Advies thema's
Waar is vitamine C goed voor? De voordelen op een rijtje
Als kind hoorde je ongetwijfeld dat gezond eten moet om essentiële vitaminen binnen te krijgen. En dat was niet gelogen, integendeel! Een evenwichtig voedingspatroon garandeert bijvoorbeeld dat jij voldoende vitamine C opneemt. Maar waar is vitamine C goed voor? En welke groenten en fruit stuwen je waarden de hoogte in? In deze blog doen we de basics uit de doeken.
Wat is vitamine C?
Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Deze vitamine is oplosbaar in water en functioneert als antioxidant in het lichaam. Een antioxidant neutraliseert vrije radicalen, schadelijke stoffen die de cellen en weefsels kunnen aantasten, en stimuleert een goede gezondheid. Veel dieren produceren vitamine C op eigen houtje, maar bij mensen is dat niet het geval. Zij zijn aangewezen tot voeding om hun dagelijkse dosis te verkrijgen.
Waar is vitamine C goed voor?
Zoals net aangehaald, is vitamine C een belangrijk antioxidant in het lichaam, dat verhindert dat vrije radicalen hun gang kunnen gaan. En daar stoppen de voordelen van vitamine C niet. Hieronder vatten we samen waar vitamine C goed voor is:
- Aanmaak van afweerstoffen en een hogere weerstand.
- Wonden genezen sneller.
- De vorming van bindweefsel wordt ondersteund.
- Het zenuwstelsel functioneert probleemloos.
- IJzer wordt optimaal opgenomen uit voeding.
- De aanmaak van collageen krijgt een boost, wat bijdraagt tot sterke botten en bloedvaten, een gezonde huid en tandvlees.
- Je voelt je energieker en minder vermoeid.
Vitamine C staat er niet alleen voor. Zo helpt ook vitamine D om de weerstand te verbeteren. Lees meer over deze vitamine in onze blog: ‘Waar zit vitamine D in? Een overzicht!’.
Waar zit vitamine C in?
Om voldoende vitamine C te verwerven, zijn we aangewezen tot voedingsmiddelen, met name fruit, groenten en aardappelen. Citrusvruchten, waaronder sinaasappels en citroenen, zijn bijvoorbeeld een uitstekende bron van vitamine C. Maar ook paprika’s, kiwi’s, kolen, bessen en aardbeien zijn rijk aan ascorbinezuur.
Tip: hou er rekening mee dat vitamine C oplosbaar is in water. Kook je je groenten te lang of in een grote hoeveelheid water? Dan gaan er heel wat vitaminen verloren. Hoge temperaturen, blootstelling aan lucht en overvloedig zonlicht verlagen eveneens het vitamine C-gehalte in voedingsmiddelen.
Hoeveel vitamine C per dag heb je nodig?
De minimale hoeveelheid vitamine C die je dagelijks nodig hebt, hangt sterk samen met je leeftijd. Zo wordt er voor kleine kinderen een dagelijkse dosis van 20 tot 30 milligram aangeraden. Wie tussen 9 en 14 jaar is, streeft best naar een inname van 40 à 50 milligram per dag. Vanaf de leeftijd van 14 jaar ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vast op 75 milligram vitamine C. Er zijn geen significante verschillen naargelang geslacht. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, worden wel geadviseerd om meer vitamine C in te nemen.
Vitamine C-tekort
Over het algemeen komt een vitamine C-tekort weinig voor. De meeste mensen slagen erin om moeiteloos de dagelijkse hoeveelheid uit hun voeding te halen. Twijfel je toch of jouw waarden op punt staan? Dan stap je best naar de huisarts voor een bloedonderzoek.
Oorzaken van een vitamine C-tekort
Aangezien we vitamine C uit voeding halen, wordt er bij een tekort eerst naar het voedingspatroon gekeken. Een gebrek aan eetlust of een eenzijdig dieet kan een vitamine C-tekort in de hand werken. Maar ook overmatig alcoholgebruik kan aan de basis liggen.
Vitamine C-tekort: symptomen en gevolgen
Een vitamine C-tekort komt op verschillende manieren aan de oppervlakte. De weerstand vermindert, wondjes genezen trager en de opbouw van bindweefsel verloopt moeizaam. Vroeger leidde een langdurig vitamine C-tekort vaak tot scheurbuik. Deze ziekte dook vooral op, op schepen die weken- of zelfs maandenlang op zee voeren. De bemanning at onvoldoende groenten en fruit, waardoor hun vitamine C-waarden een flinke duik namen. De voornaamste symptomen van deze aandoening waren spierpijn, bloedend tandvlees en inwendige bloedingen.
Tekort aan vitamine C behandelen
Vandaag heeft een vitamine C-tekort doorgaans geen ernstige gevolgen, want het is erg makkelijk om het probleem tijdig aan te pakken. Door je voedingsgewoonten aan te passen en meer groenten en fruit te consumeren, breng je je waarden weer op peil. Daarnaast kan je starten met vitamine C-supplementen. Die bestaan in verschillende vormen: denk maar aan vitamine C-bruistabletten, -capsules, -zuigtabletten of -kauwtabletten.
Blijft het vitamine C-tekort aanhouden, ondanks een gevarieerd voedingspatroon? Mogelijks wordt de vitamine niet goed opgenomen in je lichaam. Neem in dat geval contact op met je huisarts.
Vitamine C supplementen
Te veel vitamine C
Over een teveel aan vitamine C hoef je je doorgaans geen zorgen te maken. Dankzij haar wateroplosbare eigenschap, worden vitamine C-overschotten uitgescheiden via urine. Pas bij uitzonderlijk hoge dosissen, vanaf minstens 1 gram per dag, kunnen er neveneffecten zoals diarree optreden. Dit komt in praktijk erg weinig voor.
Je weet nu precies waar vitamine C goed voor is en hoe jij moeiteloos je dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgt. Zit je toch nog met een prangende vraag? Neem gerust contact met ons op, wij staan je heel graag te woord met persoonlijk advies.