company

Vitamine B2: essentieel voor voldoende energie

Petra Geschreven door Petra - - Vitamines & Voeding

Vitamine B1, B3, B11 … Je moet ze maar uit elkaar kunnen houden. In deze blogpost spitsen we ons toe op een andere B-vitamine uit het rijtje, namelijk vitamine B2. Deze krachtpatser zorgt er onder andere voor dat je bruist van energie. Welke hoeveelheid moet je daarom dagelijks binnenkrijgen? Wat gebeurt er wanneer je de lat niet haalt en er een vitamine B2-tekort optreedt? Dat ontdek je allemaal in de volgende alinea’s. 

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B2: melk(producten), vlees, groenten, fruit en graanproducten

Wat is vitamine B2?

Vitamine B2 staat ook bekend onder de naam riboflavine en is één van de acht B-vitaminen. We produceren deze wateroplosbare vitamine niet zelf, maar halen het uit het vocht van diverse voedingsmiddelen zoals melk(producten), vlees, groenten, fruit, graanproducten en brood. Daarna wordt riboflavine meteen opgenomen in het bloed. Het is belangrijk dat je regelmatig vitamine B2 binnenkrijgt. Eventuele overschotten verlaten het lichaam via de urine.

Ook vitamine B6 valt onder het vitamine B-label. Benieuwd naar meer informatie over deze onmisbare schakel? We verwijzen je graag naar onze blogpost ‘Alles wat je wil weten over vitamine B6’. 

Wat doet vitamine B2?

De belangrijkste functie van vitamine B2 is de energievoorziening van ons lichaam. Het verzamelt namelijk energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten, door ze om te zetten in glucose. Zo geniet je lichaam van de nodige brandstof. Daarnaast neemt vitamine B2 ook de volgende taken onder de arm:

  • Het ijzergehalte in het lichaam blijft op peil.
  • De cellen in het lichaam worden beschermd tegen oxidatieve schade.
  • Het houdt de collageenwaarden in stand, met een gezonde huid en glanzende haardos als resultaat.
  • Oogafwijkingen zoals cataract en glaucoom worden voorkomen.
  • Het gaat vermoeidheid tegen.
  • De werking van de schildklier wordt geregeld.
  • Het zenuwstelsel en de spijsvertering functioneren naar behoren. 

Hoeveel vitamine B2 heb je nodig?

Als volwassene mik je op zo’n 1,6 milligram vitamine B2 per dag: een hoeveelheid die overeenkomt met zo’n vier glazen melk. Deze richtlijn geldt zowel voor mannen als vrouwen. Wie zwanger is of borstvoeding geeft, mag een lichtjes hogere dosis nastreven. Mensen die antidepressiva slikken of kampen met een alcoholverslaving lopen meer risico om een vitamine B2-tekort te ontwikkelen. Ook anticonceptie, bijvoorbeeld de pil, kan de hoeveelheid vitamine B2 in het lichaam doen dalen. 

Wat zijn de vitamine B2-tekort symptomen?

Een vitamine B2-tekort komt maar zelden voor, omdat het in zoveel voedingsmiddelen aanwezig is. Wanneer je waarden toch te laag zijn, uit dat zich in drie symptomen. Zo kan je te maken krijgen met ontstekingen van de mondhoeken, de tong en bij de neus. Daarnaast kan het hemoglobinegehalte in het bloed dalen, waardoor je mogelijks vermoeidheid ervaart. 

Hoe kan je een vitamine B2-tekort behandelen?

Aangezien heel wat voedingsmiddelen rijk zijn aan vitamine B2, kan je je voedingspatroon aanpassen om je waarden op te krikken. Zet bijvoorbeeld regelmatig broccoli, asperges en spinazie op tafel. Snijd de groenten niet te klein en kook ze in een beperkte hoeveelheid water, zodat er zo weinig mogelijk vitamine B2 verloren gaat. Bovendien kan vitamine B2 slecht tegen (zon)licht: bij langdurige blootstelling kan je 20 % tot zelfs 80 % verliezen. Daarom bewaar je je brikken melk best op een donkere plek.

Daarnaast kan je je toevlucht nemen tot supplementen. Wanneer je kampt met een vitamine B2-tekort krijg je doorgaans een vitamine B-complex aangereikt door je huisarts of (online) apotheker, dat alle acht B-vitamines bundelt. Dit gaat de verschillende klachten tegen. 

Let op: Reumapatiënten die medicatie nemen, moeten extra voorzichtig zijn met vitamine B2-supplementen. Die kunnen namelijk de werking van methotrexaat (een geneesmiddel dat ontstekingen remt) reduceren. Advies inwinnen bij de huisarts is dus noodzakelijk! 

Vitamine B2 en migraine

Migraine is een aandoening waarbij de patiënt herhaaldelijk aanvallen van hevige hoofdpijn ervaart. Vaak gaat dit hand in hand met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Hierdoor gaat de levenskwaliteit erop achteruit. Een vitamine B2-tekort zou zowel de ernst als de duur van deze aanvallen negatief beïnvloeden. Dit effect is echter nog onvoldoende onderzocht.

Klinkt dit bekend in de oren? Dan kan je preventief 400 milligram vitamine B2 per dag innemen om de klachten te verminderen. Bij migraine keldert namelijk de energieaanmaak in de mitochondriën (de energiecentrales in de cel). Riboflavine stimuleert de werking van de mitochondriën en geeft de energieproductie een boost. 

Kan je te veel vitamine B2 hebben?

Zoals eerder aangehaald, is het niet mogelijk om te veel vitamine B2 in je bloed te hebben. Als je veel riboflavine binnenkrijgt, neemt het lichaam enkel het benodigde deel op. Overschotten verlaten het lichaam via de urine. Bijgevolg zijn hier ook geen nadelige effecten aan verbonden. Het is wel mogelijk dat je urine een felgele tot oranje kleur krijgt wanneer je te veel vitamine B2 inneemt (via voeding of supplementen). Niet schrikken, want dit is volledig ongevaarlijk.

Wil je jouw vitamine B2-waarden een duwtje in de rug geven? Onze experts bepalen vakkundig de juiste focus. Contacteer ons vrijblijvend voor persoonlijk advies. 

Metagenics B-dyn 90 Tabletten
Metagenics B-dyn 90 Tabletten
30,56
34,10 Adviesprijs

info
Nutriphyt Methialyn 60 Tabletten
Nutriphyt Methialyn 60 Tabletten
34,84
38,90 Adviesprijs

info
Magnesium & Vit B Complex Caps 60 Credophar
Magnesium & Vit B Complex Caps 60 Credophar
19,89
20,22 Adviesprijs

info
Natural Energy - Vitamine B Complex Caps 60
Natural Energy - Vitamine B Complex Caps 60
32,94
35,07 Adviesprijs

info
Revogan Trap Biergisttabletten 144g
Revogan Trap Biergisttabletten 144g
12,08
13,70 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht