Advies thema's
Wat als mijn hart op hol slaat ... Week van het hart, laat u gratis testen!
Vanaf 40 jaar heeft men 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Dit is een ernstige aandoening die het risico op een trombose of beroerte vervijfvoudigt. Tijdens de week van het hart die loopt van 24 tot 28 september 2018, kan u zich gratis laten testen in een ziekenhuis in uw buurt!
Inhoudstafel
- Wat als mijn hart op hol slaat ... Week van het hart, laat u gratis testen!
- Wat is voorkamerfibrillatie?
- Wat voel je bij voorkamerfibrillatie?
- Hoe stelt men de diagnose van voorkamerfibrillatie vast?
- Hoe meet je jouw polsslag?
- Voor meer info over de deelnemende ziekenhuizen en risicotest:
- Wanneer moet je jouw huisarts contacteren?
- Laat je gratis testen in één van de deelnemende ziekenhuizen!
Wat is voorkamerfibrillatie?
Voorkamerfibrillatie is een hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Dit verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of een cerebrovasculair accident (CVA, beroerte) kunnen veroorzaken.
Het hart is een spier die in rust ongeveer 70 maal per minuut samentrekt om het bloed in het lichaam rond te pompen. Het normale hartritme is regelmatig en ligt, afhankelijk van persoon tot persoon, tussen de 50 en 100 slagen per minuut. U kunt uw hartritme voelen door het nemen van uw polsslag. Hoe je dit moet doen, kom je verder te weten!
Wat voel je bij voorkamerfibrillatie?
Normaal voelt je jouw hart niet kloppen, tenzij u gespannen bent of u een zware inspanning levert. Bij voorkamerfibrillatie klopt het hart soms te snel en steeds onregelmatig. Dit kan aanleiding geven tot hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst.
Bij 1 op 3 mensen geeft voorkamerfibrillatie helaas geen klachten en wordt de aandoening soms te laat ontdekt.
Hoe stelt men de diagnose van voorkamerfibrillatie vast?
Het opmeten van de elektrische hartactiviteit met een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) is het beste onderzoek, maar het betreft slechts een momentopname. Gezien voorkamerfibrillatie bij sommigen slechts af en toe optreedt, is het nuttig om uw hartritme zelf te leren controleren door het nemen van uw polsslag.
Hoe meet je jouw polsslag?
In rust plaats je 3 vingers op de gestrekte pols van de andere hand. De vingers dienen geplaatst te worden aan de basis van de duim tussen de pees van de duim en de zijkant van het polsbeen.
Indien nodig, moet je de druk wat verhogen of jouw vingers wat verplaatsen om uw polsslag te kunnen voelen. Tel het aantal slagen gedurende 30 seconden.
Dit aantal verdubbel je en dit is het aantal slagen per minuut. Een normale polsslag ligt tussen de 50 en 100 slagen per minuut.
Voor meer info over de deelnemende ziekenhuizen en risicotest:
Wanneer moet je jouw huisarts contacteren?
- Indien je polsslag in rust trager is dan 40 per minuut of sneller dan 120 per minuut.
- Indien je polsslag onregelmatig is: soms snelle en soms trage slagen.
- Indien je hartkloppingen gepaard gaan met klachten van bijvoorbeeld duizeligheid, ademhalingsmoeilijkheden, pijn in de borst, kortademigheid, flauwvallen, vermoeidheid, enz.
Een tijdige diagnose van voorkamerfibrillatie is belangrijk. Controleer zelf uw polsslag of bezoek jouw arts.
Laat je gratis testen in één van de deelnemende ziekenhuizen!
De deelnemende ziekenhuizen bieden van 24-28 september 2018 een gratis en volledig pijnloze test aan, die erin bestaat jouw hartritme te registreren gedurende 30 seconden, als een soort mini-elektrocardiogram (ECG).