Advies thema's
Waar is honingzalf goed voor?
Honingzalf is een eeuwenoud product die in de oudheid gebruikt werd omwille van de wondhelende werking. Nadat het product een hele tijd vergeten was, is het nu herontdekt. Wist je dat honingzalf het wondermiddel is voor pijntjes groot en klein? Van kinderen (vanaf 1 jaar) tot volwassenen en zelfs huisdieren, iedereen heeft baat bij het hebben van een potje honingzalf in de kast. Ontdek hier waar honingzalf goed voor is.
Waar is honingzalf goed voor?
Honingzalf bevat medicinale honing, een natuurlijk antibioticum (antibacterieel en schimmeldodend) dat zowel reinigend als verzorgend werkt. De honing kan inwendig en uitwendig worden toegepast.
Inwendig kan je een lepel honing bij keelpijn of hoest via de mond innemen. Uitwendig kan je honingzalf op de huid gebruiken bij wonden zoals schaafwonden, snijwonden, 1st en 2de graads brandwonden, ulcus cruris en decubitus.
Hoe werkt honingzalf?
Honing bestaat uit een mengeling van glucose en fructose. Deze suikers hebben een sterke zuigkracht waarmee ze vocht en bacteriën uit de wonde trekken. De onttrokken bacteriën verschrompelen en sterven.
Naast glucose en fructose bevat honing een hoog enzymen gehalte, glucose-oxidase genaamd. Glucose-oxidase zorgt voor een afgifte van waterstofperoxide, dit is een milde ontsmettingsstof en heeft een reinigende werking op de wondbodem. Dit in combinatie met de lage pH-waarde van honing (pH 3-4) zorgt voor een antibacteriële wondbodem en bevordert het dichtgroeien van de wonde.
Zo heeft medicinale honing volgende eigenschappen:
- Creëert een stimulerend milieu voor weefselgroei
- Neutraliseert vieze geur
- Ontstekingsremmende werking
- Antibacteriële werking
- Creëert een vochtig milieu waardoor celdeling mogelijk is
- Reinigende werking door waterstofperoxide
Wat is de beste honingzalf?
Aangezien honing een natuurlijk product is, kan de samenstelling per lot wat afwijken. Om dezelfde werking per productie honingzalf te kunnen garanderen, schotelen de imkers nectar voor aan de bijen uit bepaalde selectie bloemen. Bijen komen hierdoor nooit in aanmerking met pesticiden of andere producten die een negatieve invloed kunnen hebben op de honingzalf. Imkers creëren zo een gestandaardiseerde honing van een gegarandeerde kwaliteit.
Er is een groot verschil tussen de honing die we eten en de medicinale honing die wordt gebruikt in honingzalf of wondverbanden.
De honing die we gebruiken als voedingsmiddel is zo hoog verhit dat de werkende bestanddelen voor wondverzorging vernietigd zijn. Deze honing op je wonden smeren, zal dus niet veel zin hebben. Honing van een imker bij jou in de buurt is meestal niet verhit waardoor deze wel alle werkende stoffen bevat. Die kan je perfect gebruiken om je wonden mee te behandelen of om zelf een honingzalf mee te maken.
Wonden behandelen met honingzalf
Honing is in verschillende vormen verkrijgbaar zoals vloeibaar, vast en verwerkt in een zalf of verband. Welke honingvorm je best kiest hangt af van de behandeling die je wilt uitvoeren.
Voor een oppervlakkige wonde is het aangeraden 1 maal daags een laag zalf te smeren en af te dekken met een verband of gaas. Is de wonde groot of bevat de wonde veel wondvocht dan is het aangeraden om een geïmpregneerd gaas of verband met honing te gebruiken. En niet te vergeten, ook de wondjes bij je huisdieren kan je behandelen met honingzalf.
Tips om je wonde te verzorgen met honingzalf:
- Spoel dagelijks de wonde
- Zorg dat de honing zeker contact maakt met de wonde
- Gebruik niet te veel honing, door je lichaamstemperatuur wordt de honing loperig
- Kies voor een absorberend verband om de wonde af te dekken
Raadpleeg altijd je arts bij ernstige wonden of een wonde die niet geneest. Ben je op zoek naar het gepaste product voor jouw wonde? Stel je vraag via mail aan onze apothekers.