Advies thema's
Wanneer magnesium innemen?
Er zijn heel wat magnesiumsupplementen op de markt om een magnesiumtekort aan te vullen. ’s Ochtends, ’s middags, ’s avonds, met of zonder eten… Op welk moment van de dag neem je nu het best magnesium?
Wat is magnesium en waarom hebben we het nodig?
Magnesium is een onmisbaar mineraal dat in elke cel van ons lichaam aanwezig is en een rol speelt in heel wat processen.
Magnesium is belangrijk voor:
- de vorming van botten en spieren
- een goede spierwerking
- de opname van calcium in botten en tanden
- de energieproductie en -verwerking
- een goede werking van het zenuwstelsel
Wil je nog meer weten over het element magnesium? Lees er dan hier meer over.
Magnesiumtekort
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid elementair magnesium bedraagt 350 milligram voor een volwassen man en 300 milligram voor een volwassen vrouw. In bepaalde gevallen is een verhoogde inname van magnesium gewenst, bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen, intensieve sporters of mensen met een chronische darmaandoening.
Het lichaam kan magnesium niet zelf aanmaken, waardoor het uit de voeding moet worden gehaald. De meeste mensen krijgen voldoende binnen via het voedsel waardoor een tekort eerder zeldzaam is.
Wanneer er te weinig magnesium wordt opgenomen ter hoogte van de darmen (bijvoorbeeld bij darmziektes) of als de nieren te veel magnesium via de urine uitscheiden (bijvoorbeeld bij een sterk verminderde nierwerking, bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen of gebruik van veel alcohol) kan een magnesiumtekort ontstaan.
Een magnesiumtekort kan je herkennen aan verschijnselen als: trillend ooglid, spierkrampen, spierzwakte, lusteloosheid,… Om een tekort te voorkomen of te behandelen, kan een magnesiumsupplement worden genomen. De symptomen van een magnesiumtekort verdwijnen na enkele weken tot maanden.
Welk tijdstip is het best om magnesium in te nemen?
’s Ochtends, ’s middags of ’s avonds? Het is niet aangetoond dat het ene tijdstip beter is dan het andere voor het innemen van een magnesiumsupplement. Het is dus vooral belangrijk om magnesium steeds op hetzelfde tijdstip en op dezelfde manier in te nemen. Op welk moment van de dag dit dan precies is, maakt op zich niet zoveel uit.
Hetzelfde geldt voor het innemen van magnesium met of buiten de maaltijd. Wanneer je last ervaart van spijsverteringsproblemen (zoals diarree of misselijkheid) bij het nemen van een magnesiumsupplement, is het aangewezen om het supplement bij de maaltijd te nemen.
Factoren die de opname van magnesium beĂŻnvloeden
Magnesium wordt 1 tot 2 uur na inname opgenomen in het lichaam aan het einde van de dunne darm. Bepaalde factoren kunnen de opname beïnvloeden, zoals:
- De opname van magnesium is hoger bij toediening van verschillende lagere dagdosissen dan bij innemen van één hoge dosis.
- Hoe hoger de leeftijd, hoe lager de opname van magnesium. Dit omdat ouderen vaak chronische ziektes hebben of tal van geneesmiddelen (bv. diuretica) moeten innemen die de opname van magnesium kunnen verstoren.
- Magnesium in zakjes of bruistabletten worden sneller opgenomen dan magnesium in tabletten.
- Het element magnesium komt in supplementen steeds voor in een zoutvorm. Afhankelijk van de stof gebonden aan het elementair magnesium, wordt een onderscheid gemaakt tussen organische en anorganische magnesiumzouten. Organische magnesiumzouten zouden beter door het lichaam worden opgenomen dan anorganische zoutvormen.
Zit je nog steeds met twijfels over wanneer jij je magnesiumsupplement best inneemt? Aarzel dan niet om ons te contacteren via chat of e-mail. We helpen je graag!