Advies thema's
Alles over kruidenthee
Kruidenthee bestaat in verschillende heerlijke smaken en sommige soorten hebben zelfs een heilzame werking. Een kopje kruidenthee verkrijg je door natuurlijke kruiden rechtstreeks in water te laten trekken. Toch is de naam misleidend aangezien het hier eigenlijk niet om échte thee gaat. Kom in dit artikel meer te weten over kruidenthee.
Wat is kruidenthee?
Kruidenthee is ondanks zijn naam eigenlijk geen echte theesoort aangezien kruidenthee niet gemaakt wordt met onderdelen van de theeplant. Echte thee - zoals groene, zwarte en oolong thee – wordt bereid met de blaadjes van de theeplant ‘Camellia sinensis’. Onder de noemer kruidenthee vallen thees die niet op basis van deze plant zijn en dus ook geen theïne bevatten.
Kruidenthee wordt bekomen door kruiden in water te laten trekken. Hierdoor wordt aan het water een aroma gegeven. Er zijn eindeloze mogelijkheden om kruidenthees te maken waardoor er een grote verscheidenheid aan smaken is. Zo is er zeker voor elk wat wils. Kruidenthee is echter niet alleen lekker, sommige soorten kunnen ook worden ingezet als natuurlijke remedie tegen allerlei kwaaltjes.
Kruidenthee staat ook bekend onder een andere naam, namelijk: tisane. Tisane is Grieks voor ‘drank van gerst’ en verwijst dus naar kruidenaftreksels in water. Met de term infusie wordt een ruimer begrip benoemd: een infusie is een aftreksel van planten, gedroogde bloemen of wortels in water. Deze benamingen worden echter dikwijls door elkaar gebruikt.
Hoe kruidenthee maken?
Voorverpakte kruidenthee is beschikbaar in zakjes of als losse kruiden. Doe losse thee in een theezeefje en leg daarna het zeefje of het theezakje in een kopje of theepotje. Overgiet de thee met water van de juiste temperatuur en laat de thee trekken volgens het aantal minuten dat vermeld wordt op de verpakking. Je zet best het deksel op het theepotje of dek het kopje af met een schoteltje zodat het water niet afkoelt. Roer de thee voor het drinken of uitschenken even door zodat de smaak gelijk verdeeld is, en genieten maar!
Een kopje fytotherapie
Kruidenthee kan je maken met allerlei kruiden, planten en bloemen. Je kan het drinken gewoon omdat het lekker is, maar sommige infusies staan bekend voor hun heilzame effecten. We lijsten de meest gekende soorten kruidenthee even op:
- Kamillethee: kamille staat bekend om zijn kalmerende en rustgevende eigenschappen.
- Pepermuntthee: pepermunt verlicht spijsverteringsklachten, verhelpt verkoudheidssymptomen en geeft een frisse mond en adem.
- Gemberthee: gember staat bekend om zijn werking tegen misselijkheid.
- Echinaceathee: echinacea ondersteunt de natuurlijke afweer en wordt vaak gebruikt om verkoudheden te voorkomen of verkorten.
- Passiebloemthee: passiebloem bevordert de slaap en remt angst.
- Brandnetelthee: brandnetel zou vochtafdrijvende eigenschappen hebben.
Wil je meer weten over de geneeskrachtige werking van fytotherapie? In het artikel 'Wat is fytotherapie?' maken we je wegwijs in de geneeskracht van planten.
Is kruidenthee gezond?
Het effect van sommige kruidenthees kan echter nadelig zijn als je leidt aan een bepaalde aandoening of zwanger bent. Speur dus altijd eventuele waarschuwingen op op de verpakking.
Kruidenthee bij zwangerschap
Bepaalde kruidenthees kunnen bijvoorbeeld schadelijk zijn voor het ongeboren kind en mogen dus niet of in mindere mate door zwangere vrouwen gedronken worden. Venkel- en anijsthee kunnen plantengifstoffen bevatten en worden daarom beter beperkt door zwangere vrouwen. Zoethoutthee houdt vocht vast en kan leiden tot een hogere bloeddruk, wat tijdens de zwangerschap best vermeden wordt. Een te hoge bloeddruk vermindert de doorstroming van de placenta waardoor de baby minder voedingsstoffen en zuurstof krijgt.
Kruidenthee bij andere aandoeningen
Zoethoutthee wordt dus ook beter beperkt door mensen die last hebben van een hoge bloeddruk. Personen die stollingsmedicatie innemen vermijden dan weer beter thees op basis van ginseng of ginkgo, omdat deze een invloed kunnen hebben op de bloedstolling en dus de werking van het geneesmiddel kunnen beïnvloeden.
Geniet dus met volle teugen van je favoriete kruidenthee, maar wees alert als je een bepaalde aandoening hebt, medicatie neemt of zwanger bent. Heb je nog vragen? Aarzel niet en stel ze ons via mail of chat, we helpen je graag.