Advies thema's
Zo maak je komaf met vervelende insectenbeten
De zon schijnt, de drankjes staan koud en je verzamelt in de tuin voor een gezellige barbecue. Heerlijk! Maar een zwoele zomer heeft ook één belangrijke keerzijde: het krioelt van de beestjes. Als je pech hebt, verrassen zij je met onaangename insectenbeten. Gelukkig hoeft dat de pret niet te bederven! Wij delen tips om insectenbeten te herkennen, verzorgen én voorkomen.
Wat zijn insectenbeten?
Verschillende insecten kunnen bijten of steken: spinnen, muggen, wespen, luizen, bijen, teken, dazen, processierupsen … Hun drijfveren? Sommige insecten steken om zich te verdedigen, bijvoorbeeld wanneer je naar een wesp slaat. Anderen willen zich dan weer voeden met menselijk bloed. In beide scenario’s injecteren ze speeksel of een giftige stof in de huid, wat een lichamelijke reactie op gang brengt.
Hoe kan je insectenbeten herkennen?
Je kan insectenbeten herkennen aan hun welbekende symptomen, namelijk zwelling, jeuk, roodheid en een branderig gevoel. Deze klachten zijn vervelend, maar doorgaans plaatselijk en genezen spontaan. Wanneer je overgevoelig bent voor bepaalde insectenbeten kan er een allergische reactie optreden en rep je je zo snel mogelijk naar de huisarts. Signalen zijn benauwdheid, een moeizame ademhaling, uitslag of zwelling die zich uitbreidt, misselijkheid, hoofdpijn en flauwvallen.
Hoe kan je insectenbeten behandelen?
Misschien is ‘krabben, krabben, krabben’ het enige wat door je hoofd spookt bij een insectenbeet. Begrijpelijk, maar jammer genoeg niet de beste piste: de jeuk verergert en het risico op een infectie vergroot. Wat is wel de juiste manier om insectenbeten te verzorgen? Dat vertellen we je hieronder!
Standaardverzorging bij insectenbeten
Het merendeel van de insectenbeten kan je op een gelijkaardige manier behandelen. Met deze hulpmiddelen druk je de meest voorkomende klachten de kop in:
-
Verkoelende zalf tegen insectenbeten
Een insectenbeet die jeuk of pijn teweegbrengt, smeer je in de eerste plaats in met een verkoelende zalf. -
Corticosteroïden
Is de jeuk van de insectenbeet niet te harden? Een zalf met cortisone helpt om de klachten te verlichten. -
Antihistaminicum
Ben je (mogelijks) allergisch voor de insectenbeet op je lichaam? Dan kan je uit voorzorg een antihistaminicum nemen, wat allergische reacties onderdrukt. -
Antibioticazalf
Wanneer je te maken hebt met een ontstoken insectenbeet, kan je antibioticazalf smeren om de bacteriën te bestrijden.
Niet enkel insectenbeten, maar ook andere aanleidingen kunnen jeuk veroorzaken, bijvoorbeeld huidziektes, netelroos of allergieën. Herkenbaar? Lees zeker onze blog: ‘Jeukende huid: hoe stop je de klachten zonder te krabben?’.
Tekenbeet behandelen
In tegenstelling tot veel andere insecten blijft de teek zitten zolang hij dorst heeft. En daar stoppen de verschillen niet: terwijl de meeste insectenbeten ongevaarlijk zijn, kan een tekenbeet de ziekte van Lyme veroorzaken. Daarom gaan we dieper in op de behandeling van tekenbeten.
-
Tekenkaart
Een tekenkaart heeft dezelfde vorm als een bankkaart, maar met een kleine inkeping om teken vast te grijpen. Deze methode vermijdt dat je op de teek duwt, waardoor gif in het bloed terecht zou kunnen komen. -
Tekenpincet
Je kan een teek verwijderen met een speciaal aangepast tekenpincet. Een gewoon pincet laat je beter links liggen: de teek hecht zich namelijk stevig vast wanneer je aan hem pulkt. Het risico bestaat dat er een deeltje van de teek achterblijft.
Kan je de teek zelf niet verwijderen? Ga dan zo snel mogelijk langs bij de huisarts. Als de teek meer dan 24 uur op de huid zat, had hij ruim de tijd om bloed te zuigen en moet je extra alert zijn. Een teek die besmet is met de Borrelia-bacterie kan namelijk de ziekte van Lyme overdragen. Trek een cirkel rond de plek waar de teek zich vasthechtte. Wanneer er een rode, ringvormige vlek met een witte kern ontstaat, die toeneemt in grootte, kan er sprake zijn van een besmetting en schakel je meteen je huisarts in.
Tip: ga je op reis of maak je je klaar voor een grote wandeling? Zorg ervoor dat je steeds een tekenkaart, verkoelende zalf, cortisone- en antibioticazalf op zak hebt. Zo kan je snel ingrijpen bij insectenbeten. |
Hoelang blijft een insectenbeet?
Je ziet insectenbeten liefst als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar in praktijk gaat het niet altijd even vlot. Hoelang je er last van hebt, hangt sterk af van het soort beet. Klachten van jeuk en pijn houden enkele uren tot een aantal dagen aan. Daarnaast speelt ook je huidtype een rol. De ene persoon is gevoeliger dan de andere en ontwikkelt sneller ontstekingsreacties, waardoor de pijn langer voelbaar is.
Hoe kan je insectenbeten voorkomen?
Dat insecten talrijk aanwezig zijn tijdens de zomer, staat vast. Wil je zoveel mogelijk ontsnappen aan jeukende insectenbeten? Hieronder delen we enkele adviezen, zodat jij de dans kan ontspringen.
-
Bedek de huid met kledij uit ondoordringbare stoffen
Kies bijvoorbeeld voor een lange broek en gesloten schoenen in plaats van sandalen. -
Gebruik een klamboe
Bevestig een muskietennet rond het bed wanneer je op reis bent. -
Schaf een insectenwerend product aan
Idealiter koop je een insectenmiddel dat DEET bevat. Let wel op: dit mag je niet aanbrengen bij baby’s jonger dan twee maanden. Bij zwangere vrouwen en kinderen jonger dan twee jaar mag de concentratie maximaal 30% DEET bevatten of je kunt kiezen voor een middel op basis van IR3535 of een natuurlijk middel. Combineer je de zonnecrème met de anti-insectenspray? Breng dan eerst de zonnecrème aan en pas na een halfuurtje de anti-insectenspray. -
Probeer citronella als afweermiddel
Citronella kan insecten op afstand houden, maar biedt geen garanties. De kans bestaat nog steeds dat insecten hun weg naar jou vinden. -
Sluit de vensters
Als je niet over een vliegenraam beschikt, houd je de vensters beter gesloten om insecten uit je woonst te weren.
Op zoek naar een verzachtende zalf voor insectenbeten? Wij helpen je graag om de klachten te bestrijden. Contacteer ons vrijblijvend voor persoonlijk advies.