company

Waarom krijg ik plotseling jeukende bultjes?

Julie Geschreven door Julie - - Verzorging & Hygiëne

Iedereen heeft wel al eens last gehad van jeukende, rode bultjes op het lichaam. Ze kunnen je soms behoorlijk irriteren. Gelukkig verdwijnen deze venijnige jeukende bultjes meestal vanzelf. Wanneer het ongemak blijft aanhouden, zal er waarschijnlijk een onderliggende oorzaak aan de basis liggen. Wil je weten wat de oorzaak en behandeling is van jouw jeukende bultjes? In deze blog doen we de meest voorkomende jeukende bultjes uit de doeken. 

Jeukende huid

Soorten jeukende bultjes

Jeukende bultjes kunnen zich in heel wat verschillende vormen, kleuren en op verschillende locaties voordoen. Om de oorzaak te kunnen vaststellen, is het belangrijk dat je jouw soort bultjes goed kan beschrijven. Zo zien de meeste jeukende bultjes er uit:

  • Lichtroze, rode tot paarsrode verdikte stippen op de huid, afhankelijk van de oorzaak kan je een blekere cirkel in de midden zien.
  • Mini rode puistjes met kleine witte puskoppen.
  • Verdikte ongekleurde jeukende bultjes.
  • Blaasjes gevuld met vocht, gepaard met roodheid rond de blaasjes.
  • Grote rode cirkelvormige plakkaten die lichtjes verdikt zijn. 

Nu je de vorm en kleur herkent, kan je op zoek gaan naar de oorzaak van je jeukende bultjes. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende redenen van die irriterende bultjes:

Uriage Thermaal Water 50ml
Uriage Thermaal Water 50ml
2,55

DeBa Pharma Quercetine-Forte 60 Capsules
DeBa Pharma Quercetine-Forte 60 Capsules
19,58
26,90 Adviesprijs

info
Calmiderm Crème 40g
Calmiderm Crème 40g
7,54
9,94 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Avène Cicalfate+ Uitdrogende en Herstellende Spray 100ml
Avène Cicalfate+ Uitdrogende en Herstellende Spray 100ml
12,19
17,89 Adviesprijs

info

Behandeling voor de geïrriteerde, vochtige zones van de huid

Oenobiol Sun Expert 30 Capsules
Oenobiol Sun Expert 30 Capsules
18,13
25,90 Adviesprijs

info
Isdin Eryfotona AK-fluid Zonnebescherming SPF100+ 50ml
Isdin Eryfotona AK-fluid Zonnebescherming SPF100+ 50ml
21,87
39,50 Adviesprijs

info
Bepanthen Eczema Anti-jeuk Crème Zonder Cortisone 50g
Bepanthen Eczema Anti-jeuk Crème Zonder Cortisone 50g
18,07
22,95 Adviesprijs

info
Skabio Creme Tube Alu 50g
Skabio Creme Tube Alu 50g
10,21
12,96 Adviesprijs

info
Mustela Sos Kit Tegen Beetjes 2 Producten + Muggennet
Mustela Sos Kit Tegen Beetjes 2 Producten + Muggennet
17,33
22,00 Adviesprijs

info
Squitos Antimuggen Stickers 24 stuks
Squitos Antimuggen Stickers 24 stuks
6,15
8,99 Adviesprijs

info
Purigel Anti-jeuk 50ml + 20% Gratis
Purigel Anti-jeuk 50ml + 20% Gratis
7,44
10,45 Adviesprijs

info

Netelroos

Netelroos, in de medische wereld gekend als urticaria, kan je herkennnen aan de grote verdikte plakkaten met rode randen, ook wel galbulten genoemd. 

De uitslag zorgt voor heftige jeuk, een branderig gevoel, vermoeidheid en soms zelfs pijn. De plakkaten kunnen zich vervoegen waardoor 2 plakkaten samen vloeien in 1 groot plakkaat, zo ontstaan verschillende groottes in plakkaten. 

Netelroos ontstaat uit een reactie van het lichaam op een bepaalde prikkel. Bij die reactie komt de stof 'histamine' vrij in je lichaam waaardoor je bloedvaten wijder worden en er vochtophoping, rode en jeukende bulten ontstaan. De precieze oorzaak van die prikkel is moeilijk te achterhalen. Mogelijkse oorzaken zijn:

  • Voeding met een teveel aan histamine zoals chocolade, schaaldieren, rode wijn, fruit ...
  • Bewaarmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers ...
  • Insectenbeten of aanraking van kwallen
  • Bepaalde planten zoals brandnetel
  • Geneesmiddelen zoals antibiotica, sterkte pijnstillers, ontstekingsremmers ...
  • Huidschilfers
  • Bepaalde ziektes
  • Fysische prikkels: inspanning, warmte, koude, druk, wrijving
  • Allergische reactie op de zon, rubber, latex ...

 Als je last hebt van terugkerende netelroos, kan je bij elke opstoot noteren wat je die dag hebt gedaan en gegeten. Zo kom je te weten wat jou uitlokkende prikkel is. Verder kan je de jeuk verminderen met een antihistamicum en een kalmerende crème.

Netelroos

Bedwantsen

Bedwantsen zijn kleine insecten die graag vertoeven in slaapkamers en bedden van hotels. In de nacht vinden ze hun voeding door kleine hoeveelheden bloed op te zuigen. Ze laten kleine rode puntjes bij je na die kunnen jeuken. Normaal trekken de vlekjes vrij snel weg, is dit niet het geval ga dan eens langs bij de huisarts of dokter. De jeuk kun je beperken door een antihistaminicum.

Beten van bedwantsen

Zona

De zona, ook gekend als herpes zoster en gordelroos, is een band- of gordelvormige huiduitslag, veroorzaakt door het varicella zoster virus. Dat is hetzelfde virus dat achtergebleven is na de windpokken. Bij oudere personen of bij verzwakt immuunsysteem kan dat virus heropflakkeren in de vorm van de zona.

De eerste symptomen zijn ernstige pijn, jeuk en een branderig gevoel. Vervolgens zie je gegroepeerde kleine rode blaasjes gevuld met helder vocht verschijnen. Normaal gaat gordelroos vanzelf over. De pijn kan je wel verminderen met een pijnstiller op basis van paracetamol. De jeuk en het branderig gevoel kan je verzachten met een zinkzalf

Gordelroos

Zonneallergie

Zonneallergie kan je herkennnen aan de rode jeukende blaasjes en vlekken. Deze komen meestal na een paar uur tevoorschijn en verdwijnen een paar dagen later vanzelf.

De blaasjes zijn een allergische reactie van de huid op UV-stralen. Mensen met een licht huidtype zijn hier gevoeliger voor. Bij kinderen met kort haar kan de zonneallergie zich vertonen in blaasjes op de oren ook wel 'lente oren' genoemd.

De voornaamste behandeling is uit de zon blijven. Ook achter glas hou je de zon beter op een veilige afstand. Bij hevige jeuk kan je huisarts een corticosteroïd voorschrijven in de vorm van tabletten of zalf.  

Wist je dat je zonneallergie kan voorkomen door verstandig te zonnen? Meer over veilig zonnen lees je in onze blog: 'Welke zonnebrandcrème kies ik het best?'

Zonneallergie

Contactallergie

Een contactallergie of contacteczeem is een ontstekingsreactie van de huid op een bepaald product. Dat kan plots opkomen en verdwijnen maar kan zich ook uiten in een chronische variant. Je kan het herkennen aan jeuk, zwelling, roodheid, en blaasjes. Nadien verdwijnt de zwelling, drogen de blaasjes uit tot korstjes, de huid begint te schilferen en de roodheid neemt af.

Bij een chronische vorm ervaar je minder roodheid, maar wel meer huidschilfers en een dikkere huid. De locatie bij een contactallergie kan verraden welk product de allergie mogelijks opwekt. De beste behandeling is het vermijden van het product waarop je allergisch reageert. 

Wil je meer weten over de verschillende soorten eczeem? Lees dan hier verder. Meer informatie specifiek over contacteczeem vind je hier.  

Contacteczeem

Insectenbeten

Bij een insectenbeet ervaar je jeuk en pijn door het gif dat vrijkomt tijdens de beet, al dan niet gevolgd door verdikte rode stippen. Meestal gaan de klachten snel over. Is de jeuk te intens? Met een verkoelende, kalmerende zalf kan je de jeuk verminderen. In de blog 'Zo maak je komaf met vervelende insectenbeten' delen we onze tips om te verzorgen en te voorkomen. 

Insectenbeet

Processierupsen

Als de processierups zich bedreigd voelt laat de rups zijn haren los. Deze vliegen door wind of luchtverplaatsing in het rond en kunnen zo je huid, ogen of luchtwegen bereiken. Hierdoor ontstaat jeuk, bultjes, blaasjes, rode huid, rode gezwollen ogen, loopneus, kriebel in de keel, hoesten, kortademig, duizeligheid, koorts, overgeven... Deze symptomen kunnen twee weken aanhouden.

Wat kan je doen? De huid strippen met plakband zodat je de haartjes van je huid haalt en je kledij warm wassen om de haartjes te verwijderen. Gebruik een kalmerende crème, een corticosteroïd crème of een antihistaminicum om de jeuk te verlichten.

processierups

Planten

Brandnetel

Brandnetel kan ervoor zorgen dat je rode gezwollen dikke witte stippen krijgt op de plaats waar je de brandnetel aanraakte. De plekjes kunnen branden, pieken en jeuken. Na enkele uren trekken de rode gezwollen plekjes vanzelf weg. 

Berenklauw

Berenklauw kan tot 24 uur na het contact zorgen voor een ontsteking van de huid. Het ziet eruit zoals een brandwonde en heeft ongeveer 1 tot 2 weken nodig om te kunnen genezen. Na de genezing kunnen er bruine vlekken op de huid achterblijven dit noemen we hyperpigmentatie. Het beste is om de plant tijdig te herkennen en er om heen te lopen. Ben je toch geprikt? 

  • Was je huid zo snel mogelijk na het contact met de plant
  • Voorkom zonlicht
  • Contacteer je huisarts bij uitgebreid contact met de plant
berenklauw

Folliculitis

Folliculitis is een ontsteking van het haarzakje. Dit veel voorkomend probleem kan je herkennen aan kleine puskopjes op plaatsen waar haar groeit zoals: benen, oksels, armen en intieme zones. De boosdoeners zijn scheren, strakke kledij en vette zalf of olie (omdat ze de poriën verstoppen). Ook sommige geneesmiddelen kunnen folliculitis in de hand werken. Meestal geneest de ontsteking spontaan. Probeer vooral de puskopjes niet uit te duwen, draag losse kledij, gebruik geen vette zalf of olie en zorg voor een goede algemene lichaamshygiëne. 

Nog enkele scheertips:

  • Reinig je huid grondig voor het scheren
  • Scheer met de haargroei mee en hou je huid strak
  • Gebruik scheerschuim
  • Gebruik een nieuw scheermesje
  • Dep je huid droog en hydrateer je geschoren huid
Folliculitis

Warmte uitslag

Warmte uitslag of zweetbultjes worden veroorzaakt door een verstopping in de afvoergang van zweetklieren in de huid. Ze komen vooral voor in de huidplooien door wrijving van kledij. Bij een baby ontstaan ze vooral in de nek, liezen, oksels en gezicht. Het verschil met folliculitis is dat de bultjes ditmaal niet rond het haarzakje ontstaan maar rond de zweetklieren in de huid. Je kan ze herkennen aan de grote aantallen rode bultjes, soms gevuld met vocht. 

Sommige personen zijn enorm gevoelig aan warmte uitslag. Het enige wat je kan doen is irritatie voorkomen door:

  • Katoenen kledij te dragen
  • Geen parfum te gebruiken (ook niet verwerkt in producten)
  • De huid schoon en droog te houden
  • Tijdig verkoeling te zoeken
  • Geen vette crèmes te gebruiken
  • Desinfecterende zeep bij een infectie

Bij een ernstige infectie of jeuk ga je best even langs bij je huisarts of dermatoloog om de juiste oorzaak vast te stellen. De arts kan vervolgens een anbioticum of een corticosteroïd voorschrijven. 

Nu ken je de meest voorkomende jeukende bultjes die plots kunnen opduiken. Wens je graag nog diepgaander advies? Wij staan klaar om je te helpen

Warmte uitslag


Terug naar overzicht