company

Wat is bijnieruitputting en kan je er iets aan doen?

Julie Geschreven door Julie - - Welzijn & Gezondheid

Je bijnier produceert cortisol bij tijdelijke stress zodat je goed kan presteren. Bij contante druk, raak je uitgeput en kan je niet meer presteren. Kan je dan last hebben van een bijnieruitputting? Wat is bijnieruitputting en bestaat het wel? Wij hebben het voor je uitgespit.

Uitgeputte vrouw

Wat zijn bijnieren?

Bijnieren zijn kleine organen die belangrijke hormonen aanmaken en als een kapje net boven de nieren liggen. Aan deze ligging hebben ze hun naam te danken, verder is er geen relatie met de werking van de nieren. Iedereen heeft twee exemplaren: één linker- en één rechterbijnier. 

Waarvoor dienen de bijnieren?

De bijnier bestaat uit twee delen: een kern beter gekend als merg of medulla en een buitenste gedeelte dat ook wel schors of cortex wordt genoemd. De bijnierschors is op zijn beurt weer opgebouwd uit drie lagen waar de hormonen cortisol, aldosteron en de androgenen worden aangemaakt. Het bijniermerg is verantwoordelijk voor de productie van de hormonen adrenaline en noradrenaline.

Bijnierhormonen

Bestaat een ‘bijnieruitputting’?

Heb je na een lange stressvolle periode last van allerlei klachten als vermoeidheid, verzwakt immuunsysteem, slecht slapen, donkere gedachtes, …? Dan kan je volgens dokter Google lijden aan bijnieruitputting. Maar klopt dit wel? 

Feit

De bijnieren produceren in fysieke en mentale stress situaties het hormoon cortisol. Dit stresshormoon heeft verschillende functies en zorgt voor een energieboost.

Fabel

Wanneer je bijnieren gedurende een lange periode overuren moeten draaien, zouden ze verzwakt en uiteindelijk uitgeput raken met verminderde cortisolproductie als gevolg. Daarbij voel je je leeg en moe, je slaapt slecht en je ploetert de dag door. Deze klachten van chronisch vermoeide patiënten worden vaak geweten aan ‘bijnieruitputting’.

Feit

Een bijnieruitputting is echter geen erkende aandoening in de reguliere geneeskunde. In de hele wetenschappelijke literatuur is er namelijk niets te vinden wat erop wijst dat je bijnieren uitgeput zouden kunnen geraken door aanhoudende stressprikkels. Of dat de bijnieren van chronisch vermoeide mensen minder cortisol zouden produceren. De verschillende symptomen die je ervaart zijn vooral een alarmsignaal van je lichaam dat je het even rustiger aan moet doen en je levensstijl dient aan te passen.

Feit

Bijnierschorsinsufficiëntie of de ziekte van Addison is wel een medisch erkende aandoening. Dit is een auto-immuun ziekte waarbij de bijnieren onvoldoende hormonen produceren.

Symptomen ‘bijnieruitputting’

Bijnieruitputting op zich bestaat dus eigenlijk niet, maar de term kan in de volksmond wel gebruikt worden als verzamelnaam voor allerlei klachten die kunnen ontstaan bij langdurige blootstelling aan mentale of lichamelijke stress. Een soort syndroom waarbij verschillende symptomen vaak samen voorkomen, maar er niet een eenduidige oorzaak of mechanisme verantwoordelijk is.

  • Symptomen die hieraan gelinkt kunnen worden zijn:
  • Extreme chronische vermoeidheid
  • Verzwakt immuunsysteem
  • Niet (goed) slapen
  • Depressieve gedachtes
  • Verlaagd libido
  • Concentratieverlies
  • Duizeligheid
  • Geheugenverlies
  • Huiduitslag
  • Gewrichtsklachten
  • … 

Behandeling bijnieruitputting

Er bestaat helaas geen pilletje dat alle bovengenoemde symptomen eenvoudig kan verhelpen. Gezien de klachten de kop op steken na een lange periode van stress, is het van belang om je levensstijl aan te passen.

Stel jezelf de vraag wat de stressbronnen in je leven zijn en probeer deze te vermijden. Vind in het dagelijkse leven een balans tussen drukke momenten en periodes van rust.

Ook regelmatig bewegen, voldoende water drinken, genoeg slapen en het volgen van een gezond en evenwichtig voedingspatroon kunnen bijdragen tot het herstelproces.
Daarnaast kunnen voedingssupplementen of theeën je helpen tot rust komen. Tot slot: praat erover. Ga het gesprek aan met je arts of therapeut of neem een kennis in vertrouwen.

Blijf je na het lezen van deze blog achter met vragen? We helpen je graag via chat of mail verder. 



Terug naar overzicht