Advies thema's
Wat is vitaliteit?
Enthousiast de dag aanvatten, lekker in je vel zitten en met tonnen energie je doelen bereiken … Stuk voor stuk zaken die we allemaal nastreven. Wie zich vitaal voelt, staat met beide voeten positief in het leven. Maar wat is vitaliteit precies? En hoe kan je je vitaliteit bevorderen wanneer je je moe of lusteloos voelt? Wij plaveien met plezier het pad voor meer levensvreugde.
Vitaliteit, wat is dat precies?
Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord vita dat ‘leven’ betekent. In onze taal wijst het begrip op levenskracht en de manier waarop we in het leven staan, zowel fysiek als emotioneel en mentaal. Je kan het vergelijken met de cruciale brandstof van een wagen, die de motor doet draaien. Volgens verschillende studies kunnen we vitaliteit onderverdelen in drie verschillende dimensies, die sterk met elkaar verbonden zijn:
- Energie: de mate waarin je je energiek en krachtig voelt om het leven aan te gaan.
- Motivatie: het al dan niet stellen van persoonlijke levensdoelen en de inspanningen die je levert om ze te verwezenlijken.
- Veerkracht: de manier waarop je omgaat met tegenslagen en de draad nadien weer oppikt.
Waarom is vitaliteit belangrijk?
Je fit en vitaal voelen, is essentieel om positief en daadkrachtig in je schoenen te staan. Maar ook in de bedrijfscontext speelt de term een sleutelrol. Vitale werknemers zijn namelijk de drijvende kracht achter succesvolle resultaten. Ze zijn sterker betrokken, vallen minder vaak uit wegens ziekte en leggen een hogere productiviteit aan de dag. Niet verwonderlijk dus dat hr-diensten extra aandacht besteden aan vitaliteit op de werkvloer!
Voel je je uitgeblust door een teveel aan stress? Dan adviseren we om het probleem bij de kern aan te pakken. In onze blog ‘SOS stress: wat kan je doen om stress te behandelen?’ bundelen we een handvol hapklare tips.
Factoren die je vitaliteit beïnvloeden
De mate waarin je je vitaal voelt, hangt sterk samen met een heleboel oorzaken. In de eerste plaats heeft je levensstijl een grote impact. Houd je er een gezond voedingspatroon op na? Hecht je voldoende belang aan lichaamsbeweging, ontspanning en slaap? Laat je sigaretten links liggen en ben je zuinig met alcohol? Dan leg je stevige fundamenten voor je vitaliteit. Daarnaast oefenen ook sociaal-demografische factoren een invloed uit. Denk maar aan geslacht, leeftijd, woonplaats, opleidingsniveau en inkomen. En daar stopt het niet: mensen die bijvoorbeeld aangeven gelukkig te zijn in hun job of regelmatig de natuur opzoeken, voelen zich vaak vitaler.
Hoe kan je vitaliteit meten?
Vitaliteit valt niet te meten aan de hand van een bloedtest of een urinestaal, maar dat betekent niet dat we compleet in het duister tasten. De Delphi-studie analyseerde de drie dimensies van vitaliteit (energie, motivatie en veerkracht) en bracht de belangrijkste indicatoren in kaart. Op basis van dit onderzoek werd de Vita-16 ontwikkeld: een meetinstrument dat poolshoogte neemt van de vitaliteit van volwassenen via een vragenlijst met 16 items. Zo komen bijvoorbeeld stellingen zoals ‘Na het avondeten zit ik nog vol energie’ en ‘Ik maak plannen voor de toekomst’ aan bod. Met behulp van een schaal kunnen respondenten hun antwoorden doorgeven.
Hoe kan je je vitaliteit verhogen?
Of je je vitaal voelt, wordt bepaald door een heleboel factoren. Voel je je allesbehalve fris en fruitig? Werp een kritische blik op je levensstijl om te bepalen waar het schoentje precies knelt. Daarna kan je gericht bepaalde aspecten aanpakken en je energieniveau opkrikken. Wij delen alvast onze beste tips om de vitaliteit te verhogen.
-
Eet gezond
Een evenwichtig voedingspatroon staat centraal: gezonde voedingsmiddelen leveren namelijk energie om fris voor de dag te komen en je vitaal te voelen. Bovendien kan je zo verschillende ziektes vermijden. Consumeer dus minstens 250 gram groenten per dag, ruil koekjes in voor een stuk fruit en beperk het aantal glazen alcohol. -
Doe voldoende aan lichaamsbeweging
Velen brengen een groot deel van de dag al zittend door: in de auto, achter het bureau, ’s avonds gezellig in de zetel … Maar te lang zitten, vergroot de kans op gezondheidsproblemen. Bewegen is dus de boodschap: sta geregeld even recht, gebruik de fiets voor korte afstanden en opteer steevast voor de trap in plaats van de lift. Kleine beetjes die een wereld van verschil maken! -
Streef naar een goede nachtrust
Slaap is een basisbehoefte en daar kunnen we niet omheen. Teer je steeds op amper enkele uurtjes nachtrust? Dan ben je meer vermoeid, vatbaarder voor ziektes en minder gemotiveerd om te bewegen. Mik dus op een regelmatig slaappatroon met 7 à 9 uur nachtrust om je zowel fysiek als mentaal fit te voelen. -
Vermijd stress
Wie gebukt gaat onder stress, voelt zich slecht in zijn vel en zal ondermaats scoren op vitaliteit. Bouw dus bewust rustmomenten in en gun jezelf tijd om te ontspannen. Dat kan op tal van manieren: yoga beoefenen, wandelingen maken, muziek beluisteren, een boek lezen … -
Probeer vitamines of supplementen
Bepaalde stimulerende vitamines kunnen je helpen om de vitaliteit te verbeteren. Start bijvoorbeeld met multivitaminen om je levenslust aan te wakkeren. Voedingssupplementen met taurine en Q10 staan dan weer bekend om hun versterkende werking. Ten slotte kan ook magnesium aangewend worden: deze vitamine gaat vermoeidheid tegen en verhoogt het energieniveau.
Dus wat is vitaliteit? Daar weet jij ondertussen het antwoord op. Zoek je naar manieren om je weer fit en vitaal te voelen? Leg je oor vrijblijvend te luisteren bij onze experts. Wij nemen graag de tijd om je persoonlijk te adviseren.