Advies thema's
Wat is de beste tandpasta voor jouw gebit?
Net zoals je persoonlijkheid en DNA, is ook je gebit uniek. Daarom is er niet één tandpasta die bij iedereen past. Gevoelige tanden, gele tanden, kwetsbaar tandvlees … Er zijn tal van factoren waar je rekening mee moet houden. Benieuwd naar de beste tandpasta voor jouw gebit? In deze blogpost helpen we je graag om het bos door de bomen te zien.
Wat is tandpasta?
Tandpasta speelt een sleutelrol in een goede mondhygiëne. Met dit product maak je je tanden schoon, idealiter tweemaal per dag. Door ze regelmatig te poetsen, kan je tal van problemen - zoals gaatjes, tandplak en tandsteen - voorkomen en je gebit in topconditie houden. Bovendien verkleint tandpasta de kans op tandverkleuring en zorgt het steeds voor een frisse adem. Alleen maar voordelen!
Waaruit bestaat tandpasta?
Elke tandpasta bestaat uit verschillende bestanddelen. In deze blogpost maken wij het onderscheid tussen fluoride- en natuurlijke tandpasta’s. Daarnaast zijn er heel wat standaardingrediënten die je in beide types terugvindt. Wij sommen de voornaamste stoffen op.
Tandpasta’s met fluoride
Fluoride is een mineraal dat het tandglazuur, de beschermende buitenlaag van je tanden, versterkt. Het gevolg? Het glazuur gaat langer mee en staat extra sterk tegen microben. Verder wapent fluoride je tanden ook tegen mogelijke vlekken, wat de impact van o.a. sigaretten, koffie en rode wijn verzwakt.
De hoeveelheid fluoride die in tandpasta aanwezig mag zijn, is wettelijk vastgelegd. In een fluoridetandpasta voor volwassenen varieert de dosis tussen 1000 en 1500 ppm (parts per million). Voor peuters ligt dit cijfer veel lager, daar is er ongeveer 500 ppm fluoride aanwezig. De hoeveelheid wordt bewust beperkt, aangezien kinderen tandpasta vaak inslikken. Te veel fluoride kan fluorose of tandverkleuring bij hen veroorzaken.
Fluoridetandpasta’s worden verder aangevuld met schuimmiddelen zoals natriumlaurylsulfaat, die de tandpasta goed laten schuimen. De toegevoegde dosis is zo klein, dat dit geen schadelijke effecten met zich meebrengt. Bovendien helpen schuimmiddelen om vuil op je gebit te verwijderen.
Natuurlijke tandpasta’s
Sommige mensen kunnen tandpasta’s met fluoride niet verdragen. Gelukkig is er voor hen een goed alternatief op de markt. Natuurlijke tandpasta’s schuiven fluoride aan de kant en kiezen voluit voor sodiumcarbonaat. Ook schuimmiddelen worden steevast achterwege gelaten. Planten- en kruidenextracten daarentegen zijn wel rijkelijk aanwezig in de samenstelling, denk maar aan zout, groene thee, etherische oliën, kamille …
Standaardingrediënten
- Schuur- of polijstmiddelen verwijderen zowel tandplak als bacteriën en etensresten, zonder het gebit te beschadigen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. calciumcarbonaat, aluminiumhydroxide en siliciumdioxide.
- Vochtbewarende stoffen, zoals sorbitol en glycerine, zorgen ervoor dat tandpasta haar vloeibare vorm behoudt in de tube.
- Zink heeft als doel om tandsteen te voorkomen. Dankzij de antibacteriële werking geniet je bovendien van een frisse adem na elke poetsbeurt.
- Met een tube tandpasta kom je enkele weken toe. Hoe vermijden dat bacteriën en schimmels ongestoord hun gang gaan? Met conserveermiddelen blijft de houdbaarheid gewaarborgd.
- Tandpasta dankt haar frisse smaak aan smaak- en geurstoffen. Pepermunt, menthol, anijs, sacharine … Allemaal zaken die je in tandpasta kan terugvinden.
- Kleurstoffen hullen de tandpasta in één of meerdere aantrekkelijke kleuren.
Soorten tandpasta
Je bent nu helemaal mee met het nut en de hoofdbestanddelen van tandpasta. Maar welke tandpasta is het beste voor jouw gebit? We zoomen in op de mogelijkheden.
Tandpasta voor gevoelige tanden
Wanneer je tandvlees zich terugtrekt na een koud of warm drankje, levert dat flink wat hinder op. Tandpasta’s voor gevoelige tanden bieden een doeltreffend antwoord op dit ongemak. Hun handelsmerk? Ze bevatten specifieke stoffen die de blootliggende tandbeenkanalen afdichten en de pijn significant verlichten.
Tandpasta tegen cariës
Wie alles op alles zet om gaatjes te vermijden, kiest best voor een krachtige tandpasta met fluoride. Dit mineraal geeft het tandglazuur een stevige boost en gaat tandbederf tegen. Je gebit is dus maximaal beschermd. Houd wel in je achterhoofd dat gaatjes nog steeds kunnen optreden, zelfs wanneer je deze tandpasta consistent gebruikt.
Tandpasta tegen tandvleesontsteking
Ook wanneer je gevoelig tandvlees hebt, opteer je best voor fluoridetandpasta. Je gebit wordt sterker en tandplak wordt vakkundig verwijderd, wat de kans op tandvleesontstekingen aanzienlijk verkleint.
Tandpasta tegen tandsteen
Tandsteen is verharde tandplak tussen de tanden, ontstaan uit bacteriën, voedselresten en stoffen uit speeksel. Dit kan op lange termijn schadelijk zijn voor het tandvlees. Wil je de vorming ervan voorkomen? Dan blijft de dagelijkse verwijdering van tandplak met tandenborstel en interdentale borstel het belangrijkste. Wie toch kampt met hardnekkig tandsteen, maakt best een afspraak bij zijn tandarts voor een grondige tandreiniging.
Whitening tandpasta
Vind je je tanden te geel? Op zoek naar de beste tandpasta voor witte tanden? Whitening tandpasta’s bevatten extra veel schuurmiddelen, die vlekken voorkomen of verwijderen. Bij frequent gebruik zal de verkleuring vervagen, waardoor je tanden er witter uitzien. Houd je verwachtingen wel realistisch. Wanneer je er niet komt met een tandpasta alleen, ga je best in dialoog met je tandarts. Die kan de mogelijkheden om je tanden te bleken, toelichten.
Er bestaan niet enkel verschillende soorten tandpasta, ook qua tandenborstels is er heel wat variatie. Lees zeker onze blogpost ‘Tanden poetsen: met deze tips verzorg je jouw gebit’ voor meer informatie.
Tips om je tanden te poetsen
Heb je de beste tandpasta voor jouw gebit gevonden? Super! Maar daarmee is de kous niet af. Ook het moment en de manier waarop je poetst zijn van belang voor een goede mondhygiëne. Daarom sluiten we af met enkele praktische adviezen, die de basis leggen voor een gezond gebit.
- Poets je tanden een halfuur vóór de maaltijd. Wie de tanden poetst net na de maaltijd, spoelt essentiële bacteriën weg die instaan voor de vertering van achtergebleven voedingsresten.
- Breng de juiste hoeveelheid tandpasta aan. Mik ongeveer op de grootte van een erwt, daarmee heb je ruim voldoende.
- Gebruik een tandenstoker of flosdraad. Hiermee reinig je de spleten tussen je tanden.
- Spoel je mond niet na het tandenpoetsen. Zo blijft er een kleine hoeveelheid fluoride achter in je mond, die de tanden optimaal beschermt. Restjes tandpasta mag je uiteraard wel uitspuwen.
- Vervang tijdig je tandenborstel. Na zo’n drie à vier maanden schakel je best over naar een nieuw exemplaar.
Twijfel je wat de beste tandpasta voor jou is? Wij denken graag met je mee! Neem gerust contact op met onze experts, die je met de glimlach verder helpen.