Advies thema's
Mooie, verzorgde voeten
Onze stappers krijgen het elke dag hard te verduren. We zweten, krijgen blaren, ontwikkelen eelt. Ze voelen vaak droog, ruw en hard aan. Daarom is het nodig voldoende aandacht te besteden aan onze voeten en ze tijdig eens in de watten te leggen. We geven je graag onze tips om mooie, verzorgde voeten te hebben.
Nagels verzorgen
Knip je nagels alleen als er een groot stuk van de nagel af moet. Door je nagels te knippen, ontstaan er vaak scheurtjes in de nagel. Het is dus beter om je nagels te vijlen. Vijl of knip de nagels van je tenen in ieder geval recht af, zodat ze geen kans hebben om in te groeien.
Nagels lakken
Begin met een laagje kleurloze nagellak als basis, dit beschermt je nagels tegen verkleuring. Breng nu een kleur naar keuze aan, in 2 lagen. Wanneer je nagellak dof wordt of wat uitgegroeid is, verwijder je die best met een nagellakremover. Kies voor een acetonvrije remover, deze droogt nagels minder uit.
Ingegroeide nagels
Bij een ingegroeide teennagel groeit de zijkant van de teennagel in de omliggende huid. De teen voelt pijnlijk aan, is rood en gezwollen. Als je er langdurig last van hebt, kan je teen ontsteken en is het dragen van gewone schoenen niet meer mogelijk.
Wat is de oorzaak van die ingegroeide teennagels?
- Misschien heeft je nagel een bepaalde kromming, waardoor ze sneller ingroeien.
- Vermijd knellende schoenen en knip de nagels recht en niet te kort af.
- Soms kan ook een trauma, zoals een schop tegen een deur, je teennagel beschadigen.
- Zweten en schimmelnagels kunnen ook het ingroeien van nagels in de hand werken.
Ingegroeide teennagel zelf verhelpen
- Zolang de teen niet ontstoken is, kan je jezelf verhelpen door dagelijks een voetbadje te nemen en nadien de voeten goed af te drogen.
- Draag schoenen die vooraan niet te krap zijn om druk op de teen te vermijden.
Ingegroeide teennagel laten behandelen of verwijderen
Als je last blijft hebben van de ingegroeide teennagel, ga je best eens langs bij je huisarts of bij een podoloog voor een medische pedicure. Ze kunnen een gootje, beugel of een gaasje onder de nagel aanbrengen, zodat de nagel niet meer kan ingroeien. Als de klachten aanhouden, kan de arts een stuk van de nagel wegsnijden.
Eelt verwijderen
Het vormen van eelt of verharde huid is een natuurlijk mechanisme van de huid om zich te beschermen tegen wrijving of ruwe ondergrond. Om de voeten terug zachter te maken is het cruciaal ze af en toe eens te exfoliëren.
Je doet dit best nadat je ze een kwartiertje geweekt hebt in lauw water, eventueel met een zuiveringszout of milde zeep. Vervolgens kan je het eelt verwijderen met een voetraspvoetvijl of puimsteen. Nadat je de bovenste dode huidlaag verwijderd hebt, hydrateer je best jouw voeten met een voetcrème op basis van ureum, zo blijft de bovenste huidlaag mooi gehydrateerd, zacht en soepel.
Eksterogen
Een eksteroog, ook wel likdoorn genoemd, is een eeltverdikking met in het midden een verhard geelachtig knobbeltje. Door wrijving of druk ontstaat er eelt onder de voeten en rond de tenen. Bij verhoogde druk door knellende schoenen, overgewicht of een veranderende stand van de voeten vergroot je de kans op eksterogen.
De beste manier om eksterogen te voorkomen, is door het dragen van comfortabele schoenen. Als dit niet voldoende is, kan je met een likdoornpleister de druk verminderen. Deze pleisters bevatten salicylzuur zodat eelt verweekt en je het eksteroog kan afschuren met een vijl.
Wanneer het eksteroog te pijnlijk is, ga je beter eens langs bij de huisarts of bij een podoloog. In sommige situaties zal de arts steunzolen aanraden. Op deze manier wordt de drukverdeling in de schoen gecorrigeerd en de plek ontlast. In uitzonderlijke gevallen kan de podoloog de eeltknobbel verwijderen met een mesje.
Andere voetkwaaltjes
-
Zweetvoeten
Heb jij last van natte voeten of stinkende voeten? Stinkende zweetvoeten zijn niet alleen erg onaangenaam, ze vormen dankzij hun vochtige omgeving een makkelijke prooi voor het ontstaan van schimmels. Ontdek hier alles wat je kan doen tegen zweetvoeten. -
Kloven
Voeten zijn van nature kwetsbaar. Vermijd droogheid, kloven en een ruw gevoel met een goede dagelijkse verzorging. Hier volgen enkele goede gewoonten om je voeten soepel te houden. -
Blaren
De grote boosdoeners die blaren in de hand werken, zijn warmte en vocht. Warmte kan ervoor zorgen dat je voeten opzwellen, waardoor je schoenen nét te klein aanvoelen. En te lang te kleine schoenen dragen, leidt regelrecht tot blaren. Vocht maakt de huid dan weer weker, wat al snel voor blaren kan zorgen. De oplossing? Hou je voeten droog en laat ze ademen! In de blog 'Van ontstoken blaren tot open blaren' leggen we de juiste manier uit om blaren te behandelen. -
Kalknagel
Kalknagel is een schimmelinfectie aan je nagels die ervoor zorgt dat je nagels verdikken, brokkelig worden en verkleuren. Meestal begint het op 1 nagel, maar vaak verspreidt het zich over meerdere nagels. Ontdek hier hoe je kalknagel kan behandelen en voorkomen. -
Voetschimmel
Last van witte velletjes en kloven tussen de tenen? Dan heb je misschien wel een voetschimmel, beter gekend als ‘zwemmerseczeem’. Soms gaat dit gepaard met jeukende blaasjes aan de voetzool of rode plekken aan de rand van de voet. In de blog 'Alles wat je wil weten over voetschimmel' kan je ons advies lezen bij voetschimmel. -
Wratten
Wratten zijn onschuldig en verdwijnen meestal vanzelf na enkele maanden tot jaren. Vind je ze ethisch storend of ondervind je fysieke klachten? Lees hier hoe je er sneller vanaf raakt en hoe je een nieuwe besmetting kunt beperken.
Zo nu weet je alles om terug mooie, verzorgde voeten te hebben. Ben je nog op zoek naar een specifiek product? Aarzel dan niet om ons te contacteren.