👋 Grote drukte zorgt mogelijks voor vertraging
Uitstekend
+480.000 tevreden klanten 🫶
company

Wat zijn de eerste symptomen van een zwangerschap?

Julie Geschreven door Julie - - Zwangerschap & Baby

Er zijn verschillende vroege symptomen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent. Je lichaam geeft namelijk vaak al aan dat je zwanger bent voordat je het zelf weet. Dat komt omdat er na de bevruchting van alles verandert in je lichaam. Je hormoonhuishouding wordt op zijn kop gezet en dat heeft allerlei lichamelijke effecten tot gevolg. Of je nu een aantal van deze vroege zwangerschapstekenen ervaart of geen enkel symptoom, de enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is door een zwangerschapstest te doen. We vertellen je er graag meer over.

Zwangerschapstest is positief bij zwangerschapsymptomen

Eerste symptomen van een zwangerschap

Vroege zwangerschapstekenen verschillen van vrouw tot vrouw en zelfs per zwangerschap. Het uitblijven van de menstruatie is de voornaamste, maar ook andere symptomen kunnen aan het begin van je zwangerschap opduiken.

In het prille begin van je zwangerschap kunnen onderstaande tekenen de eerste aanwijzingen zijn van het wondertje dat in je buik groeit. We zetten de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen voor je op een rij. Maak je geen zorgen, je zal ze niet allemaal tegelijk krijgen. Ook als je geen enkel symptoom ervaart, hoef je niet te panikeren. Je kan evengoed zwanger zijn zonder één van deze tekenen op te merken.

Uitblijvende menstruatie

Eén van de duidelijkste signalen en bekendste symptomen van een zwangerschap is het uitblijven van de menstruatie. De meeste vrouwen komen er dan ook achter dat ze zwanger zijn wanneer ze niet ongesteld worden. Als je menstruatiecyclus normaal regelmatig is en je nu overtijd bent, kan dit een goede reden zijn om een zwangerschapstest te doen. Toch hoeft het uitblijven van de menstruatie niet direct te betekenen dat je in verwachting bent, er kan ook altijd iets anders aan de hand zijn. Als je cyclus eerder onregelmatig is, merk je mogelijk eerst andere symptomen op voordat je een gemiste menstruatie opmerkt.

Misselijkheid

Eén van de vervelendste en meest voorkomende zwangerschapskwaal is misselijkheid, al dan niet gepaard met overgeven. Er wordt ook wel eens van ochtendmisselijkheid gesproken, maar deze term is eerder slecht gekozen omdat je er op elk moment van de dag last van kan hebben. Bij de meeste vrouwen begint de misselijkheid tussen de vierde en de zevende zwangerschapsweek, met het hoogtepunt van klachten rond negen weken zwangerschap. Hoelang de misselijkheid duurt verschilt van persoon tot persoon. De misselijkheid neemt af vanaf drie maanden zwangerschap en is meestal verdwenen na 14 weken. Waarschijnlijk liggen hormonale veranderingen aan de basis van deze misselijkheid. In het begin van de zwangerschap produceert je lichaam namelijk grote hoeveelheden van het zwangerschapshormoon hCG. Onze tips tegen zwangerschapsmisselijkheid kom je hier te weten. 

Veranderende borsten

Voelen je borsten anders aan dan normaal? Borsten die gespannen, gezwollen, pijnlijk of extra gevoelig zijn voor aanraking kunnen een vroeg teken van zwangerschap zijn. Deze symptomen komen vooral tijdens de eerste drie weken van de zwangerschap voor. Ook hier ligt de oorzaak bij de veranderende hormoonhuishouding in je lichaam. De aders in je borsten worden meestal beter zichtbaar, maar ook je tepels worden donkerder. Dit zodat ze straks beter te vinden zijn voor je baby bij het geven van borstvoeding. De bultjes op je tepelhoven kunnen ook toenemen en groter worden.

Buikpijn

Sommige vrouwen voelen een kramp op het moment wanneer het vruchtje innestelt in de baarmoeder. Daarnaast kan je pijn in je onderbuik voelen doordat je baarmoeder groter wordt en de banden waarmee je baarmoeder vasthangt aan je bekken opgerekt worden. Dit gebeurt al vrij snel na de innesteling van de bevruchte eicel.

Bloedverlies

Een lichte bloeding een aantal dagen na je ovulatie zou wel eens groot nieuws kunnen betekenen. De innesteling van het vruchtje in de baarmoederwand kan namelijk een innestelingsbloeding tot gevolg hebben. Soms gaat dit gepaard met een lichte buikkramp.

Vaker plassen

De meeste zwangere vrouwen moeten vaker een tripje naar het toilet maken. Door je veranderende hormoonhuishouding wordt er meer bloed door je nieren gepompt, waardoor ze meer urine produceren en je blaas sneller vol zit. Het helpt natuurlijk niet dat ook je groeiende baarmoeder op je blaas drukt.

Veranderende smaak en vreetbuien

Al vrij vroeg na de bevruchting kan je smaakpalet veranderen onder invloed van je verstoorde hormoonhuishouding. Plots walg je van je lievelingseten of lust je ineens dingen waar je normaal geen zin in had. Dit kan iets heel specifiek en bijzonder zijn, zoals bijvoorbeeld plotseling zin hebben in augurken of meer behoefte hebben aan zoetigheid en snoep. Bovendien wordt ook je reukvermogen scherper, waardoor je misselijk kan worden van bepaalde geuren zoals bijvoorbeeld koffie.

Vermoeidheid

Een zwangerschap vraagt veel energie van je lichaam, waardoor je sneller vermoeid bent. Je lichaam verandert elke dag en bereidt zich voor op het mensje dat in je groeit. Dit vraagt een hoop van je lichaam. Vermoeidheid kan dan ook één van de eerste zwangerschapssymptomen zijn.

Hoofdpijn

Veel zwangere vrouwen hebben last van hoofdpijn. Dit kan door de veranderingen in je hormoonhuishouding komen of worden uitgelokt door andere zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid en misselijkheid. Als je net te horen hebt gekregen dat je een kindje verwacht, kan de bijhorende spanning en stress ook hoofdpijn teweeg brengen. Daarnaast kan het plots stoppen met roken of drinken van koffie hoofdpijn veroorzaken.

Opgeblazen gevoel

Rond je vierde zwangerschapsweek kan je last krijgen van een opgezette buik en kunnen je broeken minder goed dicht gaan. Dit komt niet omdat je kindje zo snel groeit, maar omdat je lichaam meer vocht vasthoudt en je darmen trager werken.

Stemmingswisselingen

Je veranderende hormonen kunnen in de vroege fase van je zwangerschap stemmingswisselingen veroorzaken. Je begint plots te huilen om de kleinste dingen of raakt snel geïrriteerd. Vanaf de derde zwangerschapsweek kan je emotioneler worden en dit kan soms zelfs de hele zwangerschap aanhouden.

Duizeligheid

Ben je duizelig en voel je je licht in je hoofd? Ook dit kan betekenen dat je een vroeg zwangerschapssymptoom ervaart. Hier ligt de veranderde hormoonhuishouding opnieuw aan de basis.

Zwanger of niet?

Herken je een of meerdere van bovenstaande symptomen als teken van een mogelijke zwangerschap? De ene vrouw voelt van alles tegelijk, terwijl bij de andere geen enkele aanwijzing te bespeuren valt. De symptomen kunnen natuurlijk ook door iets anders veroorzaakt worden. Om er zeker van te zijn dat je zwanger bent, kan je een zwangerschapstest doen.

Zekerheid dankzij een zwangerschapstest

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Wanneer je zwanger bent, maakt je lichaam het zogenaamde zwangerschapshormoon hCG, of voluit humaan choriongonadotrofine, aan. Dit hormoon kan teruggevonden worden in het bloed en in de urine. De zwangerschapstesten die je thuis zelf kan doen, meten of dit hormoon aanwezig is in je urine.

Wanneer testen?

Je kan een zwangerschapstest doen vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden en je menstruatie dus uitblijft. Hoe langer je wacht, hoe betrouwbaarder de uitslag want hoe hoger de concentratie van hCG in je urine. Sommige tests zijn gevoeliger en kan je al enkele dagen voor je gemiste menstruatie gebruiken. Houd er wel rekening mee dat te vroeg testen verkeerdelijk een negatief resultaat kan geven omdat er mogelijk nog onvoldoende van het zwangerschapshormoon te detecteren valt om een positieve uitslag te geven.

Hoe een zwangerschapstest gebruiken?

Een zwangerschapstest bestaat uit een teststrip die je enkele seconden in je urine moet houden. Het meest geschikte moment om de test uit te voeren is ’s ochtends. De eerste urine is namelijk het meest geconcentreerd. Na enkele minuten kan je het resultaat al aflezen. Wanneer er twee streepjes of een plusteken verschijnen, is de test positief en een bevestiging van je zwangerschap.

Bloedafname bij de huisarts

Na een positieve zwangerschapstest die je thuis hebt uitgevoerd of bij een vermoeden van zwangerschap kan je bij de huisarts een bloedtest laten doen. De concentratie van hCG wordt dan gedetecteerd in je bloed. Aan de hand van deze precieze waarde kan vrij nauwkeurig bepaald worden hoelang je zwanger bent. Daarnaast wordt meestal ook al je bloedgroep bepaald en gemeten of je immuun bent voor toxoplasmose, het cytomegalovirus en andere ziektes.

Echografie bij de gynaecoloog

Na een positieve zwangerschapstest kan je bij de gynaecoloog langsgaan voor een echografie. In het begin van de zwangerschap wordt gekozen voor een inwendige echo, omdat dit een beter beeld geeft van het embryo. Vanaf 3 maanden kan een uitwendige echo via je buik worden gemaakt.
De gynaecoloog controleert volgende zaken:

  • Hartslag. Er wordt geluisterd of je het hartje van je baby kan horen kloppen. Soms is de eerste echo nog te vroeg in de zwangerschap om de hartslag te horen.
  • Termijn. De arts kijkt of het embryo goed groeit en zich gezond ontwikkelt. Daarnaast wordt tijdens deze controle vastgesteld hoelang je precies zwanger bent. Op basis van de lengte van het embryo wordt de vermoedelijke bevallingsdatum geschat.
  • Innesteling. De gynaecoloog controleert of de innesteling in de baarmoeder is gebeurd en er geen sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • Meerling? Er wordt ook onderzocht of je één of meerdere baby’s verwacht.
  • Nekplooimeting. Bij een echo aan 12 weken wordt de dikte van de nekplooi gemeten om het risico op genetische afwijkingen te bepalen. Daarnaast wordt ook een uitgebreid bloedonderzoek uitgevoerd.

Nu ben je helemaal mee om de eerste tekenen van een mogelijke zwangerschap te herkennen en weet je wat de volgende te ondernemen stappen zijn. Een zwangerschap brengt veel teweeg en vraagt veel van je lichaam. Gelukkig is het allemaal voor een goed doel: als alles goed gaat, kan je over enkele maanden je baby’tje vasthouden. Nog vragen? We geven je graag een antwoord op al je vragen via mail of chat.

Clearblue Zwangerschapstest Snelle Detectie 2 testen
Clearblue Zwangerschapstest Snelle Detectie 2 testen
11,57
17,80 Adviesprijs

info
Zwangerschap Test Eureka Care 20 Iu/i
Zwangerschap Test Eureka Care 20 Iu/i
5,90
7,50 Adviesprijs

info
Emistyl 30 Caps 30
Emistyl 30 Caps 30
7,09
11,90 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Antimetil Lichte Maag 36 Tabletten
Antimetil Lichte Maag 36 Tabletten
7,25
11,90 Adviesprijs

info

Gembersupplement om het ongemakkelijk gevoel in je maag te verlichten

Folavit 0,4mg Start Kinderwens 90 Tabletten
Folavit 0,4mg Start Kinderwens 90 Tabletten
11,89
13,99 Adviesprijs

info
Omnibionta Pronatal Plus Zwangerschap 84 + 84 Tabletten
Omnibionta Pronatal Plus Zwangerschap 84 + 84 Tabletten
62,80
73,95 Adviesprijs

info
Louis Widmer MamaDerm Crème Tegen Striemen Geparfumeerd 250ml
Louis Widmer MamaDerm Crème Tegen Striemen Geparfumeerd 250ml
24,50
33,50 Adviesprijs

info
Weleda Mama Zwangerschapsolie 100ml
Weleda Mama Zwangerschapsolie 100ml
14,16
17,98 Adviesprijs

info
Bio-oil Herstellende Olie Littekens En Huidstriemen 125ml
Bio-oil Herstellende Olie Littekens En Huidstriemen 125ml
19,67
24,99 Adviesprijs

info
Lansinoh Bio Borstvoedingsbalsem 60ml
Lansinoh Bio Borstvoedingsbalsem 60ml
16,58
18,89 Adviesprijs

info
Lansinoh Massageolie Perineum Bio 50ml
Lansinoh Massageolie Perineum Bio 50ml
6,83
8,99 Adviesprijs

info
Mustela Mat A/striemen Olie 105ml
Mustela Mat A/striemen Olie 105ml
10,62
17,80 Adviesprijs

info
Lansinoh Verzachtende Spray Na Bevalling Bio 100ml
Lansinoh Verzachtende Spray Na Bevalling Bio 100ml
13,59
15,99 Adviesprijs

info
Naïf Mom Pregnancy Belly Balm 100ml
Naïf Mom Pregnancy Belly Balm 100ml
17,11
19,98 Adviesprijs

info
Lansinoh Kraamverband Verzachtend Koud/warm
Lansinoh Kraamverband Verzachtend Koud/warm
15,28
17,98 Adviesprijs

info
Weleda Perineum Massage Olie 50ml
Weleda Perineum Massage Olie 50ml
10,53
15,99 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht