadigd? Gooi het dan onmiddellijk in de vuilbak en verhit het niet meer. Het risico bestaat namelijk dat je kussen vuur vat. Een kersenpitkussen opwarmen in de oven, wordt afgeraden.
Mag je een kersenpitkussen wassen?
Gebruik je je kersenpitkussen regelmatig? Dan is een occasionele opfrisbeurt geen overbodige luxe. Leg het een halfuur te weken in water, zodat de pitten het water absorberen. Daarna verwijs je de hittepit naar de wasmachine. Was het apart op een programma van 30 graden en vermijd zowel wasmiddel als -verzachter. Voor de zekerheid gebruik je een wasnetje: moest de pittenzak scheuren, dan worden de pitten meteen opgevangen. Zit de wasbeurt erop? Leg het kussen op een handdoek, die de meeste nattigheid opneemt, en laat het daarna verder drogen aan de lucht. Wacht tot het kersenpitkussen 100 % droog is, voordat je het opnieuw opwarmt.
Tip: wikkel het kersenpitkussen in een kussensloop bij gebruik: zo blijft het extra lang proper. |
Van heerlijk ontspannen, tot kwaaltjes verlichten: een hittepit is duidelijk een handig item om in huis te hebben. Contacteer ons vrijblijvend, wij gidsen je graag door ons assortiment.